Home
Elektrische fietsen

Elektrische fietsen

Elektrische fietsen (of e-bikes) zijn razend populair. Iedereen heeft graag een comfortabel duwtje in de rug. Door de vele keuzes uit bijvoorbeeld motortypes, het aantal versnellingen en accu vermogens hebben wij voor iedereen een geschikte elektrische fiets. Bij elke elektrische fiets krijg je gratis de Profile Servicepas, waarbij je vrijwel altijd kunt kiezen om het 5 jaar garantiepakket te koppelen als servicepakket. Heb je hulp nodig met kiezen? Lees onze blog of kom langs bij één van onze 100 fietsenwinkels voor advies en een proefrit. 

Wij bezorgen je nieuwe fiets gratis aan huis, dit geldt niet voor tweedehands fietsen en outlet fietsen. Lees hier de voorwaarden.

Lees meer
18 van 384 resultaten
Sorteren op

Wat is een elektrische fiets

Een elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is een fiets die wordt aangedreven door een elektrische motor. Deze vorm van fietsen geeft je het beste van twee werelden. De elektrische fiets combineert jouw spierkracht met de ondersteuning van een elektromotor. De elektromotor werkt als trapondersteuning. Zo is er nog wel eigen inspanning nodig, maar stukken minder dan op een traditionele fiets. Een elektrische fiets mag volgens de wet ondersteunen tot ongeveer 25 km/pu. Kom je boven deze snelheid dan slaat de ondersteuning automatisch af. 

De elektrische motor wordt aangedreven door een accu. Deze accu kan op vele plekken gepositioneerd zijn. De accu kan bijvoorbeeld geïntegreerd in het frame zijn of op de achterdrager van de fiets zitten. 

Voordelen elektrische fiets

Fietsen op een elektrische fiets biedt vele voordelen. De elektrische fiets geeft je altijd een zetje in je rug tijdens het fietsen. Dit maakt fietsen niet alleen enorm comfortabel, maar zorgt er ook voor dat tegenwind, bergen en lange afstanden een fluitje van een cent worden.

Als je de elektrische fiets vergelijkt met de auto, dan is deze (in een stedelijke omgeving) groener, sneller en goedkoper. Daarnaast neemt een elektrische fiets een stuk minder ruimte in. Nog meer voordelen horen? Ook het zoeken van een parkeerplek gaat gemakkelijker en kom je fris aan op je werk als je de elektrische fiets pakt in de ochtend. Dus, waar wacht je nog op? 

Het gewicht van een elektrische fiets

Een elektrische fiets weegt uiteraard meer dan een doorsnee fiets. De toename in gewicht is te verklaren door de elektrische motor en de aanwezigheid van de accu. Een traditionele fiets weegt rond de 19 kg. Het gewicht van een elektrische fiets ligt rond de 24 kg. Afhankelijk van het type accu, komt hier ongeveer nog 3 kg bij.  Mocht je benieuwd zijn naar het gewicht van een elektrische fiets vanwege de fietsendrager op je auto, dan kunnen we je gerust stellen. Er zijn ook fietsendragers speciaal voor elektrische fietsen. Deze kunnen meer gewicht dragen. Zo wordt fietsen aan de andere kant van het land een stuk gemakkelijker. 

Tip: haal je accu - indien mogelijk - van je elektrische fiets af als hij op de fietsendrager vervoerd wordt.

Type elektrische fietsen

Veel soorten elektrische fietsen zijn verkrijgbaar als herenmodel en als damesmodel. Eigenlijk zijn dit verouderde termen. Het grote verschil is de dwarsbuis bij het herenmodel. Hiervoor moet je je been over het zadel heen gooien om op te stappen. Wel stevig en stoer, niet altijd even handig. De meeste fabrikanten spreken ook liever van elektrische fietsen met een hoge en een lage instap. De lage instap is natuurlijk voor iedereen handig, niet alleen voor dames!

  • Tegenwoordig zijn vrijwel alle fietsen verkrijgbaar in een elektrische variant. Een van de meest voor de hand liggende is de elektrische stadsfiets. Hiermee kun je heel snel even een boodschap doen bij die ene supermarkt aan de andere kant van de stad of snel langs bij familie. Een recreatief rondje fietsen? Ook geen probleem voor deze alleskunner onder de elektrische fietsen.
  • Heb je vaak veel bagage om mee te nemen naar school, werk, muziekles en/of sport? Dan is een elektrische transportfiets of elektrische bakfiets perfect voor jou. Al je bagage gaat zonder problemen mee op de dragers of in de bak. Zo kom je veilig aan op je bestemming.

  • Fiets je graag recreatief, maar heb je soms een duwtje in de rug nodig? Met een elektrische sportieve fiets bepaal je zelf hoeveel ondersteuning je krijgt van de elektrische motor. Als je energie na 30 kilometer op is, dan schakel je de ondersteuning gewoon een tandje bij. Zo kan je toch nog die ene mooie route door de natuur ontdekken.

  • Bij Profile vind je ook speed pedelecs. Een speed pedelec is een elektrische fiets die ondersteuning biedt tot een snelheid van 45 km/u. De speed pedelec is de ideale vervanging van de auto. Met een speed pedelec fiets je niet alleen de file voorbij, maar parkeren is ook niet langer een probleem. Het besturen van een speed pedelec vereist wel een goedgekeurde helm en zowel een rijbewijs AM als een kentekenregistratie. Zodra je dit geregeld hebt, is het fietsen maarrrr!

Elektrische fiets merken

Profile 'de Fietsspecialist' heeft een groot assortiment elektrische fietsen. Wij verkopen meer dan 500 elektrische fietsen van merken als Sparta elektrische fietsenKoga elektrische fietsenGazelle elektrische fietsenBatavus elektrische fietsenDutch ID elektrische fietsen en Cortina elektrische fietsen. Onze winkels leveren vrijwel alle elektrische fietsen met het 5 jaar garantiepakket. Zo ben je verzekerd van jarenlang fietsplezier.

De motor van een elektrische fiets

Een motor is het hart van je elektrische fiets. Hij kan op een van drie plekken gemonteerd zitten:


Elke locatie heeft zo z'n voordelen. Zo is een elektrische fiets met voorwielmotor vaak gunstig geprijsd. Een middenmotor is een stabiele optie en voelt qua aandrijving erg natuurlijk. Elektrische fietsen met een achterwielmotor zijn vaak erg geschikt voor ritten in heuvelachtig gebied.

Naast verschillende motorlocaties, zijn er ook verschillende merken. Sparta heeft in het verleden bijvoorbeeld gekozen om eigen aandrijvingssystemen te maken zoals E-Motion en ION. Daarnaast zijn er nu bedrijven die aandrijvingssystemen voor elektirsche fietsen maken, zoals Bosch, Shimano en het minder bekende Bafang.

Actieradius elektrische fiets

De actieradius van een elektrische fiets wordt bepaald door het aantal Wattuur (Wh) van de bijgeleverde accu. De actieradius van een accu is gemiddeld genomen ongeveer 26 km per 100 Wh. De precieze actieradius wordt bepaald door vele verschillende factoren. Denk hierbij aan (tegen)wind, niveau van ondersteuning, bandenspanning, het gewicht van jou en je bagage en de conditie van het wegdek. Wil je daar meer over weten? Lees dan onze blog over actieradius.