▸ Winkelen op afspraak ▸ Werkplaatsen geopend ▸ Online aankopen worden thuisbezorgd of kies voor Click & Collect. Lees hier meer.

Fiets leasen - Zakelijk en privé? - Profile 'de Fietsspecialist'

Wil je een fiets huren tijdens je vakantie in Nederland? Kijk dan op onze fietsverhuurpagina.

Fiets leasen; wat zijn de mogelijkheden?

Bij het leasen van een fiets (voor de nuchtere Hollander: het huren van een fiets) zijn er diverse opties, waarbij (per maand) betaald moet worden voor de fiets of het gebruik daarvan. Een fiets leasen kan zakelijk en privé. Iedere Nederlander kan via 'private lease' een fiets leasen bij één van de 100 Profile 'de Fietsspecialist' winkels in Nederland. Sinds1 januari 2020 zijn ook de regels voor het zakelijk leasen van een fiets vereenvoudigd. Door deze diverse lease-opties blijft fietsen betaalbaar voor iedere Nederlander. De aanschaf van bijvoorbeeld een elektrische fiets is een behoorlijke investering. Als je die investering niet in één keer kunt of wilt betalen dan is een vast leasebedrag per maand een goed alternatief. Daarnaast maken diverse opties voor het zakelijk fiets leasen het voor bedrijven mogelijk om fietsen bij werknemers te promoten. Gezonde, fitte werknemers dragen bij aan minder ziekteverzuim, dus voordelen voor iedereen

Wat is er allemaal mogelijk als je een fiets wilt leasen? Wij leggen het aan je uit.

Fiets leasen via de werkgever 

Als je een fiets least via je werkgever dan betaalt je werkgever het (maandelijkse) bedrag. Er zijn drie manieren waarop je werkgever een fiets beschikbaar kan stellen. Informeer bij jouw werkgever of één van de onderstaande opties aangeboden wordt.

Toelichting 'fiets leasen via werkgever' onder de tabel.

Fiets leasen zakelijk

Optie 1 | Zakelijk een fiets leasen

Met de nieuwe bijtellingsregeling die sinds 1 januari 2020 geldt, wordt deze optie, interessant voor zowel werkgever als werknemer. Er wordt voor de belasting dan 7% van de door de fabrikant vastgestelde consumentenadviesprijs van de fiets bij je inkomen opgeteld. Je betaalt dus loonheffing over 7% van de waarde van de fiets. Bekijk hier de calculator van Lease a Bike.

Binnen zakelijk leasen wordt verschil gemaakt tussen werknemers die wel en geen leaseauto hebben. Als je al een leaseauto van de zaak hebt (en de fiets een aanvulling is) dan is zakelijk operational lease de beste constructie. Bij deze leaseconstructie zitten extra services als verzekeringen, vervangen van slijtagedelen en pechhulp inbegrepen. Als je geen auto van de zaak hebt dan zijn de opties financial of operational lease. Bij zakelijke financial lease ben je zelf verantwoordelijk voor onderhoud, verzekeringen en pechhulp. Aan het einde van de leaseperiode is het in sommige gevallen mogelijk om de fiets over te nemen. Bij full operational lease-versie van zakelijke operational lease zijn alle services, verzekeringen en pechhulp inbegrepen.

Optie 2 | Werkkostenregeling (WKR) bij je fiets

De tweede optie is de werkkostenregeling. Deze regeling staat, indien beschikbaar, beschreven in het fietsplan van je werkgever. 

Button werkkostenregeling fiets

Optie 3 | Een renteloze lening voor je fiets

De derde optie om een fiets te leasen via de werkgever is met een renteloze lening. Hierbij koopt de werkgever de fiets voor jou en betaal jij dit aankoopbedrag zonder rente terug.

 

Fiets leasen als particulier 

Fiets leasen via je werkgever geen optie? Dan kan je zelf op twee manieren een fiets leasen. De specialisten in onze winkels helpen je hier graag bij.

Toelichting 'fiets leasen als particulier' onder de tabel.

Fiets leasen als particulier

Optie 1 | Operational lease bij fietsen

Hierbij ben je zelf geen eigenaar van de fiets, maar betaal je een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij voor het gebruik. Binnen operational lease kan je nog kiezen tussen full operational lease (1a) en netto operational lease (1b).

1a) Bij full operational lease zitten alle extra services, zoals verzekeringen, vervanging van slijtageonderdelen en pechhulp bij de prijs inbegrepen. Via jouw Profile ‘de Fietsspecialist’ winkel kan je als particulier full operational leasen via Viets & Go.

button Viets & Go fiets service abonnement

1b) Bij netto operational lease zit verzekering en onderhoud wel in de prijs verwerkt, maar het vervangen van versleten onderdelen is beperkt of niet inbegrepen. Aan het einde van de leaseperiode kan de leasemaatschappij aan jou vragen of je interesse hebt om de fiets te kopen. Via je Profile ‘de Fietsspecialist’ winkel kan je als particulier netto operational een fiets leasen via LeaseGemak.

Button LeaseGemak fiets leasen

Bij optie 2 | Financial lease bij fietsen

Bij financial lease koop je de fiets. Je betaalt de fiets in termijnen aan de leasemaatschappij. Daardoor ben je zelf eigenaar van de fiets. Bij deze constructie ligt de verantwoordelijkheid van bijvoorbeeld verzekeren en onderhouden bij jou. Via de Profile ‘de Fietsspecialist’ winkel en onze partner FietsDirectPlan kan je dit gemakkelijk regelen.

Button fietsdirectplan fietslease in termijnen