▸ Winkelen op afspraak ▸ Werkplaatsen geopend ▸ Online aankopen worden thuisbezorgd of kies voor Click & Collect. Lees hier meer.

Framemaat berekenen voor de juiste maat fiets

Hoe bereken je de juiste framemaat?

Door het kiezen van de framemaat die bij jouw lichaamslengte en -verhoudingen past, zorg je er op een gemakkelijke manier voor dat je fietsritten comfortabel verlopen. Dat is vooral voor lange fietsritten erg fijn! Er zijn verschillende manieren om de juiste framemaat te berekenen en ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. 

Tip: ook het model en de afstelling van de fiets is belangrijk. Kom gerust langs in een van de Profile 'de Fietsspecialist' fietsenwinkels voor advies voor je een e-bike van bijvoorbeeld Dutch ID of  een stadsfiets van Cortina koopt.

  

Framemaat fiets volwassenen

De onderstaande tabel voor het berekenen van de framemaat is de meest simpele. Helaas is er ook één groot nadeel aan deze methode: de tabel houdt geen rekening met de proporties van het lichaam. Als je i(n vergelijking met je lichaamslengte) lange benen hebt dan zal deze tabel niet de juiste framemaat aangeven. Als je twijfelt dan kan je het beste langs de Profile 'de Fietsspecialist' fietsenwinkel in jouw buurt gaan.

framemaat 

Framemaat kinderen

In tegenstelling tot fietsen voor volwassenen, wordt bij fietsen voor kinderen de maat aangegeven in inches. Dit is niet de framemaat van de gehele fiets, maar de maat van de banden. Vanaf 28 inch is een fiets geclassificeerd als "fiets voor volwassenen", 24 en 26 inch fietsen zijn jeugdfietsen. Voor kinderen vanaf ongeveer 2,5 jaar zijn er kinderfietsen beschikbaar van 12,5 inch. (Voor nog jongere kinderen raden wij een loopfiets aan om te oefenen.) Je kunt de maat van een kinderfiets ook bepalen door te kijken naar de kledingmaat of de binnnenbeenlengte. Koop in ieder geval geen fiets op de groei, want het is belangrijk dat jouw zoon of dochter met vertrouwen op de fiets stapt. Als je kindje niet met de voet bij de grond kan dan is de fiets te groot.

In onderstaande tabel vind je een goede indicatie van de juiste fietsmaat.

framemaat kinderfiets

Framemaat berekenen met een formule

Eén van de manieren om uw framemaat te berekenen is via de formule: binnenbeenlengte x 0,68. Uw binnenbeenlengte meet u op door een meetlint te leggen vanaf kruishoogte tot de grond. Het getal dat hieruit komt, vermenigvuldigt u met 0,68. Voorbeeld: de binnenbeenlengte is 76 cm, u vermenigvuldigt dit met 0,68 met als uitkomst 51,68. U kunt in dat geval het beste een fiets kopen met framemaat 51. Rond het getal liever naar beneden af, omdat het fietszadel altijd nog hoger gezet kan worden. Daarnaast staat het niet mooi als het zadel bij een fiets op de allerlaagste stand staat (en levert deze zeer lage stand bij diverse fietsen problemen op met de bagagedrager.)