Framemaat berekenen voor de juiste maat fiets

Hoe berekent u de juiste framemaat?

Door het kiezen van de framemaat die bij uw lichaamslengte en -verhoudingen past, zorgt u er op een gemakkelijke manier voor dat uw fietsritten zo comfortabel mogelijk verlopen. Dat is vooral voor lange fietsritten erg fijn! Er zijn verschillende manieren om de juiste framemaat te berekenen en ook een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Mocht u bijvoorbeeld een fiets of e-bike willen kopen met een verende zadelpen (zoals deze Batavus Finez) dan raden wij u aan om één framemaat kleiner te kiezen. De zadelpen verhoogt de fiets namelijk met ca.4 cm. 

De juiste framemaat is echter niet alleszeggend over de juiste fiets of e-bike. Ook het model en de afstelling van de fiets is belangrijk. Kom gerust langs in een van de Profile 'de Fietsspecialist' fietsenwinkels voor advies voor u een e-bike of stadsfiets koopt.

  

Framemaat fiets volwassenen

De onderstaande tabel voor het berekenen van de framemaat is de meest simpele. Helaas is er ook één groot nadeel aan deze methode: de tabel houdt geen rekening met de proporties van uw lichaam. Als u in vergelijking met uw lichaam lange benen heeft dan zal deze tabel niet de juiste framemaat aangeven. Als u twijfelt dan kunt u het beste langs de Profile 'de Fietsspecialist' fietsenwinkel in uw buurt gaan.

framemaat 

Framemaat kinderen

In tegenstelling tot fietsen voor volwassenen, wordt bij fietsen voor kinderen de maat aangegeven in inches. Dit is niet de framemaat van de gehele fiets, maar de maat van de banden. Vanaf 28 inch is een fiets geclassificeerd als "fiets voor volwassenen", 24 en 26 inch fietsen zijn jeugdfietsen. Voor kinderen vanaf ongeveer 2,5 jaar zijn er kinderfietsen beschikbaar van 12,5 inch. (Voor nog jongere kinderen raden wij een loopfiets aan om te oefenen.) U kunt de maat van een kinderfiets ook bepalen door te kijken naar de kledingmaat of de binnnenbeenlengte. Koop in ieder geval geen fiets op de groei, want het is belangrijk dat uw kleine met vertrouwen op de fiets stapt. Als uw zoon/dochter niet met de voet bij de grond kan dan is de fiets te groot.

In onderstaande tabel vindt u een goede indicatie van de juiste fietsmaat.

framemaat kinderfiets

Framemaat berekenen met een formule

Eén van de manieren om uw framemaat te berekenen is via de formule: binnenbeenlengte x 0,68. Uw binnenbeenlengte meet u op door een meetlint te leggen vanaf kruishoogte tot de grond. Het getal dat hieruit komt, vermenigvuldigt u met 0,68. Voorbeeld: de binnenbeenlengte is 76 cm, u vermenigvuldigt dit met 0,68 met als uitkomst 51,68. U kunt in dat geval het beste een fiets kopen met framemaat 51. Rond het getal liever naar beneden af, omdat het fietszadel altijd nog hoger gezet kan worden. Daarnaast staat het niet mooi als het zadel bij een fiets op de allerlaagste stand staat (en levert deze zeer lage stand bij diverse fietsen problemen op met de bagagedrager.)