Méér over mountainbikes en onderhoud

Lekker crossen door de bossen!

Het goed onderhouden van je mountainbike is van groot belang. Hiermee voorkom je bijvoorbeeld slijtage en onveilige situaties.  Wij raden je aan om je mountainbike na iedere tocht schoon te maken en na te lopen. Hieronder geven we tips & tricks om jouw mountainbike goed te onderhouden. 

Kijk hier voor mountainbikes 

1. Mountainbike schoonmaken na een rit met droog weer

Fijn gefietst op je mountainbike met droog weer? Dan heb je niet veel tijd nodig om je mountainbike weer schoon te maken. Het is dan vaak vooral het weghalen van wat zand met een reinigingsborstel en het verwijderen van vuil op de tandwielen en de ketting. Tip: gebruik een zachte borstel. Met een harde borstel bestaat de kans dat de lak van het frame beschadigt. 

2. Mountainbike schoonmaken na een modderrit

Was het een modderrit? Dan kost het je wat meer tijd om je mountainbike weer schoon te maken. Start dan met het schoonspuiten met water en een speciale reiniger zoals bijvoorbeeld Cyclon Bike Cleaner. Tip: gebruik geen harde straal omdat je daarmee de ingevette onderdelen van de fiets kunt beschadigen. Gebruik een gieter of een tuinslang op sproeistand. Tip 2: nooit water in naven of op/in de verende voorvork spuiten. Hoe dan wel? Je kunt de modder beter voorzichtig verwijderen met een droge doek. Een verende voorvork en achterdemper laat je bij voorkeur onderhouden door één van onze fietsspecialisten.

De ketting, derailleur en cassette maak je het beste schoon met een biologische afbreekbare ontvetter. Hoe? Draai het pedaal langzaam naar achteren en spuit de ketting, derailleur en cassette in met de ontvetter. Laat het daarna een paar minuten intrekken en spoel het daarna af met water.


Ons advies voor: extra bescherming voor mountainbikes

In de was zetten

Na het schoonmaken van de mountainbike kun je ook het frame in de was te zetten met Cyclon Polish Wax. Het voordeel: geeft extra bescherming en zorgt er ook voor dat het vuil gemakkelijker te verwijderen is na de volgende fietsrit. Goed om te weten: er is wax beschikbaar voor matte frames.

Het smeren van de bewegende delen

Tijdens het smeren van je mountainbike is het belangrijk het achterwiel van de grond is. Zo worden alle bewegende delen goed gepakt door het smeersel. Ons advies: gebruik een speciale fietsreparatiestandaard. Deze optie is niet alleen praktischer maar ook prettiger voor je rug.

Het is belangrijk dat de mountainbike goed droog is voordat je verder gaat met het smeren van diverse onderdelen. Hierdoor blijft er geen vocht onder het vet zitten. Tip: gebruik een oude doek of houd je mountainbike met een compressor droog. Voor het smeren van de ketting zijn er diverse producten op de markt. Goed om te weten: ook hier is onderscheid tussen natte en droge ritten. Zo blijft bij Dry Lube (voor droog weer) het zand minimaal kleven aan de ketting en is Wet Lube (ook wel Course Lube genoemd) meer geschikt voor nat weer omdat het vocht afdrijvend werkt. Wax Lube is geschikt voor alle weersomstandigheden.

Na het aanbrengen van de olie draai je de ketting zowel voor, als ook achteruit vervolgens een paar keer goed rond. Schakel tussen verschillende versnellingen voor een optimaal effect. Vergeet ook zeker niet het overtollige smeermiddel met een oude, droge doek te verwijderen. Smeermiddel hoort uiteraard aan de binnenkant van de ketting en de tandwielen hoeven niet apart gesmeerd te worden.


Kettingonderhoud

Als je regelmatig problemen hebt met schakelen of als de ketting over de tandwielen schiet bij druk op de pedalen, dan kan het zijn dat er materialen versleten zijn. Tip: controleer regelmatig de ketting op gebroken schakels of slijtage. Dit kun je herkennen aan de vervorming van de tanden. Hoe puntiger of hoe scherper de tanden aanvoelen, hoe groter de slijtage. Een ketting van een mountainbike kan niet zomaar worden vervangen en een nieuwe ketting op een oude cassette is niet de oplossing om het schakelprobleem op te lossen. Een compleet nieuwe set is de beste oplossing. 

Een goede, sterke band

De bandenspanning van je fietsband bepaalt o.a. de rolweerstand. Deze spanning is voor een mountainbiker een compromis tussen grip en weerstand. Met een lage spanning kan de band zich beter (ver)vormen waardoor deze meer grip heeft in bochten en op oneffenheden. Met meer spanning in de band is de rolweerstand minder en fiets je lichter. De juiste bandenspanning verkleint de kans op lekrijden en de band zal zo langer meegaan. Welke spanning het beste is voor jouw fietsband is afhankelijk van de breedte van de band, het gewicht van de berijder en de ondergrond. In de modder en sneeuw is een lagere bandenspanning aan te raden maar op een harde ondergrond is een hardere band beter. In de regel wordt een mountainbikeband tussen de 1,8 en 2,5 bar opgepompt. Met een bandenspanningsmeter of fietspomp met geïntegreerde spanningsmeter kan je tijdens het pompen zien hoeveel spanning er op de fietsband staat.

Tip: we raden je aan de spaken te inspecteren. Losse spaken zorgen voor minder spanning. Dit kan zorgen voor een slag in het wiel of zelfs een kapotte velg. Een goed profiel op de banden is ook belangrijk voor grip. Kijk dus of deze nog voldoende aanwezig is.

Nalopen & controleren van de mountainbike

Tip: controleer minstens eens per half jaar het balhoofd, crankstel en de naven op speling. De remmen, moeren en bouten controleer je wat vaker. Het is niet gek dat er af en toe wat los gaat zitten, mede door ongelijke, hobbelige ondergrond.

Ga jaarlijks langs bij de Profile 'de Fietsspecialist' winkel bij jou in de buurt voor een check en/of grote beurt. Dan worden o.a. alle draaiende delen in het vet gezet en kun je weer zorgeloos en veilig op pad!