Let op: werkplaatsen open, aankopen op onze webshop worden thuisbezorgd, winkels gesloten. Lees hier meer.

Ons land heeft inmidddels de grens overschreden van een miljoen elektrische fietsen, het ideale vervoersmiddel brengt u gemakkelijk naar iedere bestemming, hoeveel kracht dit kost dat beslist u zelf. Wilt u het zelf een keer ervaren hoe het is om op een elektrische fiets te fietsen, kom dan gerust een keer langs bij Profile Westenenk, de expert op het gebied van de elektrische fiets in Schagen, om een testrit te maken.

Twee soorten

Er zijn twee soorten elektrische fietsen, het ene soort maakt gebruik van een bewegingssensor en levert meestal een vast vermogen. Het geleverde vermogen kan ook nog afhangen van de fietsnelheid en het beentempo. Het tweede soort elektrische fietsen maakt gebruik van een krachtsensor. Deze sensor stelt je eigen kracht precies af met de ondersteuning, hierbij geldt in principe hoe meer kracht, hoe meer ondersteuning.

Hoe zit het met de accu?

De accu bepaalt het aantal kilometers dat je kan fietsen met je elektrische fiets. Hoe ver u kunt komen met één volledige batterijlading is afhankelijk van de gebruikte accutechniek en de maximale accu-inhoud gemeten in Wattuur. Verder zijn er ook nog andere factoren van invloed op het aantal kilometers die je met een accu kan fietsen zoals de wind, gewicht en hoogte meters.  Ieder type accu heeft ook een andere levensduur, deze levensduur wordt gemeten in aantal ladingen. De accu kan op diverse plaatsen op de fiets zijn gemonteerd. Dit verschilt per merk / model. De accu zit bij de meeste elektrische fietsen onder de bagagedrager. Bij sommige modellen in of op het frame en bij een paar modellen is de accu zelfs in de kettingkast verwerkt.

Aandrijvingstechnieken

Er zijn verschillende aandrijvingstechnieken voor elektrische fietsen. Er zijn elektrische fietsen met de motor in het voor- of achterwiel en bij sommige fietsen zit de aandrijving direct op de trapas. De verschillende systemen hebben voor- en nadelen. We zetten deze op een rij:

Elektrische fiets met voorwielmotor

De voorwiel motor trekt de fiets vooruit. Dat kan het stuurgedrag beïnvloeden en geeft mogelijk nerveuze rijeigenschappen.

Elektrische fiets met achterwielmotor

Met de motor in het achterwiel kun je alleen een derailleur gebruiken en dus geen naafversnellingen met een dichte kettingkast. Wanneer de accu ook nog op of onder de achterdrager is bevestigd is het zwaartepunt van de fiets geheel aan de achterzijde.

Elektrische fiets met motoraandrijving op de trapas

De fiets met de middenmotor. De ondersteuning wordt afgegeven op de trapas, waardoor uw kracht vrijwel direct vermenigvuldigd wordt.

Bent u benieuwd welke elektrische fiets het beste bij u past? Kom dan gerust langs en kies uw perfecte elektrische fiets in Schagen.

Actieradius

De actieradius die u haalt met een acculading is afhankelijk van vele factoren. Gebruikt u de lage ondersteuningsstand, heeft u een goed onderhouden lichtlopende fiets en een bandenspanning van 5 à 6 bar dan zal bereikt u de optimale afstand. Maar ook uw eigen gewicht, de weersomstandigheden, het aantal keren dat gestopt wordt en het wegdek hebben grote invloed op de actieradius. De actieradius varieert bij elektrische fietsen tussen de 40 en 150 kilometer. De accu van een nieuwe elektrische fiets zal gemiddeld 3 tot 5 jaar meegaan.