Waar is mijn fiets nu gebleven?

Diefstal, helaas een veelvoorkomend probleem. Uw fiets stond bij de winkel, op het station of gewoon voor uw eigen voordeur en dan is de fiets in een keer foetsie… Tegenwoordig zijn er veel professionele dieven, maak het hen niet te gemakkelijk! Daarom wordt ook aangeraden om uw fiets te verzekeren en een tweede slot te gebruiken. Hiermee bedoelen we twee ver-schillende sloten. Denk hierbij aan een ringslot en een kettingslot. Dit is voor de dief niet handig, hij is hiermee dubbel zoveel tijd kwijt.

        


Soorten sloten

Ringslot: dat zit vast op de fiets gemonteerd. Dit wordt meestal standaard gemonteerd door de fabrikant.

Vouwslot: de naam zegt het al: een stevig en goed slot dat je kunt opvouwen.

Kabelsloten: deze zijn onder te verdelen in twee soorten zoals een insteekkabel. Deze kunt u in het ringslot bevestigen. Of een los kabelslot met een aparte sleutel, dit is veiliger dan een insteekslot.

Kettingsloten: deze zijn, net als kabelsloten, onder te verdelen in bovenstaande soorten. Doordat deze van een ander materiaal zijn gemaakt, is 't lastiger voor de dief om deze los te krijgen.

Ik zet mijn fiets zo veilig mogelijk weg, 'vast aan de wereld'; denk aan een lantaarnpaal of boom en ik gebruik twee verschillende sloten; denk aan een extra vouw- of kettings-lot. De display gaat mee en de accu op slot. Wordt uw fiets ondanks al uw voorzorgsmaatregelen toch gestolen? Dan moet u aangifte doen. Dit kan via internet, telefonisch of maak een afspraak op het politiebureau. De gegevens die u nodig heeft bij aangifte zijn: 

- Merk
- Type fiets
- Framenummer
- Slotnummer
- Kleur

Het wordt aangeraden om uw fiets
te verzekeren en een tweede slot te gebruiken

Fietsenzaken bewaren vaak de gegevens van uw fiets, het is slim om deze ook zelf te noteren en goed te bewaren. Let op bij diefstal dat u de twee originele sleutels nodig heeft voor de verzekering, zodat u kunt aantonen dat uw fiets op slot stond.