Veilig het najaar door met de tips van de fietsspecialist

We horen het vaker dan ons lief is, aanrijdingen in het verkeer waarbij fietsers gewond raken. Als fietser bent u kwetsbaar in het verkeer. Waar automobilisten nog beschermd worden door een gordel of airbag heeft u op de fiets geen pantser om een klap op te vangen. Een ongeluk kan natuurlijk altijd gebeuren, zeker nu het steeds eerder donker wordt. Daarom wordt het zeker nu weer tijd dat je goede fietsverlichting op uw fiets hebt. Profile 'de Fietsspecialist helpt u daar graag bij.

Soorten fietsverlichting

Ruwweg zijn er twee soorten fietsverlichting. Lampen waarmee u alleen gezien wordt en lampen waarmee u zelf ook wat kunt zien. Rijdt u meestal door verlichte straten? Dan heeft u waarschijnlijk genoeg aan een lamp waarmee u gezien wordt. Rijdt u ook over donkere plattelandspadden? Zorg er dan voor dat u zelf ook iets kunt zien met uw fietsverlichting.

Fietsverlichting om gezien te worden

In de stad heeft u vaak geen lampen nodig om de hele weg te verlichten. Wel heeft u fietsverlichting nodig om zelf gezien te worden. De makkelijkste verlichting zijn de losse led verlichting. Deze werken meestal op batterijen en verbruiken weinig energie, waardoor ze lekker lang meegaan. Het monteren van deze verlichting gaat vaak simpel met een elastiekje of een kliksysteem, een tie-rip werkt in de meeste gevallen ook. Opzoek naar een losse led fietsverlichting? Bekijk hier het volledige assortiment.

Fietsverlichting om zelf goed mee te zien

Wilt u ook in donkere steegjes de omgeving nog goed kunnen zien? Rijdt u veel over onverlichte plattelandswegen? Wilt u in het donker nog over bospaden raggen? Dan bent u op zoek naar een ander soort lamp. Eentje waarmee u zelf ook goed kunt zien. Daarbij gaat het niet alleen om zoveel mogelijk licht. Uitwaaierend licht in plaats van een felle lamp is beter. Opzoek naar een goede fietsverlichting? Bekijk hier het volledige assortiment.

 

Winterbanden

Naast verlichting zijn uw fietsbanden ook van belang in de winter. Bij fietsen gaat het om balans! Fietsen is daarom ook heel anders in de winter dan autorijden. Rijdt een auto op een spiegelgladde straat dan verliest hij spoorvastheid. Daar kunnen goede winterbanden bij helpen om dat te verminderen. Rijdt een fiets op een spiegelgladde straat dan raakt de fietser vaak uit balans en valt. Daarom zijn er nu ook winterfietsbanden. Met deze fietsbanden voelt u duidelijk dat u veel meer grip heeft in de sneeuw. Als u remt, duurt het langer voordat u begint te schuiven. Als u dan eenmaal begint te glijden, blijft u stabiel recht vooruit gaan. De fiets glijdt niet ongecontroleerd weg.

Ook kunt u zelf al veel doen...

Een goede tip voor mensen die niet willen investeren in speciale winterbanden is om uw banden wat leeg te laten lopen. Een zachtere band helpt al zeer goed om meer grip op het wegdek te krijgen, ook in winterse omstandigheden. Rij daarnaast in een hogere versnelling tegen het slippen. Rem rustig en tijdig voor een bocht en zet het zadel iets lager om sneller bij de grond te kunnen wanneer u dreigt te vallen.

Handige wintertips voor uw elektrische fiets...

Uw fiets gaat langer mee als u hem binnen stalt, liefst op een warme en droge plaats. Sommige elektrische fietsen hebben een handige uitneembare accu. Het beste is om de accu halfvol te bewaren op een droge plek waar het niet vriest.

Heeft u nog geen winterbanden op uw fiets? Ga dan naar een Profile winkel bij u in de buurt en vraag naar de mogelijkheden.