Meer over fietskleding...

Het kiezen van de juiste fietskleding is zeer belangrijk. Met goede kleding zal er minder snel irritatie optreden en is het mogelijk om tot betere prestaties te komen. In dit artikel wordt uitgelegd waar u op moet letten bij het aanschaffen van een fietsbroek, fietsschoenen en fietshelm.

 

Fietsbroek

Een goede fietsbroek is voor iemand die regelmatig fietst van groot belang. Of u nu op de racefiets, mountainbike of op een gewone fiets rijdt, een goede fietsbroek voorkomt een geirriteerde huid, schuurplekken en zadelpijn. Om deze klachten te voorkomen kunt u het beste kiezen voor een elastische fietsbroek met een goede zeem. Deze zal wel goed moeten passen en vocht- en warmte regulerend moeten werken.

Hoe kiest u de beste fietsbroek?

Bij het kopen van een fietsbroek moet u met name letten op de zeem. Deze dient voor de bescherming van het zitvlak en voorkomt irritaties. Er zijn verschillende type zemen. Het verschil zit hem in de vorm, dikte, grootte en het gebuikte materiaal. Er zijn speciaal anatomische gevormde zemen voor mannen en vrouwen. De zeem is het dikst op de plaatsen waar de huid het meest op het zadel drukt. Er zijn ook zemen met een geperforeerde bovenlaag voor de ventilatie. Andere zemen bevatten een schuim dat verkoelend werkt.

Een zeem moet ook tijdens het fietsen in model blijven. Het belangrijkste is dat de zeem ervoor zorgt dat de huid zo droog mogelijk is, de warmte afvoert en huidvriendelijk aanvoelt en niet gaat leiden tot irritaties. Zorg ervoor dat u de fietsbroek iedere keer na het fietsen wast of uitspoelt, anders is het een voedingsbron voor bacteriën. Na het wassen kunt u de broek het beste drogen in een wasdroger, zodat de zeem niet hard wordt.

Het is heel belangrijk dat de fietsbroek nauw aansluit op het lichaam. De broek moet echter niet knellen of juist te ruim zitten. De stof van de fietsbroek moet verder comfortabel aanvoelen en elastisch zijn. De naden van de fietsbroek zijn meestal platgestikt om het schuren met de huid te voorkomen. U kunt daarom het beste geen onderbroek onder uw fietsbroek dragen.

De fietsschoen

Een goed zittende fietsschoen is van belang voor een goede krachtoverbrenging op de pedalen. Fietsschoenen worden meestal gebruikt in combinatie met klikpedalen: er zitten dan plaatjes onder de schoenen waarmee de schoenen vast op de pedalen worden gezet. Met zo’n systeem schiet u niet snel van het pedaal en kunt u ook trekken aan het pedaal.

Hoe kiest u de beste fietsschoen?

Allereerst is het belangrijk dat u de sokken aanhebt waarmee u wilt gaan fietsen en dat u 's middags de schoenen gaat passen. Dit omdat 's ochtend uw voeten smaller zijn en u dus 's middags wellicht niet meer in de schoen kunt die 's ochtends zo goed paste.

Ten tweede is het belangrijk om te letten op het kliksysteem dat op uw fiets is gemonteerd. De meeste wielrenners maken gebruik van het kliksysteem, waardoor ze ook opwaartse kracht kunnen uitoefenen op de pedalen, want u kunt het pedaal omhoog trekken met uw schoen. Mountainbikers maken meer gebruik van spd-plaatjes en pedalen. Deze kunt u iets makkelijker uitklikken.

Omdat niet elk systeem op iedere schoen past dient u  hier vooraf rekening mee te houden. Als laatste, neem altijd een maatje groter dan uw eigen schoenmaat. Tijdens het fietsen zetten uw voeten nog meer uit en kan de schoen te krap gaan zitten, wat uiteraard niet prettig fietst.

De fietshelm

Tijdens het fietsen heeft u een fietshelm op om de ergste klap op te vangen bij een valpartij. De krachten die bij een valpartij ontstaan worden door de helm opgevangen in plaats van door het hoofd. Door middel van een helm kunt u trauma's in de hersenen voorkomen.

Hoe kiest u de beste fietshelm?

Bij de aanschaf van een fietshelm moet u er opletten dat de helm als een tweede huid om het hoofd zit. Om dit te bewerkstelligen dient de helm bij het schudden van uw hoofd op dezelfde plek te blijven zitten. Het is daarom belangrijk dat de helm goed te verstellen is aan de maten van uw hoofd.

Omdat oververhitting van het hoofd tot reactievertraging kan leiden, moet de helm goed ventileren. Het is in sommige gevallen handig om bij de kleur van de helm te letten op zichtbaarheid in het donker.

Houdt er rekening mee dat de helm na een valpartij niet meer bruikbaar is. Ook indien er aan de buitenkant geen zichtbare schade is te zien. De helm is gemaakt om één val met het hoofd op te vangen en zal daarna niet meer optimaal functioneren. Daarnaast dienen de fietshelmen te voldoen aan strenge veiligheidseisen. Indien u een duurder model koopt zal dit dus niet extra veiligheid opleveren, maar enkel bijdragen in extra comfort, uiterlijk en aerodynamica.