Leer spelenderwijs fietsen!

Fietsen, goed voor de ontwikkeling!

De fietsoefeningen helpen kinderen om zelfverzekerde verkeersdeelnemers e worden. Bovendien hebben ze een positieve invloed op de algemene ontwikkeling van uw kind. Fietsvaardigheid heeft niet alleen een positieve invloed op de verkeersveiligheid.

Voortbewegen en uw evenwicht bewaren op iets dat beweegt is niet eenvoudig. Maar eens je hebt leren fietsen, sta uw er niet bij stil dat fietsen eigenlijk een heel uitdagende oefening is. Fietsen versnelt de ontwikkeling van uw kind. Daarom zijn veel pedagogen gek van fietsen. Ze weten namelijk dat fietsen een kind op praktisch alle vlakken stimuleert. Dat geldt zowel voor de motorische vaardigheden, de zintuigen, de geest, de gezondheid en het zelfvertrouwen.

Kleine kinderen beleven en leren met het lichaam. Op een fiets kunnen zij het evenwicht, het oriëntatievermogen en het gevoel van ruimte en richting oefenen. Door te fietsen leren kinderen hoeveel kracht ze nodig hebben in verschillende situaties. Allemaal vaardigheden die kinderen zelfstandig leren zijn.

Fietsen is gezond

Wanneer de kinderen de lagere schoolleeftijd bereiken bewegen ze al heel wat minder/ Een dagelijkse fietstocht maakt een groot verschil. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die naar school fietsen, een veel betere conditie hebben dan andere kinderen. Ook lopen ze minder risico om op latere leeftijd ernstige welvaartsziekten op te lopen zoals zwaarlijvigheid, diabetes en hart- en vaatziekten.

Er is dus geen enkele reden om te stoppen met fietsen of met fietsspelletjes als de kinderen al kunnen fietsen. Ook voor fietsen geldt dat u moet blijven oefenen als je er echt goed in wilt worden.

Drie soorten kinderfietsen

Elke Profile winkel heeft een groot aanbod aan fietsen. Voor het spelen van fietsspelletjes bevelen we drie types kinderfietsen aan.

De driewieler

Dit type fiets kennen we allemaal nog van onze eigen kindertijd. De klassieke rode driewieler met een klein laadbakje achterop voor de beer of voor een dikke schep modder. De driewieler is ook een goede bondgenoot voor kinderen die later goed moeten leren fietsen. Om met een echte fiets te kunnen rijden, moet u uw evenwicht kunnen bewaren en tegelijkertijd meester zijn over uw pedalen. Met een goede driewieler kunnen de meeste kinderen snel overweg met de trappers en bovendien is een driewieler ook een heerlijk stukje speelgoed.

De loopfiets

Deze geniale uitvinding is stilaan een standaard aan het worden in veel gezinnen. De loopfiets vindt u in vele vormen, maar is in principe een doodgewone fiets zonder pedalen. De loopfiets is geniaal omdat de meeste kinderen al hun evenwicht kunnen bewaren voor de ze vaardigheid van het trappen kunnen aanleren. Met een loopfiets kunnen kinderen vanaf de leeftijd van 2 jaar al leren fietsen en de meeste kinderen maken snel vooruitgang. Een loopfiets biedt samen met de driewieler de perfecte basis om later moeiteloos over te stappen naar een gewone fiets.

De tweewieler

Wanneer uw kind zijn evenwicht kan bewaren en overweg kan met de pedalen, vormt het combineren van die twee vaardigheden de volgende grote uitdaging. Voor sommige kinderen gaat dat vanzelf; andere doen er dan weer wat langer over. U helpt uw kind door te oefenen en ervoor te zorgen dat de fiets de juiste hoogte heeft. Beide voeten moeten tegelijkertijd de grond kunnen raken. Als uw kind moeite heeft om het evenwicht te bewaren, kunt u de pedalen van de fiets afnemen tot het beter gaat. Controleer ook regelmatig of de fiets in goede conditie is. Een ongesmeerde ketting, platte banden en slechte remmen zijn echte pretbedervers.

 


Tip!
Veel kinderfietsen zijn voorzien van zijwieltjes, maar het is helemaal niet zeker of uw kind die wel nodig heeft. Vaak kunnen zijwieltjes of andere hulpmiddelen die het evenwicht bewaren voor het kind, net verhinderen dat hij leert zijn evenwicht te bewaren. Gebruik de hulpmiddelen verstandig, want een kind leert pas goed fietsen als het zelf zijn evenwicht kan bewaren.