Let op: werkplaatsen open, aankopen op onze webshop worden thuisbezorgd, winkels gesloten. Lees hier meer.

Alles over de moederfiets!

Wat onderscheidt een moederfiets van een normale fiets?

De fietsen van tegenwoordig kunnen voor een veelvoud van functies ingezet worden. Hoe specialistischer de taak, des te meer de fiets wordt gevormd op het perfect uitvoeren van deze taak. Hierbij worden andere functies ondergeschikt. U kunt jezelf voorstellen dat hard fietsen één van de voornaamste taken is van een racefiets en daardoor staan alle eigenschappen van deze fiets in het kader van het mogelijk maken van het harde fietsen.

Een ander voorbeeld van een fiets die wordt ontworpen met een specifiek gebruik in het achterhoofd, is de moederfiets. U zult nu denken, een moederfiets is toch gewoon een damesfiets met kinderzitjes, maar niets is minder waar. Een échte moederfiets bezit verschillende eigenschappen die het vervoeren van kinderen en boodschappen veel makkelijker en aangenamer maken dan bij een verbouwde damesfiets.

Wat zijn nou precies de voordelen van een moederfiets ten opzichte van een gewone fiets? Dus op welke punten verschilt de moederfiets van een gewone fiets?

  • De lage instap zorgt ervoor dat u geen halsbrekende capriolen hoeft uit te halen als u op wilt stappen.
  • De tweepoot standaard zorgt ervoor dat uw fiets stabiel blijft staan. Dit is erg handig om veilig uw kinderen in de stoeltjes te zetten.
  • Het stuurslot zorgt ervoor dat het stuur niet meer kan bewegen of omslaan. Hierdoor blijft de fiets ook nog stabiel staan en kan u uw kind eenvoudig in het zitje zetten.
  • De meeste moederfietsen hebben een langere bagagedrager. Het voordeel hiervan is dat het monteren van een kinderzitje makkelijker is en er meer ruimte is voor het monteren van een fietstas.
  • De geometrie van de moederfiets is anders dan een gewone fiets. De afstand tussen het stuur en het zadel is iets groter geworden waardoor er meer ruimte is ontstaan voor moeder en kind.
  • Zoals u kunt zien, zijn de moederfietsen uitgerust met allerlei technische snufjes die ervoor zorgen dat een fietsritje met de kinderen en boodschappen nu een stuk minder stress veroorzaakt.

    De meeste fietsen zijn wel geschikt voor een fietszitje, maar een nadeel van een gewone fiets, met een kinderzitje, is dat de fiets waarschijnlijk omvalt op het moment dat er een kindje inzit. Dit vallen wordt veroorzaakt door het feit dat de fiets topzwaar wordt en door zijn zijstandaard de stabiliteit mist die nodig is om overeind te blijven. De moederfiets maakt hier dus direct een einde aan.