14 tips voor een perfecte fietsvakantie14 tips voor een perfecte fietsvakantie

Een korte of lange vakantie, een weekendje weg of een midweek, het zijn opties om eens heerlijk van de natuur te genieten en er met de fiets op uit te gaan. Een fietsvakantie brengt u dichter bij de natuur en laat u de omgeving van de vakantiebestemming op een aantrekkelijke manier ontdekken. Als u voor het eerst op fietsvakantie gaat, zijn er wel een aantal zaken om mee rekening te houden. Op deze pagina vindt u 14 tips om zo goed mogelijk voorbereid op fietsvakantie te gaan.

 

Kies zorgvuldig je bestemmingKies zorgvuldig uw bestemming

Kies een bestemming en bereidt u er op voor. Elk gebied heeft zijn eigen kenmerken en over het algemeen geldt dat hoe verder weg het is, met hoe meer zaken u rekening moet houden. Denk bijvoorbeeld aan een ander klimaat of de hoge bergen of kilometers lange wegen zonder dorpjes.

 

Stippel je route vooraf uitStippel uw route vooraf uit

Het is handig dat u vooraf uw route bepaalt. Met het uitstippelen moet u wel met een aantal zaken rekening houden. Houd er rekening mee dat het gewicht van de bagage, de beklimmingen en meerdere dagen achtereen fysiek bezig zijn de afstanden kunnen beperken in vergelijking met wat u thuis aankunt. Ook is het verstandig om af en toe een rustdag in te lassen. Fiets u thuis ongeveer 90 kilometer op een dag, dan wordt dat op uw reis eerder 65 kilometer.

 

Eten en drinkenEten en drinken

Als fietser gebruikt u veel energie. Tijdens een fietsvakantie verbruikt u ongeveer 1.5 tot 2 keer zoveel dan wanneer u normaal thuis bezig bent. Dat zult u er ook weer aan moeten eten anders valt u af, maar ook omdat uw lichaam de extra voedingsstoffen nodig heeft om alles in goede gezondheid te houden.

 

UitrustingUitrusting

Kies de uitrusting die bij uw bestemming past. Als u in Nederland of Vlaanderen gaat fietsen zijn de eisen aan de uitrusting redelijk laag, zonder versnellingen lukt het desnoods ook wel en in het ergste geval bent u ook weer zo thuis. Naarmate u verder weg gaat, heeft u een betere fiets, met meer versnellingen en een betrouwbaardere uitrusting nodig, denk hierbij aan bijvoorbeeld goede, stevige lichtgewicht fietstassen.

 

Onderhoud of een nieuwe fietsOnderhoud of een nieuwe fiets?

Heeft u een gebruikte fiets, zorg dan dat deze op orde is. Ga niet op reis met iets waarvan u weet dat het binnenkort vervangen moet worden. Zorg dat u alle onderdelen hebt vervangen en gemonteerd voordat u vertrekt, zodat u met een gerust hart op vakantie kunt. Is uw fiets niet helemaal goed, laat uw fiets dan checken bij Profile ‘de Fietsspecialist’, die zorgt ervoor dat uw fiets klaar is voor de vakantie.

 

Toch een nieuwe fiets aanschaffen...Toch een nieuwe fiets aanschaffen...

Als u een nieuwe fiets gaat kopen voor een fietsvakantie, zorg dan dat u die ruim op tijd aanschaft. Zorg dat u er ongeveer 500 tot 1000 kilometer mee hebt gereden voordat u op reis gaat. In de eerste periode wilt u de fiets helemaal naar uw wensen instellen of aanpassen, dit wilt u liever niet op vakantie doen.

 

Ontspannend fiets begint met een goed zadelOntspannend fiets begint met een goed zadel

Uw zadel is één van de dingen die u zeker enige tijd wilt uitproberen. Er is namelijk niets vervelender dan tijdens uw vakantie last te krijgen van zadelpijn. Door een verkeerd zadel – bijvoorbeeld te smal of te zacht - worden zenuwen en pezen rondom de zitbotten belast. Dan kunnen deze afknellen en dat veroorzaakt zadelpijn. Kies daarom een fietszadel dat bij u past. Ook de stand van het zadel is belangrijk, zodat u precies op de twee zitbotten zit. De druk zit hierdoor op de juiste plek.

 

Fietsonderhoud en reparatieFietsonderhoud en reparatie

Als u in het buitenland fietst, is er niet altijd een fietsenmaker in de buurt. In deze gevallen is het handig dat u zelf weet hoe u uw fiets weer kunt maken. Zorg dan ook dat u vooraf thuis een gereedschaps- en reserveonderdelenpakket hebt samengesteld. Om helemaal niet voor verrassingen te komen is het handig dat u thuis nog even goed oefent. Wilt u weten wat u zeker bij u moet hebben, klik dan hier.

 

OvernachtingOvernachten...

Niet iedereen wilt tijdens een fietsvakantie in een hotel slapen, maar lekker in de natuur. Zorg dan dat u ruim van te voren een checklist hebt gemaakt wat u daar allemaal voor nodig hebt. Ook hiervoor geldt, oefen thuis nog eens goed om alles op te zetten. Wilt u weten wat u zeker bij u moet hebben, klik dan hier.

 

ProefvakantieProefvakantie?

Als u nog nooit in de bergen hebt gefietst, ga dan op proefvakantie in bijvoorbeeld de Ardennen en oefen met klimmen en afdalen. Uiteraard ook met de bepakking die je meeneemt. Oefen ook op onverharde wegen als dat van toepassing is. Oefen in afdalingen met remmen en bochten: remmen doet u op het einde van het rechte stuk; de bocht gaat u in zonder te remmen. Gebruik in de afdaling beide remmen van de fiets even sterk!

 

GezondheidGezondheid

Bereidt u voor op gezondheidsrisico’s van het gebied waar u naartoe gaat. Win op tijd informatie in over de benodigde vaccinaties. Verder moet u natuurlijk rekening houden met de gezondheidsaspecten ter plaatse. De hygiënische standaarden zijn in veel landen van een lager niveau dan wij gewend zijn, pas de regels die u thuis toepast daarom strenger toe op reis.

 

VerzekerdVerzekerd

Zoek voordat u op fietsvakantie gaat uit wat allemaal onder uw reisverzekering valt. Hoewel u niet per sé voor elk wissewasje verzekerd hoeft te zijn, is het wel verstandig u op zijn minst te verzekeren tegen gebeurtenissen, die u een financiële tegenslag kunnen geven.

 

Contact met het thuisfrontContact met het thuisfront

Maak duidelijk afspraken met het thuisfront over hoe u te bereiken bent en hoe vaak u zelf iets van je laat horen. Daarnaast is het handig om de geplande route door te geven samen met de contactgegevens van de adressen waar u blijft overnachten.

 

Hoe pak je jouw fietstassen in?Hoe pakt u uw fietstassen in?

Op vakantie heeft u de nodige spullen bij u. Het is dan wel handig dat u de tassen goed hebt ingepakt. Zorg dat u een vaste indeling aanhoudt, het is ontzettend vervelend als u iets nodig hebt en het niet kan vinden

 

Stuurtas Voortas links Voortas rechts Achtertas links Achtertas rechts

Verrekijker en fototoestel

Kompas en fietskaart

Identiteitsbewijs, rijbewijs

Reisverzekeringspapieren

 Bankpas en portefeuille

 Zonnebril en pet

Handdoek en toiletspullen

 Toiletpapier 

 Zonnebrandolie

 EHBO-set

 Middel tegen insecten

 Middel tegen spierpijn

 Wasmiddel en waslijn

Reparatie/onderhoudsset

 Binnen- en buitenband

 Rem- en versnellingskabel

 Stukje ketting

 Plastic borden en bestek

 Lichtgewicht mokken

(regen)kleding

 Broek (met afritsbare pijpen)

 Sandalen

 Gasbrander en pannen

Schuurspons

Theedoek en afwasmiddel

Fiets- en zwemkleding

oop/fietsschoenen

Zaklamp en batterijen

Reparatieset voor tent