Lichtgewicht fietstassen tips

Ondernemer aan het woord

  • Naam: Ludo Verdyck
  • Winkel: Profile Luverdy

Het verleggen van grenzen begint bij de keuze van de juiste materialen. U stemt uw fiets tot in detail af op uw ambities en de extra accessoires kiest u eveneens met dezelfde zorg. U en uw fiets voelen zich dan ook thuis bij Profile Luverdy. De thuisbasis voor snelle en vakkundige service zoals alleen de fietsspecialist die kan bieden.

 

 

dé tip van Profile Luverdy

Lichtgewicht tassen

Met bagagevervoer of van hotel naar hotel

Een stuurtasje en een tas achterop de bagagedrager zou voldoende moeten zijn. Eventueel twee voortassen aan de achterdrager hangen. Dit komt ook de zijwaartse stabiliteit ten goede, maar is iets minder aerodynamisch. Een totaalgewicht van circa 3-7 kg is hierin normaal.

Lichtgewicht kamperen

Met twee achtertassen, een stuurtas, en wat spulletjes achterop (denk aan tent, regenkleding en dergelijke) is er voldoende mee te nemen inclusief kookspullen en eten voor enkele dagen. Een totaalgewicht van circa 8-15 kg is hierbij normaal. Het maximum wat u achterop de fiets kunt meenemen is tussen 15 en 25 kilo, afhankelijk van de rijeigenschappen van de fiets en de kwaliteit van het achterwiel. Daarbij heeft u voortassen nodig.

Langere reis en/of wat meer spullen bij

Hang een paar voortassen aan de voordrager en u kunt meer (reparatie)materiaal meenemen. Denk wel aan de gewichtsverdeling: ideaal zou dan circa twee derde van het gewicht achter moeten komen, en circa één derde voor aan de fiets. Een totaalgewicht van circa 18-35 kg is hierin gebruikelijk.

Ultralichtgewicht kamperen

Een compact stuurtasje gecombineerd met een bagagezak of een paar voortassen als achtertassen, is precies voldoende voor het ultralicht kamperen. Achterop de drager kan nog wat klein spul meegenomen worden. Normale totaalgewichten hierbij zijn circa 6-10 kg.

Waterdicht of niet?

Waterdicht

Geen zorgen over of uw spullen nu wel of niet droog blijven. Komt er door langdurig vochtig weer toch vocht in de tassen, dan ontkomt u overigens niet aan een vochtige omgeving in deze tassen. Binnen in zitten er in het algemeen geen vakjes. Sommige modellen hebben aan de buitenkant vakken om uw spullen te verdelen of om makkelijker bij bepaalde spullen te komen. Een vochtige tent in dezelfde tas als uw donzen slaapzak is dus geen goed idee in waterdichte tassen. Denk hier over na bij het inpakken van de spullen! 

Niet waterdicht

Algemeen gezien zitten er in deze tassen vaak wat meer vakjes, voor het ordenen van uw spullen. Om attributen waterdicht te verpakken kunnen ze in plastic zakken gedaan worden. In de huidige maatschappij zijn deze er (helaas) in overvloed.

Passen ze op de drager?

Hoewel alle goede tassen verstelbare haken hebben passen niet per definitie alle tassen op alle dragers. Probeer dit voordat u de tassen koopt.