Kinderen leren fietsen

Ondernemer aan het woord

  • Naam: José Gieten
  • Winkel: Profile Gieten

Wij zijn een jong bedrijf met ouderwetse service. In 2003 zijn wij (Gertjan en José) begonnen met onze droom. Een eigen fietsenwinkel in Gieten (Drenthe). José is de gastvrouw in onze winkel en adviseert u graag over welke fiets het best bij uw wensen past. Haar grote hobby is de paarden die zij met veel liefde verzorgt. Gertjan is zowel in de winkel als in de werkplaats te vinden en mag naast zijn hobby paarden ook graag kilometers maken op zowel de mountainbike als op de racefiets. Arjan is in 2005 begonnen bij ons en is met zijn ruim 20 jaar ervaring als monteur de techneut van Profile Gieten.

dé tip van Profile Gieten

Leren fietsen is kinderspel!

Leren fietsen moet vooral plezierig zijn. Daarom is spelen met de fiets een heel goed idee. Langzaamaan raakt het kind vertrouwd met zijn fiets. Na een tijdje vraagt de fiets geen bijzondere aandacht meer.

Een fietser die alle aandacht nodig heeft om het evenwicht te bewaren en nog naar de voeten op de pedalen kijkt, is niet klaar om zich in het verkeer te begeven. Als je al zeepbellen kan vangen, fietsbal speelt of tikkertje op de fiets, dan ben je goed op weg om een zelfverzekerde fietser te worden.

Spelletjes zijn een goed begin om te leren fietsen. Kinderen leren het snelst wanneer ze plezier maken. Door mogelijkheden en grenzen af te tasten via spel leren ze hun fiets én lichaam heel goed kennen. Veel sneller dan met een fietsoefening die enkel gaat om het fietsen zelf.

Bij elk fietsspel concentreert het kind zich op verschillende vaardigheden tegelijk. Tijdens het spel verschuift de aandacht van het kind langzaamaan van het fietsen naar het spel. Fietsen wordt een vertrouwde beweging en dat hoort ook zo te zijn in het verkeer.

Kinderen vanaf twee jaar kunnen de eenvoudige spelletjes meespelen. Veel spelletjes kan je zowel in een kleine groep a;s met veel kinderen samen spelen - en het is altijd goed om beide uit te proberen. Het is ook een goed idee om verschillende spelletjes af te wisselen en daardoor verschillende vaardigheden te oefenen.