Fietskleding tips

Ondernemer aan het woord

  • Naam: Thijs Bleumink
  • Winkel: Profile Bleumink Vorden

Profile Bleumink is dé fietsspecialist van de achterhoek met een filiaal in Zutphen, Vorden en Warnsveld. In totaal bieden ze een winkeloppervlak van maar liefst 2000 m2. In alle winkels kunt u bij ons terecht voor een breed assortiment in alle fietsgroepen. Niet alleen voor fietsen bent u bij Profile Bleumink aan het juiste adres, ook voor fietsaccessoires, fietskleding & fietsonderdelen kunt u bij ons terecht. Naast de verkoop van fietsen bieden wij u ook een verhuurservice aan. Ons verhuurassortiment is erg divers, van elektrische fiets tot tandem. Uiteraard ontbreekt een technische afdeling niet, onze goed opgeleide monteurs beschikken over een moderne werkplaats, de beste gereedschappen en specialistische kennis om uw fiets in topconditie te houden! Bent u op zoek naar een professionele en persoonlijke benadering, kom dan eens langs bij Profile Bleumink! Wij verwelkomen ugraag in één van onze winkels!

dé tip van Profile Bleumink Vorden

Voor veel mensen is het onduidelijk wat u nu het beste kunt dragen tijdens het fietsen. Voor een optimale fietsprestatie kunt u ervoor kiezen om drie lagen fietskleding te dragen. Zo profiteert u optimaal van de vochtregulerende werking van de kleding. U behoudt uw natuurlijke lichaamstemperatuur en uw huid blijft droog. De kleding is in principe het hele jaar door te gebruiken en elke laag heeft zijn eigen belangrijke functie op zich.

Laag 1: De functionele onderkleding

Deze laag is bedoeld voor het afvoeren van vocht en moet dus uw huid zo droog mogelijk houden. Dat gebeurt door het opzuigen van het lichaamsvocht dat u verliest (zweet) om het vervolgens zo snel mogelijk door te geven naar de volgende laag. Vooral dat laatste is van groot belang, want een nat hemd zult u al snel een onbehaaglijk en koud gevoel geven. Een onderlaag moet goed aansluiten op uw lichaam, maar moet ook weer niet te strak zitten. De laag moet bestaan uit een stof dat vocht goed kan doorgeven en ook geen problemen geeft met de huid (dus niet moet kriebelen of jeuken). Deze laag bestaat vaak uit (lang) ondergoed.

 

Laag 2: Het fietsshirt

De tussenlaag neemt het vocht over van de onderlaag en transporteert het naar de open lucht of naar de buitenlaag. De tussenlaag zorgt voor een stilstaande luchtstroom rond uw lichaam, die na verloop van tijd warm zal worden. Deze warme lucht geeft u vervolgens een behaaglijk gevoel. Deze laag moet lekker los over uw lichaam vallen, maar ook weer niet dusdanig los dat er overal lucht kan ontsnappen. Vergeet niet dat warme lucht stijgt en u dus veel warmte verliest bij uw nek en uw hoofd. De fietsshirts hebben bij voorkeur zo min mogelijk ritsen, zodat warmte niet kan ontsnappen. 

 

Laag 3: De buitenlaag

Om u te beschermen tegen regen en wind heeft u een goede buitenlaag nodig. Deze is bij voorkeur waterdicht, maar zeker ook ademend. Dat laatste houdt in dat deze laag bestaat uit een stof die het vocht aanneemt van de tussenlaag en deze vervolgens transporteert naar de buitenlucht. Gebeurt dat niet, dan zult u zelfs met een waterdicht jack behoorlijk vochtig worden (vooral onder de oksels en op de buik). Dat uw rug nat wordt is normaal. Op deze plaats is de ademende stof dusdanig samengeperst dat de poriën niet optimaal kunnen functioneren om het vocht te transporteren.

Een goede buitenlaag beschermt u ook tegen de wind. Deze kan namelijk de temperatuur behoorlijk laten dalen en je dan alsnog afkoelen. De kledingstukken van de buitenlaag hebben bij voorkeur (afgeschermde) ritsen, zodat u uw makkelijk kunt ontdoen van deze extra laag als het weer beter wordt of snel aan kunt trekken als het weer de andere kant opslaat. Typische kledingstukken van deze laag zijn een lichtgewicht jack en de (regen)broek.