Méér over regenkleding!
 

Na regen komt zonneschijn

In de gure en natte wintermaanden is de kans groot dat je geregeld door een Hollandse bui fietst. Niemand heeft natuurlijk zin om met een nat pak naar het werk, school of de sportclub aan te komen. Bij Profile ‘de Fietsspecialist’ vindt u een groot assortiment regenkleding om deze situaties te voorkomen.  Bij kouder weer houdt regenkleding ook wind en kou tegen. Wordt u overvallen door een bui, dan is het handig om een regenpak bij u te hebben dat licht van gewicht en compact op te bergen is in de fietstas.

Het regent pijpenstelen

Waar moet u allemaal op letten bij het kopen van uw regenkleding zodat u droog op uw bestemming aankomt? Graag geven wij tips voor de aanschaf van uw regenkleding.

  • De naden en ritsen zijn de plekken waar het water doorheen kan lekken. Wilt u er zeker van zijn dat er geen regen door de naden kan lopen? Kies dan regenkleding met getapete of afgeplakte naden.
  • Let op de pasvorm. Geef wind en regen geen kans en kies voor regenkleding waar de zoom en manchetten verstelbaar zijn zodat de kleding goed op uw lichaam aansluit. De capuchon moet goed rond uw hoofd zitten zodat deze u niet belemmerd bij het omkijken. Een capuchon die verstelbaar is met een trekkoordje of een klittenbandsluiting is dan ook erg praktisch. Een regenjas en regenbroek moeten makkelijk over uw gewone kleding aan te trekken zijn, neem dus niet een te kleine maat.
  • Vaak krijgt u van regenkleding een klam en plakkerig gevoel. Dit komt omdat de kleding dan niet ademend is. Het beste kiest u regenkleding gemaakt van polyester of nylon/polyamide die het transpiratievocht en overtollige warmte uit de lagen daaronder goed naar buiten   afvoeren.
  • Ook de reflectie op regenkleding is belangrijk. Als het regent is het buiten donkerder en bent zonder reflectie of verlichting maar tot 20 meter zichtbaar voor automobilisten. Met reflectie verhoogt u dit tot 150 meter, u bent dus een stuk veiliger op weg.

Poncho of regenpak

Tegenwoordig is er zeer hippe regenkleding verkrijgbaar. U kunt hiermee dus goed voor de dag komen. 

De poncho:
- makkelijk en snel aan te trekken
- armen en handen blijven door mouwbanden ook droog
- veel ventilatie dus u zweet niet
- ook ideaal voor tijdens het wandelen of een festival

Het regenpak
- u heeft de keus om jas en broek los van elkaar te dragen
- met overschoenen erbij houdt u het helemaal droog
- biedt ook bescherming tegen wind en kou

Regen of buien

In de weerberichten wordt onderscheid gemaakt tussen buien en regen. Het KNMI gebruikt de term “bui” voor een wolk, waaruit het korte tijd regent, in het algemeen korter dan een uur. Wordt gedurende langere tijd regen verwacht uit een min of meer gesloten wolkendek dan wordt dat als “regen” aangekondigd. Daarbij wordt ook nog onderscheid gemaakt tussen “af en toe regen” of “perioden met regen” voor het geval het nu en dan droog is, maar het niet opklaart.

Tip: was uw regenkleding 
U zult wel denken, regenkleding wassen? Inderdaad, het is aan te raden uw regenkleding bijvoorbeeld elk kwartaal een keer te wassen op maximaal 30 graden. Gebruik daarvoor speciale reinigingsmiddelen zoals Grangers. Geen wasverzachter gebruiken, want dat verstopt de poriën. Laat uw regenkleding nooit in de zon, op de verwarming of in de wasdroger drogen. Zo voorkomt u beschadigingen en blijft de ademende werking van uw regenkleding beter behouden.

Wist u dat...
Wij Nederlanders genieten veel respect voor de capriolen die wij op de fiets uithalen, zoals fietsen met een paraplu? Er bestaat geen echte wet die zegt dat we niet met een paraplu mogen fietsen. Toch is het volgens de wegenwet verboden u zodanig te gedragen dat u gevaar of hinder veroorzaakt. Als u met een paraplu fietst ontneemt deze een groot deel van uw zicht. U loopt dan een grote kans tegen een geparkeerde auto aan te fietsen. En bij een harde windvlaag kunt u plotseling naar de andere kant van de weg geblazen worden. Bovendien kunt u geen richting aangeven. Als u dan gevaar veroorzaakt bent u in overtreding. Om gevaarlijke situaties te voorkomen kunt u dus beter kiezen voor goede regenkleding.

Tip: Draag fietshandschoenen
Tijdens een regenbui worden natte handen gauw koud. Fietshandschoenen zijn dan helemaal niet zo vreemd om te dragen, ook al is het zomer. Hiermee kunt u ook beter remmen dan met wanten bijvoorbeeld.

Tip: Zadeldekjes
Gebruik een zadeldekje niet alleen maar voor de regen maar gebruik het ook als blikvanger om je fiets snel te vinden.