Méér over fietszadels!

Wat is zadelpijn en hoe voorkomt u dit?

za·del·pijn (de; v(m)) 1pijn van het lang op een zadel zitten

Veel fietsers hebben last van zadelpijn. Dit is pijn aan de billen of de heupen waar men bij het fietsen last van kan hebben. Deze pijn kan bijvoorbeeld ontstaan door opeens een lange rit te gaan fietsen zonder  de juiste training daarvoor. Door een verkeerd zadel worden zenuwen en pezen rondom de zitbotten belast. Dan kunnen deze afknellen en dat veroorzaakt zadelpijn. Kies daarom een fietszadel dat bij u past. Met een goed passend zadel fietst u gegarandeerd zonder zadelpijn. Hoe lang de rit ook duurt!  Profile de ‘Fietsspecialist’ laat  u graag zien waar u op moet letten bij het kopen van een zadel.

Wat is het beste zadel?

Dit hangt af van diverse zaken af; zit u rechtop of voorovergebogen, wat is de afstand van de zitbotjes en hoe lang is rit?

Afstand van de zitbotjes

Iedereen is anders gebouwd; bij vrouwen is de afstand tussen de zitbotjes wat groter dan bij mannen, waardoor een breder zadel voor vrouwen doorgaans meer geschikt is.

Lange of korte ritten

In het algemeen geldt dat als u af en toe fietst, of korte ritten maakt op een stadsfiets waarop u rechtop zit, een breed en zacht zadel prima is. Fietst u regelmatig of maakt u lange ritten op een toerfiets of een racefiets, dan heeft u meer baat bij een smal en hard zadel. Zachte zadels verliezen vorm door lichaamswarmte, zij bieden daarom niet voldoende steun voor een langere rit. Als een zadel te zacht is, zakt u erin weg en worden zenuwen afgekneld, waardoor zadelpijn ontstaat.

Check uw fietshouding

Er zijn drie fietshoudingen; rechtop zoals u op een stadsfiets zit, licht voorover gebogen zoals u op een toerfiets zit en diep gebogen zoals op een racefiets. Als u licht voorover gebogen zit is er minder druk op de zitbotjes omdat er ook een deel van het gewicht op uw handen rust. Als u wat meer voorover zit, gaan de zitbotjes dichter naar elkaar toe en heeft u een smaller zadel nodig. Ook ventilatie speelt een grote rol. Een zadel met een gleuf voorkomt transpiratie en irritatie bij lange ritten.

Soorten zadels 

 Brede zadels

 • Zit positie 90°,  rechtop zitten. Het gewicht komt helemaal achterop het zadel, dus moet het hier
  breed zijn
 • Stadsfietsen, transportfietsen
 • Bijna geen verschil tussen dames/heren zadel.

Medium breed

 • Zitpositie 60°,  licht voorover. Het gewicht gaat iets meer naar voren, hierdoor komen de benen iets dichter tegen elkaar, dus moet het zadel iets langer en smaller zijn.
 • Toerfietsen, sportieve fietsen
 • Belangrijk dat vrouwen een dames zadel kiezen, deze zal iets breder en korter zijn dan de mannen versie.

Smalle zadels

 • Zitpositie 30-45°, ver  voorover. Hierbij ‘ligt’ de fietser extreem aerodynamisch op zijn fiets, benen komen heel dicht tegen elkaar, dus het zadel moet nog langer en smaller worden.
 • Racefietsen
 • Extreem belangrijk dat vrouwen een dames variant kiezen!

Zadels met een uitsparing

Hoe verder uw bekken naar voren zijn gekanteld (mede door de fietshouding) hoe meer druk er ontstaat op uw schaambeen. Deze druk wilt u zoveel mogelijk naar de zitbotjes hebben. Om dit voor elkaar te krijgen is het raadzaam te kiezen voor een zadel met een uitsparing.

Bekijk al onze fietszadels

  Laat uw zadel goed afstellen

  Ook de zithoogte en de stand van het zadel zijn belangrijk. Als alles goed afgesteld is, zit u precies op uw zitbotten en zit de druk op de juiste plek. Zet het zadel niet te laag om knieklachten te voorkomen, maar ook niet te hoog, om rugklachten te vermijden. Staat het zadel te ver naar voren dan kunt u eventueel last krijgen van tintelende voeten door beknelde zenuwen in de bovenbenen. Te ver naar achteren; dan kunt u minder kracht op de pedalen zetten en wordt u sneller moe. Uw zithouding en de zadelhoek (voorover of achterover gekanteld) hebben ook nog invloed op uw zitcomfort. Laat u in de winkel goed adviseren over de juiste stand van uw zadel en laat het door onze fietsspecialisten goed afstellen.

  Afstelling zadel en stuur

  Verticale zadelstand:

  Uw zadel moet zo hoog worden gezet dat u uw been niet helemaal kunt strekken. Als het pedaal in de onderste stand staat, moet uw been nog licht gebogen zijn. Als uw zadel goed staat kunt u net met uw tenen bij de grond.

  Horizontale zadelstand

  U kunt het zadel ook horizontaal verschuiven. Als het scharnierpunt van uw knie met een gebogen been ‘op drie uur’ recht boven de pedaalas staat, staat uw zadel goed?

  Afstand tussen zadel en stuur

  De afstand tussen zadel en stuur hangt af van hoe “diep” u wilt zitten. Wilt u ver voorover gebogen zitten, zal de afstand tussen het stuur en het zadel groter moeten zijn, en uw stuur lager gezet moeten worden. Fietst u met een kinderzitje voorop? Dan heeft u meer ruimte nodig tussen zadel en stuur om goed op en af te kunnen stappen. Het is dan handig om het zadel iets meer naar achteren te zetten. Dit kan er wel voor zorgen dat die stand niet ideaal is en er eventueel zadelpijn kan ontstaan. Bij een moederfiets is hier al rekening mee gehouden en is in het frame de afstand tussen stuur en zadel wat ruimer.

  Onderhoud van uw leren fietszadel

   Een fietszadel van leer kan u een leven lang fietsplezier geven. Het grote voordeel is dat het helemaal naar uw lichaam en houding gaat staan. Een nadeel is dat dat echter zo’n 1000 km kan duren voor uw zadel helemaal is ingereden. Het is van groot belang dat u het leer goed onderhoud en uw fiets niet in de regen laat staan. Als u uw zadel regelmatig invet en schoonspoelt, kan deze voor langdurige comfort en ondersteuning zorgen.

  Deze antibacteriële crème reduceert de wrijving met de huid en heeft een licht verkoelende werking door het gebruik van Aloa Vera. Daarnaast zorgen de vochtregulerende eigenschappen en het gebruik van Provitamines tijdens lange ritten voor een optimale bescherming van de huid. De crème kan zowel tijdens ritten op de racefiets als de mountainbike gebruikt worden.

  Tip: Zadel omruilgarantie
Een zadel moet prettig zitten zodat u zonder zadelpijn lekker kunt fietsen. Het is altijd wennen en natuurlijk kunt u altijd eerst een zadel uittesten. Maar zit u na 14 dagen nog niet lekker dan hebben we bij Profile ‘de Fietsspecialist’ de zadel omruilgarantie.  Bent u toch niet tevreden met uw keuze, dan kunt u uw zadel binnen de gestelde termijn alsnog omruilen.

  Wist u dat…

  • Hoe vaker u fietst, hoe beter u het zadel verdraagt. U kweekt hierdoor “zitvlees”
  • Gewicht ook een rol speelt bij zadelpijn. Zadelpijn is een teken dat de druk op uw zitvlak te hoog is. Hoe hoger uw gewicht, hoe meer uw zitbotjes moeten dragen. Door druk te verminderen vermindert u ook de pijn.
  • U fietsen nooit verleert? Het blijft in uw geheugen en uw brein herinnert zich balans te houden. Het voelt even onwennig maar verleren doet u het nooit.
  • Er een Nederlandstalige film bestaat die heet “Zadelpijn”