Méér over de mountainbike

Lekker crossen door het bos

Mountainbiken: lekker touren door het bos, weg van de gebaande asfaltpaden! Of u nu keihard een heuvel afdaalt voor de lol of een PR wilt behalen; voor iedereen is er de perfecte mountainbike. Net zoals bij alle fietsen vraagt de aanschaf van een mountainbike om bepaalde keuzes. Wij helpen u graag op weg.

Het frame van een mountainbike

Bij een MTB kunt u kiezen uit een heren- en een damesframe. Het herenframe heeft, net als bij andere fietsen, een boven- en onderbuis. Het zadel en stuur staan ongeveer op gelijke hoogte. Bij een damesframe is ook een bovenbuis aanwezig, maar deze is lager gemonteerd. De framebuis is korter en daardoor is de afstand tussen het stuur en zadel beter geschikt voor vrouwen. De framematen van e-bike en stadsfiets verschillen van die van een mountainbike. De merken die mountainbikes verkopen kiezen hun eigen maatvoering. Een aantal merken kiest voor de S, L, en M-variant en een aantal merken kiest voor inches.

Bij de aanschaf van een mountainbike heeft u vaak de keuze uit twee framematerialen: aluminium of carbon. Aluminium is van goede kwaliteit en redelijk licht. Aluminium heeft een zeer goede prijs/kwaliteitverhouding en is vele malen beter dan het staal wat vroeger werd gebruikt. Daarnaast is er carbon. Carbon is extreem licht en zeer duurzaam. Tevens heeft carbon de mogelijkheid het frame zeer stevig te maken waar nodig. De prijs ligt wel hoger dan bij aluminium frames.

De veerweg van een mountainbike

De veerweg van een mountainbike geeft aan hoeveel de vork of achterdemper inveren. Met veel veerweg kan uw fiets grotere klappen opvangen opvangen van boomwortels of sprongen. Na de eerste keuzes, komt u bij deze keuze voor type vering. U kunt kiezen voor een hardtail-vering of een full suspension (fully). Een hardtail MTB is zeer licht en alle kracht wordt direct overgedragen op de aandrijving van de fiets. Dit type vering is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. De full suspension-vering zorgt voor meer controle. De dempers en swingarmen in het frame maken het rijden heel comfortabel. Dit type MTB is zeer geschikt voor de fanatieke mountanbiker die meer uitdaging zoekt. Houd rekening met een hoger prijspunt. 

Cross country 

Dit is het meest voorkomende type. Deze mountainbike is uitgerust met een veerweg van maximaal 100 mm en daarmee geschikt voor snelheid en vlak terrein. Ideaal voor de vlakke paden in Nederland.

All Mountain 

Wilt u liever de bergen in? Kies dan voor de 'All Mountain'. De veerweg is ongeveer 120 mm. De fietsen hebben veel comfort en zijn uitermate geschikt om zowel mee te klimmen als te dalen. Deze MTB's zijn allround.

Enduro

De Enduro mountainbikes hebben een veerweg van 140-160 mm en zijn daarmee uitermate geschikt voor het klimmen in de bergen. Daarnaast kunt u met een Enduro goed een technische parcours goed afleggen, omdat de mountainbike wendbaar is.

Downhill

De downhill MTB's hebben het afdalen als specialiteit. De veerweg is 160 mm. Op dit type MTB zit u redelijk ver achterover om steile afdalingen goed te nemen. 

Fatbike

De naam zegt het al: de fatbike is voorzien van extra dikke banden voor meer comfort en meer grip. Deze fiets wordt voornamelijk gebruikt op vlakke stukken, anders fietst deze mountainbike te zwaar. Ook mul zand en sneeuw zijn voor deze fietsen geen enkel probleem. 

Wielmaat van mountainbikes

Vroeger hadden alle MTB's standaad wielen van 26 inch. Dit formaat zien we tegenwoordig juist bijna nergens meer. Twee jaar geleden is het 26 inch wiel min of meer vervangen door het 29 inch wiel. Ondertussen is er nog een wielmaat bijgekomen: de 27,5 inch wielmaat. Wilt u weten welke maat geschikt is voor uw toekomstige mountainbike? Wij vertellen er graag wat meer over.

Smart Wheelsize

Bij Trek maken ze voor deze keuze gebruik van de Smart Wheelsize filosifie. Bij deze filosofie hangt de keuze voor wielmaat helemaal af van uw doeleinden. Bent u meer een fietser die zo hard mogelijk een bepaald parcours wil rijden, de zogenaamde XC/Cross Country rijder, of bent u meer de avonturier die in de bergen de helling afknalt en zich uitermate thuis voelt op de trails? Trek gaat er vanuit dat een XC-rijder altijd het prettigste rijdt op een 29-er. Deze rijdt gemakkelijk over obstakels heen, geeft meer grip, en daarmee meer controle. De XC-rijder wil stabiliteit, controle en snelheid. Er is echter altijd een uitzondering op deze regel. Heeft u een fiets van 15.5” of kleiner, dan kunt u beter uit de voeten met een 27,5 inch wielmaat. Dit is beter voor uw zithouding.

Brede banden

Tegenwoordig zien we ook een nieuwe trend opkomen: mid-fat banden. We zien steeds meer PLUS-bandenmaten, onder het mom van 'Bigger is better. Een bredere band kan op een lagere bandenspanning bereden worden. Hierdoor ervaart u nog meer comfort en controle.

Welke schakelgroep?

De schakelgroep bestaat uit alles rond de aandrijving; de derailleur, shifters, tandwiel en ketting. Samen zorgen ze voor een soepele schakelervaring.

Basic

Dit is een prima optie voor de startende mountaibiker, die voornamelijk in Nederland zal gaan fietsen.

Plus

De meer gevorderde mountainbiker kies voor de plus categorie. Dit is echt een must voor heuvelachtige landschappen of bergen.

Deluxe

De deluxe categorie is echt voor de fanatieke fietsers of wedstrijdrenners die lange tochten maken door de bergen. Over het algemeen kunt u aannemen dat een betere en duurdere schakelgroep staat voor een betere rij-ervaring.

U merkt al dat de keuze voor uw mountainbike niet zomaar is gemaakt. Wilt u graag eens een fiets proberen of het beste advies op maat? Kom dan langs in een van onze winkels en bekijk het aanbod.