Méér over MTB

Dwars door het bos, weg van het asfalt. Lekker touren over de hei, weg van de gebaande paden. Of u nu keihard een heuvel afdaalt, keihard rechtdoor fietst, of een wedstrijdje doet tegen uw eigen record, voor iedereen is er de perfecte mountainbike. Net zoals bij alle fietsen vraagt de aanschaf van een mountainbike om bepaalde keuzes. Wij helpen u graag op weg.

Framemaat en materiaal

Als eerste is het handig om uw framemaat te bepalen. Hiervoor is een simpele rekensom. Meet uw binnenbeenlengte (vanaf de grond tot kruishoogte) en vermenigvuldig dit met 0,68. (is uw binnenbeenlengte bijvoorbeeld 75 cm, dan doet u 75 x 0,68 = 51 inch) Gaat het om een fiets met een verende zadelpen, dan kunt u beter een kleinere maat nemen. Dit advieren wij omdat de zadelpen de fiets met ca. 4 cm verhoogt. Hieronder vindt u een indicatie van de framemaat bij lichaamslengte. Maar let op: niet alleen de framemaat is van belang om comfortabel te fietsen.

Heren- en damesframes

Bij een MTB kunt u kiezen uit een heren- en een damesframe. Het herenframe heeft, net als bij andere fietsen, een boven- en onderbuis. Het zadel en stuur staan ongeveer op gelijke hoogte. Bij een damesframe is ook een bovenbuis aanwezig, maar deze is lager gemonteerd. De framebuis is korter en daardoor is de afstand tussen het stuur en zadel beter geschikt voor vrouwen.

Framemateriaal

Bij de aanschaf van een mountainbike heeft u de keuze uit twee framematerialen, namelijk aluminium of carbon. Aluminium is van goede kwaliteit en redelijk licht. Aluminium heeft een zeer goede prijs/kwaliteitverhouding en vele malen beter dan het staal wat vroeger werd gebruikt. Daarnaast is er carbon. Carbon is extreem licht en zeer duurzaam. Tevens heeft carbon de mogelijkheid het frame zeer stevig te maken waar nodig. De prijs ligt wel hoger dan bij aluminium frames.

Geometrie en veerweg

De veerweg van een mountainbike geeft aan hoeveel de vork of achterdemper inveren. Veel veerweg kan uw fiets grotere klappen opvangen.

Cross country

Dit is het meest voorkomende type mountaibike. Deze is uitgerust met een veerweg van maximaal 100 mm en daarmee geschikt voor veel snelheid en vlak terrein. Ideaal voor het fietsen in Nederland en andere vlakkere stukken.

All mountain

Wilt u liever wat meer de bergen in? Kies dan voor de All mountain. De veerweg is 120 mm. De fietsen hebben veel comfort en zijn uitermate geschikt om zowel mee te klimmen als te dalen. Deze MTB zijn allround .

Enduro

De Enduro mountainbikes hebben een veerweg van 140-160 mm en zijn daarmee uitermate geschikt voor het klimmen in de bergen. Hiermee kunt u technische parcours goed afleggen en zeer geschikt voor hoge snelheden.

Downhill

De downhill MTB's hebben het afdalen als hun specialiteit. De veergweg is 160mm. Dit type staat ver achterover om steile afdalingen te nemen. Get zadel staat altijd op een lage stand om bij bikeparks de lift te kunnen nemen.

Fatbike

De fatbike is voorzien van extra dikke banden voor meer comfort en meer grip. Deze fiets wordt voornamelijk gebruikt op vlakke stukken, maar wel over elk terrein. Ook mul zand en sneeuw zijn voor deze fietsen geen enkel probleem.

Vering

Na de eerste keuzes, komt u bij de keuze voor type vering. U kunt kiezen voor een hardtail vering of een full suspension. Een hardtail MTB is zeer licht en alle kracht wordt direct overgedragen op de aandrijving van de fiets. Dit type vering is geshcikt voor zowel beginners als gevorderden.

De full suspension vering zorgt voor meer controle. De dempers en swingarmen in het frame maken het rijden heel comfortabel. deze is zeer geschikt voor de fanatieke mountanbiker die meer uitdaging zoekt. De prijs ligt echter wel iets hoger van bij hardtail fietsen.

Wielmaat

Vroeger hadden alle MTB's standaad wielen van 26 inch. Dit formaat zien we tegenwoordig juist bijna nergens meer. Twee jaar geleden leek het 26 inch wiel te worden vervangen door de 29-er, maar ondertussen is er nog een wielmaat bijgekomen. Ook de 27,5 inch wielmaat is momenteel zeer gebruikelijk bij mountainbikes. Heel fijn natuurlijk, al die keuze, maar welke is nu geschikt voor u?

Smart Wheelsize

Bij Trek maken ze voor deze keuze gebruik van de Smart Wheelsize filosifie. Bij deze filosofie hangt de keuze voor wielmaat helemaal af van uw doeleinden. Bent u meer een fietser die zo hard mogelijk een bepaald parcours wil rijden, de zogenaamde XC/Cross Country rijder, of bent u meer de avonturier die in de bergen de helling afknalt en zich uitermate thuis voelt op de trails? Trek gaat er vanuit dat een XC-rijder altijd het prettigste rijdt op een 29-er. Deze rijdt gemakkelijk over obstakels heen, geeft meer grip, en daarmee meer controle. De XC-rijder wil stabiliteit, controle en snelheid. Er is echter altijd een uitzondering op deze regel. Heeft u een fiets van 15.5” of kleiner, dan kunt u beter uit de voeten met een 27,5 inch wielmaat. Dit is beter voor uw zithouding.

Brede banden

Tegenwoordig zien we ook een nieuwe trend opkomen, namelijk de mid-fat banden. We zien steeds meer PLUS bandenmaten, onder het mom van 'Bigger is better. Een bredere band kan op een lagere bandenspanning gereden worden. Hierdoor ervaart u nog meer comfort en controle.

Schakelgroep

De schakelgroep bestaat uit alles rond de aandrijving; de derailleur, shiferts, tandwiel en ketting. Samen zorgen we voor het soepel schakelen.

Basic

Dit is een prima optie voor de startende mountaibiker, die voornamelijk in Nederland zal gaan fietsen.

Plus

De meer gevorderde mountainbiker kies voor de plus categorie. dit is echt een must voor heuvelachtige landschappen of bergen.

Deluxe

De deluxe categorie is echt voor de fanatieke fietsers of wedstrijdrenners die lange tochten maken door de bergen. Over het algemeen kunt u aannemen dat een betere en duurdere schakelgroep staat voor een betere rij-ervaring en deze gaat vaak langer mee.

U merkt al dat de keuze voor uw mountainbike niet zomaar is gemaakt. Wilt u graag eens een fiets proberen of het beste advies op maat? Kom dan langs in een van onze winkels en bekijk het aanbod.