▸ Winkelen op afspraak ▸ Werkplaatsen geopend ▸ Online aankopen worden thuisbezorgd of kies voor Click & Collect. Lees hier meer.

Fietscomputers en fietsnavigatie

Een fietscomputer is een compact apparaat met veel mogelijkheden voor zowel de recreatieve als sportieve fietser. Dankzij verschillende functies kunt u veel te weten komen over uw afgelegde afstand, gemiddelde snelheid of uw verbrande calorieën. Hierdoor traint u niet alleen effectiever, het maakt fietsen ook een stuk leuker. Om een goede keuze te kunnen maken uit ons ruime assortiment fietscomputers, hebben we op deze pagina de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Wat voor type fietser bent u?

Om de beste fietscomputer voor u te vinden, is het belangrijk om te weten voor welk doelt u het apparaat wilt gebruiken. Alle modellen zijn in staat u snelheid, afstand en tijd te meten. De meer geavanceerde fietscomputers hebben ook GPS aan boord. En de topmodellen zijn in staat om bijvoorbeeld je hartslag, cadans of calorieverbruik te meten.

De recreatieve fietser

Bent u een recreatieve fietser, dan heeft u meestal genoeg aan een fietscomputer met alleen de basisfuncties. U meet hiermee bijvoorbeeld uw snelheid, afstand en tijd. Kiest u voor een model met GPS, dan heeft u voor deze metingen geen aparte sensoren meer nodig. Uw route kun u dan achteraf analyseren op uw pc of laptop. De meer uitgebreide fietscomputers met GPS bieden ook navigatiemogelijkheden. Dit is vergelijkbaar met autonavigatie, waar u wellicht al mee bekend bent. Zo fietst u ontspannen naar een vooraf ingestelde locatie, zonder te verdwalen of de kaart te moeten lezen.

De sportieve fietser

Bent u meer een sportieve fietser, dan wilt u naast de basisfuncties wellicht ook uw hartslag, cadans of calorieverbruik meten. Hierdoor worden uw trainingen efficiënter en verbetert u eenvoudig uw prestaties. Om de juiste keuze te kunnen maken welke fietscomputer de beste is voor u, is het belangrijk dat u precies weet wat u van uw fietscomputer wilt verwachten. Bepaal goed uw doel van de fietscomputer.

Welk doel wilt u bereiken?

De recreatieve fietser wilt het liefst mooie tochten rijden, langs de mooiste plekjes van Nederland of België. De sportieve fietser wilt veel liever alle mogelijkheden aan boord hebben om zijn of haar prestaties te meten. Welk doel wilt u eigenlijk bereiken?

Fietstochten maken

Wilt u het liefst mooie fietstochten maken? Dan is een fietscomputer met navigatie geen overbodige luxe. De bediening en mogelijkheden komen in de meeste gevallen overeen met autonavigatie. Dat is wel zo vertrouwd. Het grote verschil zit hem in het kaartmateriaal. Fietscomputers met navigatie geven zeer gedetailleerd alle fietswegen weer. Zo fietst u makkelijk van A naar B, zonder oponthoud. Het enige wat u nog hoeft te beslissen is welke kaart u gaat nemen. Fietst u veel in het buitenland? Dan is een kaart met alle wegen van Europa aan te raden. Als u alleen in Nederland of België fietst, is een Benelux-kaart meestal voldoende. Bij een aantal modellen zult u de navigatiekaarten los moeten aanschaffen. De meeste fietscomputers met navigatie worden echter geleverd met de benodigde kaarten.

Conditie verbeteren

Dat fietsen goed is voor uw conditie, weet u natuurlijk al. Met een fietscomputer kunt u nog een stapje verder gaan. In combinatie met een hartslagsensor kunt u namelijk in verschillende hartslagzones fietsen, wat bevorderlijk is voor uw conditie. Het meten van uw hartslag gaat meestal via een borstband. Deze geeft de meetwaarden vervolgens door naar uw fietscomputer. U kunt uw conditie daarnaast ook verbeteren met intervaltrainingen, waarbij u uw sessies verdeelt in rustpauzes en actiemomenten.

Afvallen

Er zijn veel manieren om af te vallen, maar door op uw eigen fiets mooie tochten te rijden is eigenlijk wel het leukst. Een fietscomputer met een caloriënteller kan u daar bij helpen. Hiermee krijgt u een duidelijker beeld van de effectiviteit van uw sessies en weet u dus precies hoeveel calorieën u verbrandt hebt. Bovendien zijn er ook fietscomputers op de markt die geschikt zijn voor intervaltrainingen. Door op deze manier te trainen, verbrand uuiteindelijk meer vet.

Spieren trainen en techniek verbeteren

Uw beenspieren worden vanzelf sterker door het fietsen. Er zijn echter manieren om dit proces te versnellen. Met een cadanssensor is het bijvoorbeeld mogelijk om uw pedaalslagen te registreren. Een ritme van 100 omwentelingen per minuut is het meest efficiënt. Bij een hoger aantal slagen verhoogt u de druk op je spierpezen. Bij een lager aantal omwentelingen, rijdt u meer op kracht. En met een vermogenssensor registreerd u de druk die u uitoefent op uw pedalen. Dit wordt aangegeven in Watt. Dit komt ook uw techniek ten goede. Ook kunt u met intervaltrainingen heel gericht uw spieren sterker maken. Bij deze manier van trainen moet uw lichaam nieuwe spiermassa aanspreken, omdat u harder moet werken.

Wilt u uw prestaties achteraf analyseren?

Om uw vooruitgang in kaart te brengen, worden veel fietscomputers geleverd met online analysesoftware om via internet prestaties te analyseren en te delen met uw vrienden. Bij sommige modellen heeft u de mogelijkheid om deze los aan te schaffen. U installeert de analysesoftware op uw pc of laptop en laadt daarna de data van uw fietscomputer naar het programma. Vervolgens kunt u door middel van grafieken en statistieken uw gegevens bekijken en analyseren. Indien nodig past u aan de hand van deze gegevens uw trainingen aan. Wilt u dus effectief uw doelen bereiken, dan is een fietscomputer in combinatie met analysesoftware zeker aan te raden.