▸ Winkelen op afspraak ▸ Werkplaatsen geopend ▸ Online aankopen worden thuisbezorgd of kies voor Click & Collect. Lees hier meer.

Alles over de elektrische fiets in de stad 

Comfortabel fietsen; ook tijdens korte ritten

“Van ons mag u meer verwachten” , daarom vertellen wij u als specialist graag wat over het gebruik van een elektrische fiets in de stad. In dit artikel adviseren wij u o.a. over de technische aspecten van een e-bike. Ook vertellen we u graag wat over handige en soms onmisbare onderdelen en accessoires.

 

Welke motor moet ik kiezen? 

De motor is het hart van uw elektrische fiets en daarom is het belangrijk dat u de juiste keuzes maakt als het aankomt op de kracht (gemeten in newtonmeters of Nm) en de locatie op de fiets. Als u uw e-bike vrijwel uitsluitend gebruikt voor korte ritten door en in de stad dan hoeft u niet specifiek rekening te houden met de het aantal newtonmeters van de motor. In de stad is zelfs de minimale motorkracht voldoende. Voor bijvoorbeeld lange recreatieve ritten in heuvelachtig gebieden is een zeer krachtige motor wel van belang. Voor ritten in de stad is een motorkracht van 60 Nm dus zeker niet nodig.

Eén van de meest belangrijke keuzes die u moet maken bij een e-bike is de plek van de motor. U kunt kiezen uit een voorwiel-, midden-, of achterwielmotor. Voor de stad is elke motorlocatie geschikt. Als e-bike specialist raden wij echter aan kom te kiezen voor de middenmotor. Deze locatie, bij de as van de trappers, zorgt ervoor dat het gewicht van de motor in het midden van het fietsframe ligt. Vooral in de stad, waar u veel bochten moet maken door o.a. de overige weggebruikers, voelt u de voordelen van deze stabiliteit.

Bij alle fietsen krijgt u de Profile Servicepas. Bij elektrische fietsen kunt u zelfs kiezen om daar het 5 jaar garantiepakket aan te koppelen. Met dit pakket heeft u 5 jaar lang garantie op o.a. de dure elektrische onderdelen van uw fiets.

Het fijnste zadel voor korte ritten

Een fijn zadel is voor iedereen anders. Een universeel zadel waarmee iedereen tevreden is, bestaat helaas niet. Toch zijn er een paar algemene regels die voor iedere fietser gelden. "Voor de langere afstanden is een harder zadel vaak beter, maar voor korte afstanden is een zacht zadel meer geschikt.” Als uw ritjes op de elektrische fiets vrijwel nooit langer zijn dan 15-20 kilometer aan een stuk dan zijn uw spieren, zenuwen en pezen rondom uw zitbotten niet gewend aan de belasting van een hard zadel. Een zacht zadel voelt dan prettiger. Zorg er ook zeker voor dat het fietszadel breed genoeg is voor uw zitbeenderen. Mannen hebben namelijk een ander zadel nodig dan vrouwen. Wij raden u aan om eens te kijken bij het Freedom zadel, dat te krijgen is in een dames- en een herenmodel.

Hoeveel Wattuur moet mijn accu hebben?

De actieradius van uw elektrische fiets is de afstand die u met één volle accu kunt fietsen. De door de fietsfabrikant aangegeven actieradius is altijd onder de meest ideale omstandigheden gemeten. In het dagelijkse leven moet u echter rekening houden met diverse factoren, zoals de buitentemperatuur, de leeftijd van de accu, het soort wegdek en het weer. Wilt u exact weten welke factoren allemaal meespelen? Kijk dan bij onze aankoopgids voor elektrische fietsen onder het kopje 'actieradius'.

Bij de meeste e-bikesystemen kunt u kiezen uit een 300, 400, 500 of zelfs 600 Wh accu. U kunt zich voorstellen dat u voor korte ritten door de stad of bezoekjes aan familie/vrienden in de buurt geen enorm grote actieradius nodig heeft. De meeste e-bikes worden standaard geleverd met een 300 Wh accu. Wij raden aan om, zelfs bij de e-bikes voor korte ritten, minimaal te kiezen voor een 400 Wh accu. Elektrische fietsen gaan namelijk langer mee dan twee jaar en vanaf ongeveer die leeftijd kunt u gaan merken dat de actieradius langzaam terugloopt. Bij de 300 Wh accu is het dan mogelijk dat u met een lege accu komt te zitten aan de andere kant van de stad.

Als u niet te veel actieradius wilt verliezen bij bijvoorbeeld de vele verkeerslichten dan zijn er ook elektrische fietsen die automatisch voor u schakelen. U kunt deze fietsen hier bekijken.

Nooit meer een lekke band

Als u veel in de stad fietst dan zult u het al wel gemerkt hebben: er ligt veel glas op de fietspaden en wegen. Aangezien u waarschijnlijk niet zit te wachten op een lekke band, is goede lekbescherming erg belangrijk. De meeste elektrische fietsen hebben standaard banden met anti-leklaag. De dikte van die laag die varieert per fiets en merk. Voor een elektrische fiets die vooral in de stad rijdt, adviseren wij de meest lekbestendige band: De Schwalbe Marathon Plus SmartGuard. Met de unieke 5 mm dikke anti-leklaag is de kans op lekrijden met deze buitenband erg klein. Nog niet overtuigd? Met deze buitenband kunt u zelfs door punaises rijden zonder dat de band lek gaat! Bekijk wat deze Schwalbe Marathon Plus SmartGuard allemaal aankan op onze Youtube-pagina.

Klik voor meer informatie. Opent in een nieuw tabblad.

          

 

Zet uw e-bike goed op slot, zeker in de stad! 

Jaarlijks worden er tussen de 468.000 en 772.000 fietsen gestolen in Nederland. De meeste van deze fietsen worden gestolen in woonwijken. De meest populaire fietsen zijn (gloednieuwe) e-bikes en sportfietsen. Om diefstal van uw e-bike tegen te gaan, raden wij aan om in ieder geval twee of zelfs drie verschillende soorten sloten te gebruiken. Op deze manier kost het de dief meer tijd om de fiets te stelen en is de kans groter dat de diefstal opgemerkt wordt door omstanders. De meeste elektrische fietsen zijn al uitgerust met een ART-goedgekeurd ringslot. Vaak kan er in dit ringslot een insteekslot gestoken worden, zo heeft u maar één sleutel nodig voor twee sloten. Als u extra zeker wilt zijn dat uw (elektrische) fiets gewoon blijft staan waar u hem achtergelaten heeft, schaf dan een ART2-goedgekeurd kettingslot aan. Als u deze vastmaakt aan een vast voorwerp, nemen ze uw fiets niet zomaar mee. De ART-certificering van het slot heeft als voordeel dat u uw elektrische fiets bij uw Profile ‘de Fietsspecialist’ winkel om de hoek kunt verzekeren met een diefstalverzekering van ENRA.

Tip! Bevestig de fietsketting zo hoog mogelijk aan de fiets. Als de ketting deels op de grond ligt dan kan de dief de schakels kapot slaan met een zwaar voorwerp.

Fietstassen bij een elektrische fiets?

Wij kunnen u van alles vertellen over fietstassen. Zoekt u bijvoorbeeld specifieke fietstassen waarbij u uw snelbinders kunt blijven gebruiken? Of fietstassen die nog gewoon passen op uw elektrische fiets met accu in de bagagedrager? Dan zoek wij samen met u naar de perfecte tas die -indien gewenst- ook nog perfect bij de kleur van uw fiets past. Wij raden in ieder geval aan om altijd te kiezen voor fietstassen met reflecterende elementen, zodat u goed zichtbaar bent voor de overige weggebruikers in de stad.

Als u zowel lange als korte ritten gaat maken met uw elektrische fiets dan zijn fietstassen niet altijd handig of nodig. Basil heeft hiervoor het Mounting Is Key-systeem (afgekort: MIK) ontworpen. Met MIK kunt u in een handomdraai fietstassen monteren en verwijderen. Door de tassen in de MIK-plaat te monteren blijven ze stabiel op hun plek zitten en beschadigt u de lak van uw bagagedrager niet. Dankzij de geïntegreerde sleutel zijn de accessoires die in MIK geklikt zitten bovendien beschermd tegen de gelegenheidsdief.

De onderstaande fietstassen zijn geschikt om te monteren op vrijwel alle elektrische fietsen.

Uitgelichte fietstassen