Tips tegen fietsdiefstal

Uit recente aangiftecijfers van de politie, die Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal naar buiten heeft gebracht, zien we een stijgende trend op het gebied van fietsdiefstal. Het aantal aangiften van diefstallen van e-bikes is in 2020 met 37 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Waar een gemiddelde nieuwe fiets tien jaar geleden nog €600,- euro kostte, is die prijs inmiddels gestegen naar €2.000,- euro. Toch is de beveiliging van de fiets nog veel te vaak exact hetzelfde als tien jaar terug.

Om een vuist te kunnen maken is er door de politie een analyse gemaakt. Uit deze analyse is gebleken dat het merendeel van de gestolen fietsen geen 2e kettingslot of beugelslot had. Wij adviseren dan ook om altijd een 2e kettingslot of beugelslot te gebruiken om je fiets extra goed te beschermen tegen diefstal. Veel dieven zijn ook gespecialiseerd in 1 soort slot. Uiteraard is de kwaliteit van het slot belangrijk en wij raden aan om van fietssloten gebruik te maken die over het ART-keurmerk beschikken.

Wil je de kans verkleinen dat jouw fiets gestolen wordt? Wij hebben een aantal tips:

  •  Het is verstandig om je fiets met een extra slot vast te zetten aan een vast object. Denk hierbij aan een lantaarnpaal, boom of hek. Dit maakt de drempel voor een dief een stuk hoger. Hoe meer moeite de dief moet doen om jouw fiets te stelen, hoe eerder hij aan jouw fiets voorbij gaat.
  • Wist je dat je het dieven al moeilijker kunt maken door het wiel zo te draaien dat het ventiel bovenaan bij het ringslot zit? Hierdoor wordt het heel moeilijk om het slot open te breken of te zagen zonder het ventiel te slopen. Een fiets met lekke band en kapot ventiel verkoopt natuurlijk niet erg goed en dat weet de dief ook. Zet je fiets in ieder geval altijd op slot. Dus ook thuis, in de schuur of garage, en haal (indien mogelijk) altijd het bedieningspaneel van een elektrische fiets af.
  • Bevestig een fietsketting zo hoog mogelijk aan de fiets, bijvoorbeeld door de ketting een aantal keer om de paal te draaien. Als het slot op de grond ligt dan kan een dief er gemakkelijk op slaan met een zwaar voorwerp. Daar zijn de meeste sloten niet tegen bestand.

Heb je nog geen extra fietsslot? Kom dan snel naar één van onze winkels of kijk in onze webshop naar een:

Kabelslot

Kettingslot