Méér over regenkleding!

Regenpakken, regenponcho's en regenbroeken

In de gure en natte maanden is de kans groot dat je geregeld door een Hollandse bui fietst. Een kwart van de Nederlanders pakt dan de paraplu erbij; zelfs op de fiets. Er bestaat geen echte wet die zegt dat we niet met een paraplu mogen fietsen. Toch is het volgens de wegenwet verboden je zodanig te gedragen dat je gevaar of hinder veroorzaakt. Als je met een paraplu fietst, ontneemt deze een groot deel van je zicht. Je loopt dan een grote kans tegen een geparkeerde auto aan te fietsen en bij een harde windvlaag kun je plotseling naar de andere kant van de weg geblazen worden. Bovendien kun je geen richting aangeven. Als je dan gevaar veroorzaakt ben je in overtreding. Om gevaarlijke situaties te voorkomen kun je dus beter kiezen voor goede regenkleding want niemand heeft natuurlijk zin om met een nat pak op het werk, school of de sportclub aan te komen. Bij 
Profile ‘de Fietsspecialist’ vind je een groot assortiment regenkleding. Word je onverwacht overvallen door een bui, dan is het handig om een regenpak bij je te hebben.

Ons advies voor het kopen van regenkleding

Waar moet je allemaal op letten bij het kopen van regenkleding zodat je droog op je bestemming aankomt? Tips voor de aanschaf van regenkleding: 

 • De naden en ritsen zijn de plekken waar het water doorheen kan lekken. Wil je er zeker van zijn dat er geen regen door de naden kan lopen? Kies dan regenkleding met getapete of afgeplakte naden.
 • Let op de pasvorm. Geef wind en regen geen kans en kies voor regenkleding waar de zoom en manchetten verstelbaar zijn zodat de kleding goed op je lichaam aansluit. De capuchon moet goed rond je hoofd zitten zodat deze je niet belemmerd bij het omkijken. Een capuchon die verstelbaar is met een trekkoordje of een klittenbandsluiting is dan ook erg praktisch. Een regenjas en regenbroek moeten makkelijk over je gewone kleding aan te trekken zijn, neem dus niet een te kleine maat.
 • Vaak krijg je van regenkleding een klam en plakkerig gevoel. Dit komt doordat de kleding dan niet ademend is. Het beste is: kies regenkleding die gemaakt is van polyester of nylon/polyamide die het transpiratievocht en overtollige warmte uit de lagen daaronder goed naar buiten afvoeren.
 • De reflectie op regenkleding is ook belangrijk. Als het regent is het buiten donkerder en ben je zonder reflectie of verlichting maar tot 20 meter zichtbaar voor automobilisten. Met reflectie verhoog je dit tot 150 meter.

Poncho of regenpak? 

Zowel poncho's als regenjacks en -broeken zijn er in leuke printjes en kleuren. Twijfel je tussen een poncho of een regenpak? 

Voordelen van de poncho:

 • Gemakkelijk en snel aan te trekken
 • Armen en handen blijven door mouwbanden ook droog
 • Veel ventilatie dus je zweet niet
 • Ook ideaal voor tijdens het wandelen of een festival

Voordelen van het regenpak:

 • Je hebt de keus om jas en broek los van elkaar te dragen
 • Met overschoenen erbij houd je het helemaal droog en je ziet er wat netter en professioneler uit
 • Biedt ook bescherming tegen wind en kou

Tip: was je regenkleding

Je zult wel denken, regenkleding wassen? Ons advies is om je regenkleding bijvoorbeeld elk kwartaal een keer te wassen op maximaal 30 graden. Gebruik daarvoor speciale reinigingsmiddelen. Bij het wassen moet je geen wasverzachter gebruiken. Laat je regenkleding nooit in de zon, op de verwarming of in de wasdroger drogen. Zo voorkom je beschadigingen en blijft de ademende werking van je regenkleding beter behouden.

Bekijk hier onze regenkleding