Wij vertellen je graag meer over de functie van fietsbanden. De banden van een stadsfiets, trekkingfiets of e-bike bestaan uit een binnenband en een buitenband. De binnenband zorgt dat je comfortabel fietst over verschillende soorten wegen. De samengeperste lucht in de band vangt schokken op en zorgt ervoor dat je niet op de harde, aluminium velg hoeft te fietsen. De functie van de buitenband is om ervoor te zorgen dat de binnenband niet lek gaat en het profiel van de buitenband zorgt voor veel grip op de weg. Daarnaast zit er vaak een reflecterende strip op de band zodat je extra opvalt in het verkeer.
Ons advies voor: welke buitenband heb je nodig?
Het verschilt per fiets welk type buitenband je nodig hebt. Zo heb je bij een racefiets bijvoorbeeld een ander type buitenband nodig, dan bij een stadfiets omdat je hogere snelheden wilt behalen op een racefiets. Bij een stadfiets is het fijn dat de kans op een lekke band klein is. Bij een elektrische fiets is bijvoorbeeld comfort erg belangrijk en bij een mountainbike grip. Wij geven je graag het juiste advies. Meer weten? Kom langs in de winkel bij jou om de hoek.
Ons advies voor banden: controleer het profiel van de buitenbanden minimaal één keer per twee maanden. De reden hiervoor is dat het profiel op banden zorgt voor grip op de weg. Slijtage van de buitenbanden kan met name in de winter en herfst voor onveilige situaties zorgen.
Om te bepalen welke binnenband het beste past bij de buitenband kun je het beste kijken naar de maat op de zijkant van je buitenband. Ons advies: kies een binnenband die qua maat past bij de velg en daarmee buitenband. Waarom? Bij een te kleine binnenband is er een kans dat deze gaat scheuren en bij een te grote binnenband is de kans op lek rijden erg groot.
De bandenspanning speelt een belangrijke rol en heeft veel invloed op het comfort, lekrijden, de rolweerstand en de levensduur van de band. Bij een vlakke ondergrond geldt dat een hoge bandenspanning zorgt dat de kans op vervorming van de band gering is. Voor racefietsen is het belangrijk om banden hard op te pompen zodat een hoge snelheid kan worden behaald. Op bijvoorbeeld een zachte bosgrond geldt dat een lagere bandenspanning zorgt voor meer grip en betere controle op oneffenheden in de weg. Hogere bandenspanning zorgt voor minder slijtage omdat de band op een kleiner gedeelte de weg raakt. De kans op lekrijden is bij een lagere bandenspanning daarentegen wel kleiner omdat de druk minder is.
Bij binnenbanden heb je de keuze uit drie soorten ventielen:
Voor mountainbikes en racefietsen bestaat er tegenwoordig ook de mogelijkheid om "tubeless" te rijden. 'Tube' is het Engelse woord voor band en de benaming staat dus voor 'bandloos'. Bij een tubeless-band wordt er geen gebruikgemaakt van een binnenband. De buitenband is luchtdicht en deze houdt de lucht dus vast. De voordelen zijn o.a.:
- Je fietst sneller omdat er geen wrijving meer is tussen de buiten- en binnenband.
- Meer comfort omdat tubeless met minder luchtdruk bereden kan worden.
- Zeer hoge lekbestendigheid