Fietsendrager

Fietsendragers kun je op verschillende manieren bevestigen aan de auto of caravan. Daarnaast is de ene fietsendrager beter geschikt voor jouw fiets dan de andere. Er zijn ook verschillende formaten waar je uit kunt kiezen. Profile ‘de Fietsspecialist’ helpt je graag met het maken van de juiste keuze over welk formaat het beste bij jou past door onderstaande vragen langs te lopen.

Wat wil je vervoeren?

De meeste fietsendragers zijn geschikt voor de gewone fiets. Je hebt hierin verschillende formaten, van 1 tot 4 fietsen. Daarnaast zijn er speciale fietsendragers voor elektrische fietsen en mountainbikes. Wat voor type fiets wil je vervoeren?

Een gewone fiets
De meeste fietsendragers zijn geschikt voor het vervoeren van één of meerdere gewone fietsen. De vraag die je jezelf moet stellen is hoeveel fietsen je wilt gaan vervoeren.

Een elektrische fiets
Wanneer je een elektrische fiets gaat vervoeren is het belangrijk dat de drager het gewicht van jouw fiets kan dragen. Een elektrische fiets is namelijk zwaarder dan een gewone fiets. Dit komt door het gewicht van de motor en de accu. Bij elektrische fietsen waarbij de accu uitneembaar is, is het verstandig om deze los in de auto te leggen, dit scheelt weer in gewicht. De fietsendrager moet per elektrische fiets ongeveer een gewicht van 25 kilo kunnen dragen.

Een mountainbike
Bij het vervoeren van een mountainbike heb je een fietsendrager nodig die bredere wielgoten heeft. De banden van een mountainbike zijn namelijk breder dan die van een gewone fiets of een elektrische fiets. De fietsendragers voor mountainbikes zijn er met verschillende bevestigingen en ook met een verschillend aantal wielgoten.

Hoe wil je de fietsendrager bevestigen?
Een fietsendrager kun je op verschillende manieren bevestigen aan de auto of caravan. De meest gebruikelijke bevestiging is op de trekhaak. Is jouw auto niet voorzien van een trekhaak? Dan kun je kiezen voor een bevestiging op de achterklep of op het dak.

Bevestiging op de trekhaak
Fietsendragers die te bevestigen zijn op de trekhaak, zijn het meest populair. Je kunt de drager in de achterbak leggen wanneer je deze niet gebruikt. Je hebt de keuze uit verschillende formaten fietsendragers waarbij je 1 tot 4 fietsen tegelijk kunt vervoeren. Dat je moeilijker bij de kofferbak kunt komen door een drager op de trekhaak is wel een nadeel. Tegenwoordig zijn er ook modellen die je kunt kantelen zodat dit probleem is opgelost.

Bevestiging op de achterklep
Heeft jouw auto geen trekhaak? Dan kun je ook kiezen voor een drager die bevestigd wordt op de achterklep. De nadelen hiervan zijn dat je niet meer bij je kofferbak kunt komen en er is een risico dat de lak van de auto beschadigd.

Bevestiging op het dak
Fietsendragers die je monteert op het dak zijn met name populair onder wielrenners. Bij een dakdrager wordt de fiets bevestigd aan de voorvork. Hiermee voorkom je eventuele schade aan het frame. Een nadeel van een fietsendrager op het dak is dat de fietsen veel wind vangen. Dat zorgt namelijk voor meer brandstofverbruik en lawaaihinder. Daarnaast moet je goed opletten bij lage doorgangen zoals tunnels en slagbomen in garages.

Wat voor stekkeraansluiting heb je nodig?
Aan de fietsendrager zit een stekker die je moet aansluiten op de auto. Dit zorgt ervoor dat de verlichting van jouw fietsendrager werkt. De aansluiting kan een 7-polige stekker of een 13-polige aansluiting hebben. Je hebt een verloopstekker nodig als de fietsendrager een andere aansluiting heeft dan de auto.

Bekijk hier onze fietsendragers 

Vragen?
Heb je nog aanvullende vragen of wil je graag meer advies over fietsendragers? Je altijd welkom in één van onze Profile 'de Fietsspecialist' winkels!