Alles over de elektrische fiets in de stad


Comfortabel fietsen: ook tijdens korte ritten

De elektrische fiets, of e-bike, is de laatste jaren steeds populairder geworden. En niet zonder reden. Je kunt langere ritten maken, bent sneller op je bestemming, en e-bikes zijn kostenefficiënt in vergelijking met de auto en het openbaar vervoer. Maar, de elektrische fiets zie je ook steeds vaker terug in de stad. Ook voor korte(re) ritten is de e-bike steeds vaker hét ideale vervoersmiddel. Maar waarom zou je kiezen voor een elektrische fiets in de stad? En welke motor is dan de beste keuze? Hoe zit het met de actieradius, de accu, en het type versnelling? Bij de aanschaf van een elektrische fiets zijn er veel vragen die op je afkomen. 

Overweeg je een elektrische fiets te kopen, en wil je deze voornamelijk gebruiken in de stad? We geven je een aantal tips en geven antwoord op de meest voorkomende vragen. Zo vind jij dé perfecte elektrische fiets voor in de stad.

Waarom kiezen voor een elektrische fiets in de stad?

Allereerst: waarom zou je een elektrische fiets nemen voor in de stad? Een paar redenen: 

  1. Gemak: Een e-bike maakt fietsen gemakkelijker. Punt. Niet alleen om lange afstanden af te leggen en om tegen steile hellingen op te fietsen, maar ook om het Nederlandse weer te trotseren. Een halfuur fietsen naar je werk met wind tegen? Op een elektrische fiets krijg je een ‘steuntje’ in de rug, en begin je je dag met een minder intensieve ‘work-out’ dan op een gewone fiets
  2. Milieuvriendelijk: E-bikes produceren geen uitstoot en zijn veel efficiënter dan auto's of reizen met het openbaar vervoer. Een belangrijk argument, zeker voor mensen die hun steentje willen bijdragen aan een groenere stad. 
  3. Kostenefficiënt: Een e-bike is erg kostenefficiënt in vergelijking met een auto of openbaar vervoer. Een elektrische fiets heeft weinig onderhoudskosten en je hoeft geen benzine of parkeerkosten te betalen. Dat scheelt! 
  4. Tijd besparen en minder verkeersdrukte: Een e-bike is een sneller alternatief voor een gewone fiets en is daarnaast een goed alternatief voor de auto. Met een e-bike kun je de files en verkeersopstoppingen in de stad vermijden, waardoor er ook minder verkeersdrukte ontstaat. Daarnaast zijn er ook steeds meer steden zoals AmsterdamUtrecht en Amersfoort die het aantal auto’s in de binnenstad willen verminderen. Ook in Europa zijn er steeds meer steden die het autoverkeer willen terugdringen: denk aan Berlijn, Parijs en Barcelona.
  5. Goed voor de gezondheid: Fietsen is goed voor de gezondheid en een e-bike maakt het gemakkelijker om regelmatig te fietsen. Dit kan bijdragen aan een betere conditie, gewichtsverlies en vermindering van stress.

Welke motor moet ik voor een e-bike in de stad kiezen? 

De motor is het hart van jouw elektrische fiets en daarom is het belangrijk dat je de juiste keuzes maakt als het aankomt op de kracht (gemeten in newtonmeters of Nm) en de locatie op de fiets. Als je jouw e-bike vrijwel uitsluitend gebruikt voor korte ritten in de stad dan hoef je niet specifiek rekening te houden met het aantal newtonmeters van de motor. In de stad is zelfs de minimale motorkracht van 25 Nm voldoende. Voor lange recreatieve ritten in heuvelachtige gebieden is een krachtige motor wel van belang. Maar voor ritten in de stad is een motorkracht van 60 Nm niet nodig.


Wat is beter, een voorwielmotor, middenmotor achterwielmotor? 

Eén van de belangrijkste keuzes die je moet maken bij een e-bike is de plek van de motor. Je kunt kiezen uit een voorwiel-, midden- of achterwielmotor. Voor de stad is elke motor-locatie geschikt. Echter, een middenmotor wordt sterk aangeraden. Deze locatie, bij de as van de trappers, zorgt ervoor dat het gewicht van de motor in het midden van het fietsframe ligt. Vooral in de stad, waar je relatief veel bochten maakt, voel je de voordelen van deze stabiliteit. Meer weten? Lees de blog over de locatie van de motor

Bestel je een fiets bij Profile ‘de fietsspecialist’? Dan krijg je standaard de Profile Servicepas. Bij elektrische fietsen kun je daar het 5 jaar garantiepakket* aan toevoegen. Met dit pakket heb je 5 jaar lang garantie op onder meer de dure elektrische onderdelen van je fiets.

Wat is de actieradius van een elektrische fiets?

De actieradius van jouw elektrische fiets is de afstand die je met één volle accu kunt fietsen. De door de fiets-fabrikant aangegeven actieradius is altijd onder de meest ideale omstandigheden gemeten. In het dagelijkse leven moet je echter rekening houden met diverse factoren zoals de temperatuur, de leeftijd van de accu, het soort wegdek en het weer. Meer weten? Lees de blog over de actieradius van een elektrische fiets.


Welke accu is het beste voor een elektrische fiets in de stad?

Bij de meeste e-bikesystemen kun je kiezen uit een 300, 400, 500 of zelfs 600 Wh accu. Het is logisch dat je voor korte ritten door de stad of bezoekjes aan familie/vrienden in de buurt geen grote actieradius nodig hebt. De meeste e-bikes worden standaard geleverd met een 300 Wh accu. 

Weten hoeveel kilometers je met een accu kunt rijden? Op de product pagina van elke elektrische fiets kun je het aantal kilometers terugvinden.

Wat voor versnelling moet ik kiezen?

Bij de aanschaf van een elektrische fiets voor in de stad zijn er ook een aantal versnellingen waar je uit kunt kiezen. We noemen de populairste versnellingen voor de elektrische fiets voor je op.

Naafversnelling bij een elektrische fiets 

De meest voorkomende versnelling op een elektrische fiets is een naafversnelling. Een naafversnelling heeft tandwielen die verwerkt zijn in het midden van het achterwiel (de naaf). Schakelen doe je meestal met een draaihandvat. Deze versnellingen zijn eenvoudig te gebruiken, onderhoudsvriendelijk en bieden een soepele schakelervaring.

Automatische versnelling bij een elektrische fiets 

Als je niet te veel actieradius wilt verliezen bij bijvoorbeeld de vele verkeerslichten in de stad, dan zijn er ook elektrische fietsen die automatisch voor je schakelen. Vooral bij het afremmen naar en vertrekken vanuit stilstand (zoals bij verkeerslichten of bij het oversteken) scheelt dit een hoop schakelen. Elektrische fietsen met een automatische versnelling zijn vaak wat duurder dan e-bikes met een naafversnelling.

Overtuigd van een elektrische (stads)fiets?

Een elektrische fiets in de stad heeft veel voordelen. Fiets je regelmatig in de stad en zit je al langer na te denken om e-bike aan te schaffen? Bekijk het aanbod op de website of kom langs in de winkel. Met meer dan 100 winkels is er altijd wel een bij jou in de buurt. Laat je adviseren, maak een proefrit en rijd straks moeiteloos de hele stad door. Veel plezier!

Speciaal voor jou geselecteerd