Zo onderhoud jij je fiets

‘Voorkomen is beter dan genezen’ en dat geldt ook zeker voor het onderhouden van je fiets. Door het reinigen, smeren en beschermen, voorkom je diverse dure reparaties. Het reinigen en smeren is vooral belangrijk voor de bewegende delen van je fiets. De ketting en tandwielen hebben na een rit bijvoorbeeld wat extra aandacht nodig om te voorkomen dat zand onnodig lang blijft schuren. We geven je graag wat tips. Zo houd jij, samen met Profile ‘de Fietsspecialist’ je fiets in topconditie.


Ons advies


Stap 1: reinigen

Na een rit in droge omstandigheden is het afborstelen van je fiets voldoende voor het schoonmaakgedeelte. Pak hiervoor een zachte borstel, zodat de lak niet beschadigt.

Na het fietsen in een natte, modderige omgeving is het aan te raden je fiets schoon te maken met een zachte borstel, warm water en een reiniger. Spray Cyclon Bionet reiniger op de ketting en andere vervuilde onderdelen. Voor het schoonmaken van de ketting draai je de trapper langzaam naar achteren en spuit je de ketting in met de ontvetter. Laat het 5 minuten inwerken, spoel af met een gieter water en maak dan de ketting droog met een oude doek. Remblokjes ook vol modder? Die pak je gemakkelijk aan met een kleine borstel. Als je ook al het vuil onder de spatborden los hebt geborsteld, dan kun je de fiets afspoelen.

Tip: Gebruik nooit de harde straal van een hogedrukreiniger. Hiermee spuit je water en vuil in de lagers. Kies liever voor de sproeistand.

Laat nu de fiets goed drogen voordat je overgaat naar stap 2.

Stap 2: smeren

Na het schoonmaken van je fiets is het tijd voor het smeren van één van de belangrijkste delen van een fiets: de ketting.

Smeer de schone en droge ketting in met dun laagje olie. Houd hierbij rekening met de omstandigheden waarin je meestal fietst: Wet Lube is voor natte omstandigheden, Dry Lube voor droge. Draai de ketting daarna een paar keer rond, zowel voor- als achteruit, om de olie goed te verdelen. Verwijder eventueel het overige smeermiddel met een oude doek. Zo voorkom je dat er onnodig veel zand of vuil aan de ketting blijft hangen bij de volgende avontuurlijke rit.

Stap 3: beschermen

Instant Polish Wax zorgt ervoor dat vuil minder snel aanhecht. Het is namelijk vuil- en waterafstotend. De wax geeft tijdelijke bescherming aan lak, chroom, carbon, aluminium, titanium en kunststof. Dus van welk materiaal je fiets ook is gemaakt: Instant Polish Wax regelt het voor je.

De tekst gaat verder onder de slider

Veilig en comfortabel fietsen

Bescherm je hoofd met een fietshelm

Het Nationaal Wetenschappelijk Instituut voor Onderzoek Verkeersveiligheid geeft aan dat bij een ongeval fietsers met helm ongeveer 60% minder kans hebben op ernstig letsel. Ook hebben ze ongeveer 70% minder kans op dodelijk hoofdletsel. Dat zijn nog eens overtuigende cijfers hè? Het is dus letterlijk van levensbelang om een goedpassende fietshelm te dragen bij het mountainbiken en racefietsen.

Tijdens het fietsen gevallen op je helm? Dan is ons advies: vervang de helm dan altijd, ook als er aan de buitenkant geen schade te zien is. Het schokdempende materiaal kan namelijk beschadigd zijn, waardoor je hoofd bij een volgende val niet meer optimaal beschermd is. Sowieso is ons advies om je fietshelm elke 5 jaar te vervangen. De reden? Na verloop van tijd raakt het materiaal dat de schok moet opvangen poreus.

Veelzijdige fietsjacks

Tijdens een fietsrit he-le-maal natregenen en daarna bibberend (en met tegenzin) de rit naar huis voortzetten...  Herkenbaar? Je fietsrit wordt een stuk fijner én veiliger als je de juiste kleding kiest. Goede fietskleding beschermt niet alleen tegen regen, maar zorgt er ook voor dat je lichaam op temperatuur blijft. Door ademende en winddichte fietsjacks kan zweet verdampen, zonder dat wind naar binnen kan. Zo houd je controle over over je lichaamstemperatuur. De meeste jacks zijn gemakkelijk mee te nemen en wegen bijna niets. Genoeg redenen om er standaard één mee te nemen.

En als het laatste: het belang van reflectie. De meeste fietskleding is voorzien van reflecterende elementen. Deze zijn aangebracht op strategische plekken zoals op de capuchon en/of de mouwen. Handig, want zo ben je tijdens een donkere bui van alle kanten goed zichtbaar voor automobilisten.