Alles over de elektrische fiets in de stad 

Comfortabel fietsen; ook tijdens korte ritten

“Van ons mag je méér verwachten” , daarom vertellen wij je graag wat over het gebruik van een elektrische fiets in de stad. Op deze pagina adviseren wij o.a. over de technische aspecten van een e-bike. En geven handige tips, ook over de soms onmisbare onderdelen en accessoires.

Welke motor moet ik kiezen?

De motor is het hart van jouw elektrische fiets en daarom is het belangrijk dat je de juiste keuzes maakt als het aankomt op de kracht (gemeten in newtonmeters of Nm) en de locatie op de fiets. Als je jouw e-bike vrijwel uitsluitend gebruikt voor korte ritten door en in de stad dan hoef je niet specifiek rekening te houden met de het aantal newtonmeters van de motor. In de stad is zelfs de minimale motorkracht voldoende. Voor bijvoorbeeld lange recreatieve ritten in heuvelachtige gebieden is een zeer krachtige motor wel van belang. Voor ritten in de stad is een motorkracht van 60 Nm dus zeker niet nodig.

Eén van de meest belangrijke keuzes die je moet maken bij een e-bike is de plek van de motor. Je kunt kiezen uit een voorwiel-, midden-, of achterwielmotor. Voor de stad is elke motor-locatie geschikt. Echter, als e-bike specialist raden wij aan om te kiezen voor de middenmotor. Deze locatie, bij de as van de trappers, zorgt ervoor dat het gewicht van de motor in het midden van het fietsframe ligt. Vooral in de stad, waar je veel bochten moet maken door o.a. de overige weggebruikers, voel je de voordelen van deze stabiliteit.

Bij alle fietsen krijg je de Profile Servicepas. Bij elektrische fietsen kun je zelfs kiezen om daar het 5 jaar garantiepakket aan te koppelen. Met dit pakket heb je 5 jaar lang garantie op o.a. de dure elektrische onderdelen van jouw fiets.

Hoeveel Wattuur moet mijn accu hebben?

De actieradius van jouw elektrische fiets is de afstand die je met één volle accu kunt fietsen. De door de fiets-fabrikant aangegeven actieradius is altijd onder de meest ideale omstandigheden gemeten. In het dagelijkse leven moet je echter rekening houden met diverse factoren zoals de buitentemperatuur, de leeftijd van de accu, het soort wegdek en het weer. Wil je exact weten welke factoren allemaal meespelen? 

Bij de meeste e-bikesystemen kun je kiezen uit een 300, 400, 500 of zelfs 600 Wh accu. Het is logisch dat je voor korte ritten door de stad of bezoekjes aan familie/vrienden in de buurt geen enorm grote actieradius nodig hebt. De meeste e-bikes worden standaard geleverd met een 300 Wh accu. Wij raden aan om, zelfs bij de e-bikes voor korte ritten, minimaal te kiezen voor een 400 Wh accu. Elektrische fietsen gaan namelijk langer mee dan twee jaar en vanaf ongeveer die leeftijd kun je gaan merken dat de actieradius langzaam terugloopt. Bij de 300 Wh accu is het dan mogelijk dat je met een lege accu komt te zitten aan de andere kant van de stad.

Als je niet te veel actieradius wilt verliezen bij bijvoorbeeld de vele verkeerslichten, dan zijn er ook elektrische fietsen die automatisch voor je schakelen.