Hoe bereken je de juiste framemaat?
Door het kiezen van de framemaat die bij jouw lichaamslengte en -verhoudingen past, zorg je er op een gemakkelijke manier voor dat je fietsritten comfortabel verlopen. Dat is vooral voor lange fietsritten erg fijn! Er zijn verschillende manieren om de juiste framemaat te berekenen en er zijn ook een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden.
Waar dienen de buitenband en de binnenband voor?
Waarschijnlijk heb je nog nooit nagedacht over de functie van jouw fietsbanden. Dat is geen probleem: wij vertellen je er graag meer over. De banden van een stadsfiets, trekkingfiets of e-bike bestaan uit een binnenband en een buitenband. De binnenband zorgt ervoor dat je comfortabel fietst over hobbelige wegen. De samengeperste lucht in de band vangt schokken op en zorgt ervoor dat je niet op de harde, aluminium velg hoeft te fietsen. Je weet waarschijnlijk wel hoe naar dat voelt als je wel eens een lekke band hebt gehad! De buitenband zorgt ervoor dat de binnenband niet lek gaat. Daarnaast zorgt de buitenband met het profiel voor grip op de weg. Als extraatje zit er vaak een reflecterende strip op de band. Zo val je extra op in het verkeer.
Lekker crossen door de bossen!
Als je jouw mountainbike goed onderhoudt voorkom je niet alleen slijtage, maar ook onveilige situaties. Of je nou meerdere malen per week fietst of af en toe een keertje op de mountainbike stapt, wij raden aan je fiets na iedere tocht schoon te maken en na te lopen. Je kunt echter nog veel meer doen om je mountainbike langer mooi te houden en de onderdelen minder snel te laten slijten. Wij geven je graag enkele tips & tricks want van ons mag je meer verwachten!
Wat is zadelpijn en hoe voorkom je dit?
za·del·pijn (de; v(m)) 1pijn van het lang op een zadel zitten
Veel fietsers hebben last van zadelpijn. Deze zadelpijn kan diverse oorzaken hebben. Je kunt een verkeerd zadel hebben, de fiets kan verkeerd afgesteld zijn of het kan liggen aan een te lange afstand zonder dat jouw zenuwen/pezen/zitbotten hieraan gewend zijn. Door een zadel te kiezen wat bij jouw fietshouding en -afstand past, wordt de kans op zadelpijn een stuk kleiner. Daarbij komt: hoe vaker je fietst, hoe beter je het zadel verdraagt. Je kweekt hierdoor “zitvlees”. Ben je op zoek naar het perfecte zadel om zadelpijn te voorkomen? Dan helpen wij jou graag met wat tips waar je op moet letten bij het kopen van een zadel.
Regenpakken, regenponcho's en regenbroeken
In de gure en natte maanden is de kans groot dat je geregeld door een Hollandse bui fietst. Een kwart van de Nederlanders pakt dan de paraplu erbij; zelfs op de fiets! Er bestaat geen echte wet die zegt dat we niet met een paraplu mogen fietsen. Toch is het volgens de wegenwet verboden je zodanig te gedragen dat je gevaar of hinder veroorzaakt. Als je met een paraplu fietst ontneemt deze een groot deel van jouw zicht. Je loopt dan een grote kans tegen een geparkeerde auto aan te fietsen en bij een harde windvlaag kun je plotseling naar de andere kant van de weg geblazen worden. Bovendien kun je geen richting aangeven. Als je dan gevaar veroorzaakt bent je in overtreding. Om gevaarlijke situaties te voorkomen kun je dus beter kiezen voor goede regenkleding want niemand heeft natuurlijk zin om met een nat pak op het werk, school of de sportclub aan te komen. Bij Profile ‘de Fietsspecialist’ vind je een groot assortiment regenkleding. Word je dan onverwacht overvallen door een bui dan is het handig om een regenpak bij je te hebben.
Ons land heeft inmiddels de grens overschreden van een miljoen elektrische fietsen. De meeste mensen denken vaak bij elektrische rijden aan oudere mensen. Echter, dat is verleden tijd. Steeds meer jonge mensen gaan ook elektrisch fietsen. Wij als grote handelaar in elektrische fietsen vinden dat bij elke klant een perfect passende fiets te vinden is.
Fietsendragers kun je op verschillende manieren bevestigen aan de auto of caravan. Daarnaast is de ene fietsendrager beter geschikt voor je fiets dan de andere. Er zijn ook verschillende formaten waar je uit kunt kiezen. Profile ‘de Fietsspecialist’ helpt je graag met het maken van de juiste keuze over welk formaat het beste bij jou past.
Waar moet je rekening mee houden bij de actieradius?
De actieradius van je elektrische fiets is de afstand die je met één volle accu kunt fietsen. De actieradius wordt o.a. bepaald door de accu, het fietsgedrag van de berijder en de motor. Verder ben je altijd afhankelijk van bijvoorbeeld de weersomstandigheden en het wegdek. Wij leggen je graag uit waar je rekening mee moet houden, zodat je zo ver mogelijk kunt fietsen met je e-bike en niet met een lege accu komt te staan.
De motor is het hart van uw elektrische fiets. Bij het kopen van een e-bike kun je kiezen uit voorwiel-, midden- of achterwielmotoren van diverse merken. Elke motorpositie en merk heeft zijn voor- en nadelen. Jouw wensen, budget en rijgedrag bepalen welke e-bike het beste bij je past. Wij leggen onderstaand alvast wat dingen uit over de diverse fietsmotoren.
Wat weegt een e-bike?
Het gewicht van een elektrische fiets ligt gemiddeld 5-8 kg hoger dan die van een stadsfiets. Dit verschil is voornamelijk te verklaren door de accu van ongeveer 3 kilo, de motor van 2 kilo en de nodige andere technologie. De paar kilo's verschil zul je tijdens het fietsen op een e-bike gelukkig niet merken. Dankzij de krachtige trapondersteuning fietst een elektrische fiets vele malen lichter dan een stadsfiets en ervaar je geen extra ballast van de fiets zelf.
Hoe snel kan een elektrische fiets?
De werkelijke snelheid van een elektrische fiets is, net als de actieradius, afhankelijk van veel externe factoren. Onder optimale omstandigheden kun je 25 tot 45 kilometer per uur halen. De 45 kilometer per uur wordt alleen gehaald door speed pedelecs.