Lichtcheck

Fiets het donkere najaar veilig tegemoet

Het najaar is dé tijd voor echte opvallers. Op de fiets dan. Fietsverlichting waarmee je ziet en gezien wordt, reflecterende elementen op je kleding en fietsaccessoires; alles om goed zichtbaar te zijn in het donker. Profile 'de Fietsspecialist' helpt je graag.

Goede verlichting zorgt er niet alleen voor dat jij goed ziet, je maakt jezelf ook zichtbaar voor andere weggebruikers. Ga veilig op pad met goedgekeurde fietsverlichting. Met het RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) weet je zeker dat jij of je kinderen zichtbaar zijn in het verkeer.

Bekijk hier alle RKF verlichting


Doe de lichtcheck in 7 stappen!

Het najaar staat bekend om haar donkere dagen. 's Ochtends stap je in het donker op de fiets en aan het eind van de middag is het ook weer donker op de terugweg. Goede fietsverlichting is dus onmisbaar! Zorg jij ervoor dat je licht in orde is? Met onze handige checklist hieronder weet je direct of je fiets er klaar voor is. De 7 stappen zijn ook te zien in de afbeelding rechts. Heb je behoefte aan advies of technisch inzicht? Met meer dan 100 winkels zitten we altijd bij jou in de buurt, zien we je snel?

De 7 stappen:

  • Stap 1: Zorg ervoor dat je koplamp goed werkt, stevig aan de fiets vastzit, wit of geel licht geeft en niet knippert.
  • Stap 2: Zorg ervoor dat het achterlicht goed werkt, stevig aan de fiets vastzit, rood licht geeft en niet knippert.
  • Stap 3: Het licht moet recht vooruit of recht achteruit schijnen, anders wordt je tegenligger verblind, en er mag niks overheen hangen.
  • Stap 4: Losse lampjes mogen wel, mits goed zichtbaar geplaatst op stuur, (rug)tas, borst of rug.
  • Stap 5: Zorg dat de trappers voldoende stroef zijn en allebei twee gele reflectoren hebben.
  • Stap 6: Zorg dat er een rode reflector aan de achterkant van de fiets zit.
  • Stap 7: Er moet op de band een reflecterend lint aanwezig zijn of er zijn in de spaken twee reflectoren aangebracht.

Verlichtingssets


Voor- & achterlichten

Blijf altijd droog, warm en zichtbaar!

Dalende temperaturen, regen en steeds vroeger invallende schemer: de herfst is echt begonnen. Het is nu extra belangrijk om goed op te vallen in het verkeer. Echte herfsthelden laten zich niet uit het veld slaan door het onvoorspelbare weer. Met een betrouwbare fiets, goede accessoires en de juiste outfit ben je altijd voorbereid op het herfstweer.

Compleet op pad