▸ Winkelen op afspraak ▸ Werkplaatsen geopend ▸ Online aankopen worden thuisbezorgd of kies voor Click & Collect. Lees hier meer.

Het gewicht van een elektrische fiets

Wat weegt een e-bike?

Het gewicht van een elektrische fiets ligt gemiddeld 5-8 kg hoger dan die van een stadsfiets. Dit verschil is voornamelijk te verklaren door de accu van ongeveer 3 kilo, de motor van 2 kilo en de nodige andere technologie. De paar kilo's verschil zult u tijdens het fietsen op een e-bike gelukkig niet merken. Dankzij de krachtige trapondersteuning fietst een elektrische fiets vele malen lichter dan een stadsfiets en ervaart u geen extra ballast van de fiets zelf. 

Het frame van de meeste elektrische fietsen wordt tegenwoordig gemaakt van lichtgewicht aluminium. Het verschil in gewicht tussen bepaalde modellen en merken heeft dan ook meestal niets te maken met het materiaal van het frame. Het ontwerp van het frame draagt wel bij aan het gewicht. Een e-bike met de accu in het frame heeft vaak dikkere framebuizen dan een e-bike met de accu onder de achterdrager, dus deze e-bikes wegen ook meer.

De locatie van de motor kan ook bijdragen aan een hoger gewicht. Een e-bike met middenmotor weegt over het algemeen 0,5 - 1 kilo zwaarder dan een voorwiel- of achterwielmotor. Het gewicht van de hele fiets hangt echter meer af van het frameontwerp en de extra's dan de locatie van de motor. 

Gewicht e-bike en fietsendrager

Het gewicht van een e-bike is vooral belangrijk als u de fiets wilt vervoeren. Mocht u de fiets bijvoorbeeld op een fietsendrager willen zetten dan is het zeer belangrijk dat het maximum laadgewicht van de drager niet overschreden wordt. Bij het vervoeren van een e-bike op een fietsendrager is het een groot voordeel als u een uitneembare accu heeft. U kunt de accu dan in de auto vervoeren; dat scheelt weer drie (of zes voor twee fietsen) kilo. Daarnaast is het beter voor de accu.

Naast het maximum laadgewicht van de drager, is het ook belangrijk om te letten op de maximale kogeldruk van de trekhaak. De meeste auto’s hebben een maximale kogeldruk van 50 - 60 kilo. Dan heeft u al snel een probleem met twee e-bikes van 25 kilo en het gewicht van de drager zelf. Raadpleeg de documenten die u bij uw auto gekregen hebt voor specifieke informatie over de kogeldruk die de trekhaak aan kan.

Wij raden u aan om een fietsendrager aan te schaffen die speciaal is ontworpen voor het gebruik van elektrische fietsen. Een standaard fietsendrager voor 2 fietsen houdt rekening met een gewicht tot 20-25 kg. Twee e-bikes wegen vaak een stuk meer, zelfs als u de accu's in de auto vervoert.