De snelheid van een elektrische fiets

Ik moet dagelijks zo''n 26 kilometer heen en 26 kilometer terugfietsen naar mijn werk of naar huis. Ik probeer nu helder te krijgen of ik een gewone elektrische fiets zal aanschaffen óf een Speedpedelec aan zal schaffen. Ik wil graag snel op mijn werk zijn, maar wil niet als een gevaarte over de weg scheuren. Welke soort fiets kan ik dan het beste kiezen?’’

Deze, en vergelijkbare vragen spelen vaak bij de keuze voor een elektrische fiets. Welke fiets is het meest geschikt voor uw situatie en hoe hard kunt u eigenlijk rijden met een elektrische fiets?

De werkelijke snelheid van een fiets, en dus ook een elektrische fiets, is onder andere afhankelijk van uw eigen kracht, het vermogen in de fiets (aantal Watt), het wegdek en andere externe factoren. Onder optimale omstandigheden kunt u, afhankelijk van het type fiets, 25 tot 45 kilometer per uur halen. Bij de meeste E-bikes kunt u ook comfortabel fietsen zonder extra trapkrachtondersteuning. U haalt dan dezelfde snelheid als op een standaard fiets.

De elektrische fiets
De maximale snelheid van de elektrische fiets met trapondersteuning is 25 kilometer per uur. Daarna zal er geen ondersteuning meer worden gegeven. Deze regelgeving  is wettelijke verplicht gesteld bij motor ondersteunde fietsen en maakt deel uit van de Europese EN-15194 normering voor EPAC (Electrically Power Assisted Cycle) fietsen.

Elk elektrisch systeem heeft een snelheidssensor die voor u meet hoe snel u rijdt. Verder wordt, afhankelijk van de type fiets gebruik gemaakt van een rotatiesensor of een trapkrachtsensor.

De rotatiesensor werkt zodra u trapt. De sensor een seintje aan de motor en deze geeft vervolgens de juiste ondersteuning af. Het maakt niet uit hoe hard u trapt, de ondersteuning werkt altijd. Het fijne aan een rotatiesensor is dat hij de juiste ondersteuning biedt, ook wanneer u met minder kracht aan het trappen bent. Daarnaast registreert de sensor of u vooruit of achteruit trapt. Bij stilstand of terugtrappen wordt de ondersteuning automatisch uitgeschakeld.

Een ander systeem dat veel wordt gebruikt is de trapkrachtsensor. Bij een dergelijke sensor bepaalt de kracht op uw pedalen de mate van uw ondersteuning. Dit voel heel natuurlijk aan en voelt als wind mee op een gewone fiets. Sommige fietsen zijn uitgerust met beide sensoren. De zogenoemde Dual sensor technology (DST). Met dit systeem combineert u het beste uit twee werelden.

De Speed Pedelec
Sinds een aantal jaren is er ook de speed pedelec op de markt. Dit is een elektrische fiets die nog sneller kan en deze is dan ook voorzien van een veel krachtigere motor. De speed pedelec kan gemakkelijk de 45 kilometer per uur halen. U zult begrijpen dat een fiets met dergelijke snelheden niet geclassificeerd kan worden als een fiets. Om deze reden wordt momenteel de regelgeving voor speed pedelecs onder de loep genomen. Zo willen ze bekijken of het bij een dergelijke fiets verplicht wordt u te houden aan de reglementen rondom brommers of snorfietsen. In dat geval zult u op een speed pedelec ook een helm moeten dragen en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Zolang hierover nog geen concrete beslissingen zijn genomen wordt deze super snelle E-bike beschouwd als snorfiets.

Bent u van plan een E-bike aan te schaffen of wilt u meer informatie? Kom gerust langs in een van onze winkels en maak direct een proefrit op een van onze elektrische fietsen.