De motor van uw elektrische fiets

De motor is het hart van uw elektrische fiets. Bij de keuze van een dergelijke fiets heeft u keuze uit verschillende technologieën en drie posities van de motor. U kunt kiezen uit een voorwiel-, midden- of achterwielmotor. Iedere motor heeft zijn voor- en nadelen. Afhankelijk van uw wensen en het gebruik van de fiets bepalen we welke het beste bij u past.

Middenmotor

De middenmotor wordt tegenwoordig in heel veel elektrische fiets geplaatst en werkt voornamelijk via de eigen trapkracht en voelt daarom zeer natuurlijk aan. Bij een middenmotor heeft u wel het nadeel dat er een grotere kracht op de ketting en het versnellingssysteem komen te staan dan bij de voorwiel- of achterwielmotor. Dit vergt wat extra onderhoud en zorgt voor een snellere slijtage van uw onderdelen. De middenmotor is uitermate geschikt voor gebruik op heuvelachtig terrein.
Voorwielmotor

De unieke voordelen van de voorwielmotor zijn dat deze over het algemeen goedkoper, stiller en onderhoudsvriendelijker zijn. Nadelen zijn dat de ondersteuning vaak minder krachtig is, wat op heuvelachtig terrein nog weleens vervelend kan zijn. Ook wordt er bij een voorwielmotor als het ware aan de fiets getrokken, waardoor deze soms nog weleens door kan slippen op onder andere zandwegen of natte bladeren op de grond. Daarnaast ervaart u een zwaarder stuurgedrag en is de fiets aan de voorzijde een stuk zwaarder dan gemiddeld.
Achterwielmotor

Een achterwielmotor wordt achteraf op de fiets gemonteerd en hierdoor heeft u alleen de keuze uit een fiets met derailleur. Derailleurversnellingen worden voornamelijk gebruikt op mountainbikes en racefietsen. U krijgt hiermee een hoog bereik. Een groot nadeel is dat ze erg onderhoudsgevoelig. In tegenstelling tot een voorwielmotor, waarbij u het idee heeft vooruit getrokken te worden, ervaart u bij de motor in het achterwiel voornamelijk een duwtje in uw rug. De E-bike stuurt over het algemeen wat strakker en is meestal lichter van gewicht. Dit is met name op heuvelachtig terrein erg prettig.
Technologieën Elektrische fiets motoren

Er zijn een hoop verschillende merken en technologieën op de markt voor E-bikes. Ook hierbij geldt; afhankelijk van uw wensen en het gebruik van de elektrische fiets bepaalt u welke het beste bij u past. We bespreken de vier mees voorkomende technologieën.

ION technologie

Kiest u een fiets met ION techniek dan kiest u voor de innovatievere E-bike. Deze technologie staat voor precisie, hoog comfort en flexibiliteit. U heeft keuze uit verschillende accucapaciteiten en ondersteuningsstanden. Dit maakt dit systeem zeer geavanceerd. Elektrische fietsen die zijn uitgerust met de ION technologie hebben standaard  een achterwielmotor en zijn lekker stil.

E-motion

E-bikes voorzien van E-motion technologie zijn energiezuinig en gelijk klaar om te gaan. Ze hebben een functionele trapondersteuning en daarmee is het letterlijk opstappen en direct gaan. Bij de meeste modellen heeft u keuze uit drie accu’s. De keuze hiervoor is afhankelijk van de afstand die u wilt afleggen. Met E-motion technologie heeft u keuze uit diverse rijprogramma’s en de meeste fietsen hebben een Power Assist. Hiermee heeft u een extra gashendel voor meer ondersteuning.

Yamaha technologie

Bij de Yamaha ondersteuning ervaart u vooral een zeer krachtige, maar soepele ondersteuning. De accu is in de fiets geïntegreerd en dat maakt hem zeer onderhoudsvriendelijk. Omdat de techniek zo fraai is weggewerkt lijkt uw sportieve E-bike op een gewone fiets, maar geniet u toch van alle voordelen die de elektrische fiets u brengt.

Het is dus bij de keuze voor uw elektrische fiets vooral belangrijk te kijken naar de wensen die u heeft. Hoe ver wilt u kunnen fietsen en hoe fit bent u zelf? Wilt u in heuvelachtig gebied gaan fietsen, of de vlakke Nederlandse Polder? Alle vragen samen bepalen welke fiets en welke motor het beste bij uw E-bike passen. Kom voor het beste advies naar een van onze winkels en maak een gratis proefrit voor de beste ervaring.