Actieradius voor een elektrische fiets

De actieradius van uw elektrische fiets is de tijd/afstand die u met een volle accu kunt fietsen. De actieradius wordt bepaald door onder andere de plaats van de motor. Deze kan in het voorwiel, midden of achterwiel van de fiets worden geplaatst. Ook de soort motor en de accu van uw e-bike bepalen de actieradius. Verder bent u altijd afhankelijk van bijvoorbeeld de weersomstandigheden en het wegdek.

 

Plaats van de motor
De motor van uw elektrische fiets kan zich bevinden in het voorwiel, het midden of het achterwiel van uw fiets.  De voordelen van een voorwielaandrijving zijn dat u gemakkelijk zelf kunt kiezen in welke versnelling u rijdt, en dat een naafversnelling op het achterwiel mogelijk is. Daarnaast is er een prettige gewichtsverdeling. Bij zowel een voor- als achterwielmotor kost het echter weer meer vermogen om te acceleren. De voorwielaandrijving zorgt wel voor slipgevaar bij nat of glad wegdek en door deze motor is hij geheel herkenbaar als elektrische fiets.

De motor in het achterwiel zorgt daarentegen voor een goede grip op het wegdek en is niet direct herkenbaar als E-bike. Het nadeel is dat u maar twee versnellingsvarianten heeft en dat er geen versnellingsnaaf geplaatst kan worden.

Wanneer de uw elektrische fiets is uitgerust met een middenmotor is deze geplaatst in de trapas van de fiets. De motor werkt dan via de versnellingen. Dit werkt gelijk aan uw eigen trapkracht en voel daarom zeer natuurlijk aan. Met een middenmotor is geen terugtraprem mogelijk. Een nadeel is dat de krachten op de ketting en de versnellingen groter zijn dan de andere motoren. Dit zorgt eerder voor slijtage van uw E-bike.

Accu van de elektrische fiets
De keuze voor de accu van uw E-bike zult u moeten aanpassen aan uw persoonlijke situatie. Maakt u minder kilometers of heeft u een zeer goede conditie, dan zult u minder gebruik maken van de trapondersteuning dan iemand met een slechte conditie of iemand die dagelijks vele kilometers aflegt.  Deze laatste groep zal een zwaardere aanslag doen op de capaciteit van de accu en behoeft dus een grotere accu. U kunt het beste kijken naar de hoeveelheid energie die door het batterijpakket geleverd wordt in Wattuur. Het aantal Wattuur houdt zowel rekening met de capaciteit van de batterij als de gemiddelde batterijspanning bij het ontladen. Hoe hoger het aantal Watturen, hoe hoger de actieradius.

Overige invloeden
Naast de accu en de motor van uw elektrische fiets zijn ook externe factoren bepalend voor de uiteindelijke actieradius. Wanneer u bijvoorbeeld gebruik maakt van trapkrachtsensoren is een langere actieradius mogelijk. Ook het trapbekrachtigingsniveau en de natuurlijke leeftijd van de accu maken hoe ver de E-bike u ondersteuning brengt. Ook het onderhoud van de fiets is bepalend voor de actieradius. Het is dus belangrijk de fiets goed te onderhouden en regelmatig de fiets te laten nakijken door een specialist.