Winkelmandje
0 product(en), € 0,00Fietsen met kinderen

Welk product voor welke leeftijd?

Baby’s 0- 9 maanden

Zolang een kindje nog niet zelf kan zitten kan het mee op de fiets in een baby-autostoeltje. Dat kan achterop met de Steco baby-mee. Of met het stoeltje in kinderkar of bakfiets. Voor kinderkar en bakfiets zijn er speciale babyschepen die minder groot zijn dan het forse autostoeltje.

Peuters 9 maanden tot 3 jaar

Zodra een kindje zelf kan zitten kan het mee op de fiets in het voorzitje. In het achterzitje kan ook, maar dat is minder gezellig en zitten ze minder goed ondersteunt. Alternatief zijn de kinderkar en de bakfiets (wel met extra zitjes).

Kleuters 2 jaar tot zo’n 5 jaar

Zodra kinderen niet meer in het voorzitje passen kunnen ze prima achterop. Alternatief zijn de kinderkar, de bakfiets of het losse zadeltje voorop.

Kind 5 jaar tot zo’n 8 jaar

Past een kind niet meer in het achterzitje dan kan het op een zitje dat alleen bestaat uit rugsteun, zitvlak en losse voetsteuntjes. Vanaf die leeftijd kunnen ze ook zelf al meefietsen op een aanhangfiets. Of ze nog mee kunnen in bakfiets of kinderkar hangt sterk af van de ruimte en of het om 1 of 2 kinderen gaat. Ook op het losse zadeltje begint krap te worden.

2 kinderen mee

2 kinderen van ongelijke leeftijd kunnen nog gewoon mee op de fiets. Eerst in voorzitje en autostoeldrager. Dan in voor- en achterzitje en als laatste in achterzitje en op de aanhangfiets of losse zadeltje. Met een moederfiets of aangepaste gewone fiets gaat het meenemen van 2 kinderen makkelijker.

Een tweeling kan ook op de gewone fiets mee. In het voorzitje en in het achterzitje of als ze te groot zijn in achterzitje en op een los zadeltje op de stang. Maar 2 baby’s mee kan niet en 2 kleuters van 4 wordt wel erg zwaar fietsen. In een kinderkar of bakfiets is het meenemen van een tweeling dan ook veel makkelijker.

Met meer dan 2 kinderen  

Wil je nog meer kinderen meenemen dan zijn er de volgende oplossingen:

  • Met een kinderkar en gewone fiets kun je maximaal 4 kinderen tegelijk meenemen.
  • Een 2wiel bakfiets met korte bak kunnen 2 kinderen in de bak en eentje achterop. Met lange bak kunnen er drie kinderen in de bak.
  • In een driewielbakfiets kunnen 4 kinderen in de bak en nog eentje achterop.
  • Met een aanhangfiets en gewone fiets kun je maximaal drie kinderen mee.

Tip 1: Maak altijd gebruik van een goedgekeurd zitje met voetriempjes.
Tip 2: Vervoer je kids op een moederfiets.
Tip 3: Laat je kindje nooit alleen achter in het zitje, houd je fiets altijd vast.
Tip 4: Zorg voor goede spaakafscherming.
Tip 5: Oefen eerst goed. Eerst zonder kinderen.