Winkelmandje
0 product(en), € 0,00 

Fietsen met kinderen

Veiligheid

Fietsen met kinderen is leuk en veilig. Om zo veilig mogelijk op pad te gaan moet je met de volgende aspecten rekening houden:
  • Spaakbeknelling
  • Omvallen stilstaande fiets
  • Wennen aan het extra gewicht
  • Trillen van de kinderen

Spaakbeknelling

Per jaar worden ruim 4000 kinderen behandelt omdat ze een voetje tussen de spaken van het achterwiel hebben gekregen (tussen het voorwiel lijkt bijna niet voor te komen). Het gaat hierbij om kinderen die in een zitje met slechte spaakafscherming zitten of om kinderen die zonder zitje vervoerd worden. Zorg dan ook voor goede spaakafscherming. Een gewone jasbeschermer is onvoldoende. Een hardplastic scherm is wel voldoende. Zitjes die voldoen aan de norm EN14344 hebben een geïntegreerde spaakbescherming. Maar soms zit de spaakbescherming er los bij dus moet je die zelf monteren. Controleer of de voet niet ergens tussen de spaken kunnen komen. Een voetriempje alleen is niet voldoende. Een kind kan die lostrekken of je vergeet ze zelf om vast te doen. Zit een kindje los op de drager dan helpt een stevige fietstas waar ze hun voeten in zetten ook.

Val met stilstaande fiets

Per jaar worden 600 kinderpassagiers behandelt vanwege een val van de fiets. Onduidelijk is om wat voor soort vallen het gaat. Vermoedelijk is een groot deel veroorzaakt van een val van de stilstaande fiets met een kind in het zitje (bijvoorbeeld omdat de fiets met kind even alleen wordt gelaten) of door het laten vallen tijdens het in en uittillen van het zitje of door een val terwijl het kind zelf uit of in het zitje wil klimmen. Zorg dan ook dat de fiets stabiel staat, bij voorkeur op een brede 2-potige standaard. Laat de fiets met kind in het zitje nooit onbeheerd staan. Gebruik 2 handen als je het kind in het zitje tilt. In een achterzitje kunnen ze ook zelf klimmen. Zorg er dan voor dat je er achter staat om bij een val het kind op te vangen.

Wennen aan het extra gewicht en andere rijeigenschappen

Met 1 of 2 kinderen mee veranderd het fietsgevoel. Fietsen kost meer inspanning, sturen gaat zwaarder, remmen voelt anders aan, op- en afstappen is lastiger. Oefen dan ook goed. Eerst zonder kinderen. Om te wennen aan het extra gewicht kun je ook oefen met zandzakken of iets dergelijks in de zitje, kinderkar of bakfiets. Om makkelijk op en af te stappen kun je het zadel wat lager zetten. Dat fiets wel onprettiger. Fietsen met 1 of 2 kinderen kost al snel veel inspanning. Elektrische ondersteuning maakt het fietsen een stuk lichter.

Trillen van de kinderen

Kinderen kunnen in de zitjes, bakfiets of kinderkar behoorlijk heen en weer schudden. In ieder geval meer dan de fietsende ouder omdat ze in een zitje boven een van de wielen zitten. Daarnaast zijn ze kwetsbaarder. Zorg dat ze goed ondersteunt zitten. Ook als ze in slaap vallen. Maak, zeker bij jonge kinderen, de ritjes niet te lang. Asfalt is veel comfortabeler dan tegels of klinkers. Probeer drempels en kuilen te vermijden. Hoe zachter de banden, hoe meer de trilling gedempt wordt. Op een fiets met verende voorvork trilt het voorzitje minder. Een dempend dik kussentje zorgt ook voor meer comfort. Wees vooral voorzichtig met kindjes die net zelfstandig kunnen zitten en hele jonge baby’s.