Winkelmandje
0 product(en), € 0,00


Hoe voorkom je zadelpijn?

Veel fietsers hebben last van zadelpijn. Soms zelfs zo erg dat ze het fietsen voorgoed voor gezien houden. Door een verkeerd zadel - bijvoorbeeld te smal of te zacht - worden zenuwen en pezen rondom de zitbotten belast. Dan kunnen deze afknellen en dat veroorzaakt zadelpijn. Kies daarom een fietszadel dat bij jou past. Ook de stand van het zadel is belangrijk, zodat je precies op de twee zitbotten zit. De druk zit hierdoor op de juiste plek. Met een goed passend zadel fietst je gegarandeerd zonder zadelpijn. Hoe lang de rit ook duurt!

Welk zadel heeft u nodig?

Dat is onder andere afhankelijk de afstand tussen je twee zitbeenderen. Dat zijn de twee onderste botten van het bekken. Met de SQ Lab kunnen wij je adviseren over het zadel dat het beste bij jou past. Het juiste zadel wordt daarna goed voor je afgesteld.

SQ Lab; gewoon even zitten

Met de SQ Lab worden de drukpunten van je zitvlak opgemeten. Voor de meting gaat je op een speciale stoel zitten waarop een kartonnen plaatje ligt. Er ontstaat dan een afdruk van jouw zitbeenderen in het karton. De fietsspecialist meet met lichtstralen nauwkeurig de afstand tussen de zitbeenderen. Deze gegevens gaan de computer in, gecombineerd met een aantal feiten over jouw fietsgedrag (zoals de afstanden die je meestal aflegt). Vervolgens krijgt je een advies over welk type zadel en welke maat en hardheid het beste bij jou passen.

Soorten fietszadels

De fietsspecialist kan op basis van het advies precies vertellen welk zadel geschikt is. In het algemeen geldt dat frequente fietsers de meeste baat hebben bij een harder zadel, terwijl iemand die af en toe fietst beter een iets zachter zadel kan nemen. Belangrijk is ook de neus van het zadel. Een verlaagde neus geeft extra comfort en voorkomt hinderlijke druk in het kruis (bij mannen) of rond het schaambeen (bij vrouwen).

Afstellen

Maar met alleen een goed zadel bent u er nog niet. Ook belangrijk is een goede afstelling van het zadel; op de juiste hoogte, wat meer naar voren of naar achteren en eventueel wat gekanteld. Daar zorgt de fietsspecialist natuurlijk voor.

Bekijk hier onze zadels!