Winkelmandje
0 product(en), € 0,00


Alles over de motor!

De plaatsing van de motor bepaalt gedeeltelijk het rijcomfort van de fiets. Er zijn 3 plaatsen op de elektrische fiets waar de motor kan zitten. Daarnaast is de kracht van de motor belangrijk. Het landschap waar je namelijk fietst is relevant voor de kracht van de motor die je kiest.

Motor in het achterwiel

Een motor in het achterwiel geeft je als het ware een duwtje in de rug. Dit wordt vaak als erg prettig ervaren mede doordat je eigen gewicht op dit wiel rust. In het achterwiel kan de extra krachtige 40 newtonmeter (Nm) motor worden aangebracht. Bekijk hier de elektrische fietsen met de motor in het achterwiel.

Motor in het midden van het frame

De Bosch motor zit in het midden van het frame en bij de trapas. Dit geeft een zeer krachtige ondersteuning, terwijl het heel natuurlijk aanvoelt. Door de plaatsing van de motor heeft de elektrische fiets daarnaast een laag zwaartepunt waardoor hij uitermate stabiel aanvoelt. Bekijk hier de elektrische fietsen met de motor in het midden van het frame.

Motor in het voorwiel

Bij een motor in het voorwiel wordt je voor je gevoel meer getrokken. Het gewicht zit in het voorwiel waardoor de elektrische fiets goed in balans is. Om doorslippen te voorkomen is de trekkracht van de voorwielmotor beperkt tot 33 newtonmeter. Bekijk hier de elektrische fietsen met de motor in het voorwiel.

 

Het type motor

Er zijn motoren met en zonder overbrenging (dat wil zeggen interne tandwielen). Motoren zonder overbrenging noemen we ‘direct drive’ motoren. Door het ontbreken van borstels en tandwielen is de motor onderhoudsarm, betrouwbaar, maar vooral ook stil. Geluid is iets waar je jezelf tijdens het gebruik aan kunt gaan ergeren. Tijdens een proefrit merk je al snel of de motor geluid maakt of niet.

Wanneer je regelmatig in een heuvelachtig landschap fietst, is het verstandig om een elektrische fiets te kiezen met een krachtige motor. Idealiter zit een krachtige in het midden of achterin de fiets. Een té krachtige motor in het voorwiel kan op losse of instabiele ondergronden onveilige situaties veroorzaken.

De kracht van de motor

Hoe meer newtonmeter (Nm), hoe krachtiger de motor is. De meeste E-bikes zijn uitgerust met 10 Nm, maar sommige elektrische fietsen zijn uitgerust met 22 Nm. Het is zelfs mogelijk om een E-bike te kiezen met 33 of wel 40 Nm! Wanneer je regelmatig in een heuvelachtig landschap fiets, is het verstandig om een elektrische fiets te kiezen met een krachtige motor met 40 of zelfs 50 Nm. Idealiter zit een krachtige motor in het midden of achterin de fiets. Een té krachtige motor in het voorwiel kan op losse of instabiele gronden onveilige situaties opleveren.

De ION® technologie maakt gebruik van een borstelloze en tandwielloze motor. Direct drive noemen we dat. Door het ontbreken van borstels en tandwielen is de motor niet alleen bijzonder krachtig (trekkracht tot wel 40 Nm), maar ook nog eens slijtvast, betrouwbaar vooral ook stil. De ION® staat bekend om zijn geruisloze motor, zelfs de meest krachtige motor maakt geen geluid!

Met onze motoren ben je verzekerd van een duurzame, betrouwbare en comfortabele aandrijving.

Klein, stil en licht: D-light motor

Sommige van de ION® elektrische fietsen zijn uitgevoerd met de innovatieve D-Light motor. Dit is een kleine, lichte motor die vooral heel stil is. Dit is zowel praktisch als comfortabel. Doordat de motor klein is, valt hij bijna niet op in het voorwiel en meenemen op een fietsendrager is een stuk gemakkelijker. Je kan daarnaast optimaal genieten van het fietsen, want de motor is geruisloos. Veel E-motion modellen zijn uitgerust met handige gashendel. Bij fietsen die uitgerust zijn met een D-light motor, heeft de gashendel geen achteruitrijfunctie.

Vrijloopmotor

Sommige motors beschikken over een vrijloop. Dit houdt in dat je zonder ondersteuning ook nog erg licht kan fietsen.

Conclusie...

  • Verschillende motoren hebben verschillende geluidsniveaus.
  • Een krachtige motor is handig, maar let wel op de plek waar deze zit.
  • De plaats van de motor ios van belang voor het rijcomfort (balans, gewicht en gevoel).