Winkelmandje
0 product(en), € 0,00


Alles over de actieradius!

Hoe ver kan ik fietsen?

De actieradius geeft aan hoe ver je kunt rijden zonder de accu op te laden. De actieradius is mede afhankelijk van het aantal Wattuur (Wh) van de elektrische fiets. De E-motion modellen kunnen variëren van 240 tot 522 wattuur en bij de Bosch fietsen is de maximale energie 400 wattuur. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je een verkeerde accu bij jouw fiets koopt. Voor jou betekent dat meer zekerheid.

Fiets je korte of lange afstanden?

Meer wattuur (Wh) betekent doorgaans ook een hogere aanschafprijs. Het is daarom belangrijk te weten wat jouw behoefte is. Wanneer je veel korte afstanden fietst, kun je volstaan met een beperkte actieradius. Ga je af en toe lange tochten maken, kies dan voor een fiets met een hogere actieradius.

 

Vergelijk niet alleen op capaciteit!

Vaak wordt bij de vergelijking van accu’s, de vergelijking gemaakt op basis van capaciteit (ampère-uur). Echter, een vergelijking op basis van uitsluitend capaciteit geeft geen volledig beeld, aangezien de prestatie van een batterijpakket ook afhankelijk is van de batterijspanning (voltage) tijdens het ontladen. De beste manier om batterijpakketten met elkaar te vergelijken is door te kijken naar de hoeveelheid energie die door het batterijpakket geleverd kan worden in Wattuur. Het aantal Wattuur houdt zowel rekening met de capaciteit van de batterij als de gemiddelde batterijspanning bij het ontladen. Hoe hoger het aantal watturen hoe hoger jouw actieradius. In de Actieradius Indicatietabel (zie document onderaan deze pagina) geven we de bandbreedte weer van de actieradius van verschillende modellen en rijprogramma's.

Andere invloeden...

Er zijn naast de accu talloze andere factoren die de actieradius positief of negatief beïnvloeden.

 • Gewicht. Het totaalgewicht vab fiets, berijder en belading heeft invloed op de actieradius.
 • Weerstand. Denk hierbij aan windkracht, bandenspanning, versnelling, conditie van het wegdek en hoogteverschillen. Hoe meer weerstand, hoe lager de actieradius.
 • Schakelgedrag. Schakelen met de elektrische fiets is eigenlijk net als schakelen met autorijden. Rij daarom weg in de eerste versnelling en schakel daarna door tot de gewenste trapfrequentie en snelheid is bereikt. Begin nooit in de zwaarste versnelling, dit gaat ten koste van de actieradius.
 • Rijprogramma. Sommige elektrische fietsen hebben een speciale 'eco stand' waarmee je de actieradius kunt verlengen. Bij intelligentere systemen kan jouw Profile 'de Fietsspecialist' later nog een besparend rijprogramma toevoegen.
 • Trapbekrachtingsniveau. Hoe lager het niveau, hoe hoger de actieradius.
 • De conditie van de accu. In hoeverre de accu is opgeladen, heeft uiteraard invloed op de actieradius. Maar ook de leeftijd en conditie van de accu spelen een rol. Wanneer de accu veroudert, neemt de actieradius af. Volg altijd de laadinspructie van jouw Profile 'de Fietsspecialist' om de conditie van je accu optimaal te houden.
 • Trapkrachtsensor of rotatiesensor. Doordat een trapkrachtsensor reageert op je inspanning, is een hogere actieradius mogelijk.
 •  

  Conclusie...

 • Let op het aantal wattuur bij het bepalen van je accu en/of je elektrische fiets.
 • Bespaar geld en hou bij je keuze rekening met het gebruik, je moet natuurlijk niet betalen voor accu-inhoud die je niet gebruikt.
 • Er zijn naast je accu veel factoren die je actieradius beïnvloeden.