Winkelmandje
0 product(en), € 0,00


Alles over de accu!

Hoe ver kan ik fietsen?

De accu in de elektrische fiets is van invloed op de afstand die je kan fietsen. Let naast op de inhoud van de accu, ook op de plek van de accu. Deze kan van doorslaggevend belang zijn voor jouw rijcomfort. De accu kan op 4 plekken geplaatst zijn en deze kunnen uitneembaar of vast zijn. Tenslotte speelt het laden van de accu ook een rol bij de zoektocht naar de E-bike die het beste bij jou past.

Inhoud van accu en keuze

De inhoud van de accu is natuurlijk belangrijk voor de afstand die je wilt fietsen. Hoe meer inhoud (wattuur), hoe hoger de actieradius. De actieradius geeft aan hoe ver je kunt fietsen zonder de accu op te laden. Lees hier meer over actieradius.

Plek - praktische punten en kwestie van smaak

De plek van de accu heeft invloed op de stabiliteit van wegligging en het rijcomfort. Daarnaast is het ook een kwestie van smaak. Er zijn 4 mogelijkheden voor de plek van de accu op een elektrische fiets:

 • Onder de achterdrager
 • Onder de achterdrager is de meest bekende plek van de accu. De accu is makkelijk uit te nemen, zit nooit in de weg en is makkelijk aan het zicht te onttrekken met fietstassen.

 • In het frame
 • De fietsen met de accu in het frame hebben als voordeel dat de fiets een extra stabiele wegligging heeft doordat het zwaartepunt laag ligt. Daarnaast is de accu op zo’n manier verborgen in het frame, dat je bijna niet ziet dat het om een elektrische fiets gaat.

 • In de kettingkast
 • Met een accu in de kettingkast worden de voordelen die je met een accu in het frame hebt nog meer versterkt. Zo is een elektrische fiets met een accu in de kettingkast bijna niet te onderscheiden van een ‘gewone’ fiets. Daarnaast ligt het zwaartepunt nóg lager waardoor de fiets een nog stabielere wegligging heeft.

 • Onder de voordrager
 • De Sparta Country Tour Electric heeft de accu onder de voordrager zitten. Door een mand of krat op de voordrager te plaatsen, ga je snel en trendy door de stad zonder dat iemand door heeft dat het om een elektrische fiets gaat. Het is alleen wel even wennen met het sturen.

  Uitneembaar of niet?

  De accu moet natuurlijk regelmatig opgeladen worden. Voor je eigen gemak is het verstandig om voor de aanschaf de beslissing te maken voor een vaste of uitneembare accu. Bijna alle fietsen hebben een uitneembare accu. Een vaste accu in het frame heeft als voordeel dat de accu goed beschermd is en het niet opvalt dat het een elektrische fiets is. Je kan de accu alleen niet zomaar overal opladen, omdat de stroomvoorziening altijd in de buurt van je hele fiets moet zijn. Als je flexibel wilt zijn met het opladen, kies dan voor een uitneembare accu. Op die manier kan je de batterij overal met de bijgeleverde lader opladen, dus ook bij het restaurantje waar je onderweg een kopje koffie gaat drinken of binnen in je huis.

  Zichtbaar of onzichtbaar?

  Bijna alle accu’s van de elektrische fietsen zijn uitneembaar. Sommige accu’s zijn echter meer aan het zicht onttrokken dan andere. Voor de ‘onzichtbare’ accu kan je kiezen uit een elektrische fiets met de uitneembare accu in het frame of in de kettingkast. Het beste van twee werelden zou je kunnen zeggen.

  Opladen

  Het opladen van de accu is heel simpel en wanneer je elektrische fiets goed opgeladen is, ben je verzekerd van een lange levensduur van de batterij, een maximale actieradius en onbekommerd rijplezier!

  Alvast een paar tips voor het laden:

 • Bijladen van de accu gaat behoorlijk snel. Even bijtanken tijdens een normale koffiepauze is meestal voldoende om er weer vele kilometers tegenaan te gaan. Als de accu helemaal leeg is, duurt dit uiteraard wat langer. En hoe meer wattuur, hoe langer de laadtijd.
 • Sluit de accu altijd aan op de lader, ook als je de E-bike niet gebruikt. Dan heeft u altijd beschikking over de maximale capaciteit, en het is ook beter voor de levensduur van de accu.
 • Bewaar de accu van je elektrische fiets altijd op een plaats waar het niet kouder wordt dan 10 graden. Haal de accu in de winter altijd uit de fiets en laad deze binnen op wanneer deze in een niet verwarmde ruimte wordt gestald. Zo behoud u de capaciteit van de accu.
 • Een diepontlading kan permanente schade aan het batterijpakket veroorzaken, voorkom dit dus.
 • De laadtijd van een accu verschilt per product, maar denk al snel aan een laadtijd van 4 a 5 uur. Hoe meer inhoud de accu heeft en hoe leger hij is, hoe langer het opladen uiteraard duurt.
 •  

  De elektrische fiets en het milieu

  Met een elektrische fiets veroorzaak je geen CO2-uitstoot tijdens het fietsen. Dat is goed voor de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden. Bij het opwekken van de elektriciteit, waarmee je de accu van de fiets oplaadt(in de elektriciteitscentrale), is CO2 vrijgekomen. Een elektrische fiets veroorzaakt echter nog geen twee procent van de CO2-uitstoot van een gemiddelde auto.

  Iemand die 40.000 kilometer fietst produceert evenveel CO2 als een gemiddelde auto die tussen de 1.400 en de 2.800 kilometer aflegt. Een elektrische fiets is dus enorm milieubesparend. Het goed laden van de accu en daarmee het uitstellen van vervanging, heeft een positief effect op het milieu. De uiteindelijke impact op het milieu hangt daarom ook af van de gebruiker.

  Conclusie...

 • Let naast de inhoud (wattuur) op de plek van de accu. Houd hierbij rekening met de invloed op de rijeigenschappen en wat je mooi vindt.
 • Beslis of je een vaste of uitneembare accu wilt.
 • Opladen is eenvoudig en kan overal waar een stopcontact is.
 • Een elektrische fiets belast het milieu nauwelijks.