Winkelmandje
0 product(en), € 0,00


Persberichten Fietsstad 2014

Almere, Eindhoven, Enschede, Velsen en Zwolle genomineerd voor Fietsstad 2014

Utrecht, 3 okt 2013

De Fietsersbond heeft vandaag (donderdag 3 oktober) bekend gemaakt welke vijf gemeenten genomineerd zijn voor de titel Fietsstad 2014. Het zijn de gemeenten Almere, Eindhoven, Enschede, Velsen en Zwolle. Deze steden nemen het de komende maanden tegen elkaar op in de verkiezing, die op 8 mei 2014 wordt besloten met een feestelijke uitreiking.

Onderzoek

De gemeenten zijn gekozen uit een lijst van 19 kandidaat-gemeenten en geselecteerd door het onderzoeksteam van de Fietsersbond. De onderzoekers hebben de door de gemeenten aangeleverde stukken bestudeerd, de lokale afdeling van de Fietsersbond om haar mening gevraagd en de steden vergeleken. Naast het algemene fietsklimaat was hierbij vooral aandacht voor het thema van de verkiezing: Fietsen zonder hindernissen.

Volgens projectleider Jaap Kamminga was het niet makkelijk om een keuze te maken. “Er gebeuren veel goede dingen op fietsgebied in Nederland, dat kun je zien aan alle inzendingen. Eigenlijk zijn er geen verliezers. In steden als Breda en Nijmegen, maar ook in kleinere plaatsen als Heerhugowaard, Nieuwegein en Harderwijk kun je zien dat gemeenten echt hun best doen en ook ambitie tonen. Ook Den Haag, de enige van de vier grote steden die zich kandidaat heeft gesteld, wil echt meer met de fiets en kan zich zeker een Fietsstad-in-de-dop noemen. Maar we kunnen niet iedereen nomineren: deze vijf gemeenten lopen echt voorop en streven er dagelijks naar om hindernissen en problemen voor fietsers weg te nemen.”

Thema

Slecht wegdek, verkeerd geplaatste paaltjes, lang op rood staande verkeerslichten, spoorwegovergangen of kruisingen waar je altijd moet wachten. Fietsers komen elke dag heel wat hindernissen tegen. Daarom heeft de Fietsersbond er voor gekozen om op zoek te gaan naar de Fietsstad die het meeste doet om deze hindernissen voor fietsers op te lossen. Na ‘Veilige schoolomgeving’ in 2011 is het thema van Fietsstad 2014 ‘Fietsen zonder hindernissen’.

Volgens Jaap Kamminga scoren de genomineerde steden om verschillende redenen goed op dit thema. “Almere heeft als nieuwe stad veel vrijliggende fietspaden, terwijl steden als Eindhoven en Enschede veel werk maken van het ontvlechten van fiets- en autoverkeer. Velsen loopt voorop in het snel aanpakken van hindernissen, en Zwolle is niet bang voor innovatieve oplossingen.” De Fietsersbond verzamelt de goede voorbeelden uit alle deelnemende gemeenten in een goede voorbeeldenbank op www.fietsstad2014.nl.

Jury

In de komende maanden worden de vijf gemeenten door een deskundige jury beoordeeld. Juryvoorzitter is Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal bij Rijkswaterstaat. Naast Dronkers bestaat de jury uit Dorien de Wit, adviseur stads- en gebiedsontwikkeling en directeur bij De Beuk Organisatieadvies, Marc van Woudenberg, urban mobility consultant en fotograaf op Amsterdamize.com, Hillie Talens, projectmanager verkeer en vervoer bij kennisinstituut CROW en Koen van Waes, verkeersplanoloog bij de gemeente 's-Hertogenbosch, Fietsstad 2011.

 

19 gemeenten willen Fietsstad 2014 worden

Fietsen zonder hindernissen uitgangspunt voor steden

Utrecht, 26 juli 2013

Negentien gemeenten hebben zich bij de Fietsersbond gemeld omdat ze Fietsstad 2014 willen worden. Met de vaststelling van de genomineerden is de volgende stap gezet in de zoektocht naar de gemeente die het beste is in het wegnemen van hindernissen voor fietsers. Het is de vijfde keer dat de Fietsersbond de Fietsstadverkiezing organiseert.

Uit de negentien gemeenten die zich kandidaat stelden, nomineert de Fietsersbond dit najaar op basis van ingestuurde documenten (beleid, motivatie) en landelijke cijfers (ongevallenrisico, fietsgebruik, gegevens van de Fietsersbond Routeplanner) vijf gemeenten voor de titel. Hierbij wordt vooral gekeken naar de score op het thema ‘Fietsen zonder hindernissen’.

Fietsers komen tijdens hun dagelijkse fietstochten heel wat hindernissen tegen. Slecht wegdek, drempels, paaltjes, onoverzichtelijke oversteekplaatsen, spoorwegovergangen, autowegen, maar ook andere fietsers, automobilisten, scooters en bussen kunnen een fietsrit onprettig maken. De gemeente die de beste oplossingen biedt om deze hindernissen uit de weg te gaan mag zich in 2014 Fietsstad noemen.

Groot en klein
Wat opvalt aan de lijst van kandidaatsteden is de gevarieerde samenstelling. Grote steden als Den Haag en Eindhoven nemen het op tegen kleine gemeenten als Overbetuwe en Goes. Volgens projectleider Jaap Kamminga van Fietsstad 2014 is dat geen appels met peren vergelijken. “Natuurlijk moet je in een grote stad andere problemen oplossen dan in een kleine provincieplaats. Aan de andere kant heeft die grote stad wel weer meer geld en middelen. Maar het gaat erom welke visie er achter steekt. Of een gemeente echt durf heeft om voor goede oplossingen voor fietsers te kiezen. En die oplossingen hoeven echt niet altijd groot te zijn.”

Lijst op alfabetische volgorde

 • Almere (Flevoland, 195.019 inwoners)
 • Breda (Noord-Brabant, 178.280 inwoners)
 • Den Haag (Zuid-Holland, 504.260 inwoners)
 • Dordrecht (Zuid-Holland, 118.587 inwoners)
 • Eindhoven (Noord-Brabant, 218.559 inwoners)
 • Enschede (Overijssel, 158.741 inwoners)
 • Goes (Zeeland, 36.980 inwoners)
 • Harderwijk (Gelderland, 45.638 inwoners)
 • Heerhugowaard (Noord-Holland, 52.482 inwoners)
 • Helmond (Noord-Brabant, 88.958 inwoners)
 • Middelburg (Zeeland, 47.511 inwoners)
 • Nieuwegein (Utrecht, 60.878 inwoners)
 • Nijmegen (Gelderland, 165.253 inwoners)
 • Overbetuwe (Gelderland, 46.486 inwoners)
 • Pijnacker-Nootdorp (Zuid-Holland, 50.677 inwoners)
 • Velsen (Noord-Holland, 67.142 inwoners)
 • Woerden (Utrecht, 50.361 inwoners)
 • Zoetermeer (Zuid-Holland, 122.968 inwoners)
 • Zwolle (Overijssel, 122.415 inwoners)

De provincie Flevoland heeft één deelnemende gemeente, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht en Zeeland ieder twee. Noord-Brabant, Gelderland en Zuid-Holland ieder drie. In de provincies Groningen, Fryslân, Drenthe en Limburg doen geen gemeenten mee aan de verkiezing. Op de site staan korte motivaties van de gemeenten. Ook staan er links naar de inzendingen, voor zover die door de deelnemende gemeente zijn gepubliceerd.

De verkiezing van Fietsstad 2014 wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Profile ‘de Fietsspecialist’ en sponsor Klaver Fietsparkeersystemen. Kijk voor meer informatie op http://www.fietsstad2014.nl

 

Al twaalf kandidaten voor Fietsstad 2014

Inschrijfperiode loopt nog tot 15 juli

Utrecht, 21 mei 2013

Over een kleine twee maanden sluit de inschrijving voor de verkiezing van Fietsstad 2014. Inmiddels hebben zich bij de Fietsersbond al meer dan twaalf gemeenten gemeld die kans willen maken op de felbegeerde titel. Onder hen zowel grote als kleine gemeenten die hiermee aangeven dat het wegnemen van hindernissen voor fietsers voor hen prioriteit heeft.
De gemeenten die zich tot nu toe hebben ingeschreven zijn verschillend van formaat en verspreid over het hele land. Den Haag is de grootste stad, maar ook plaatsen als Enschede, Zoetermeer, Zwolle en Almere doen mee.

Deelnemende gemeenten per 21 mei 2013

 • Den Haag (504.260 inwoners)
 • Almere (195.019 inwoners)
 • Enschede (158.741 inwoners)
 • Zoetermeer (122.968 inwoners)
 • Zwolle (122.415 inwoners)
 • Helmond (88.958 inwoners)
 • Nieuwegein (60.878 inwoners)
 • Heerhugowaard (52.780 inwoners)
 • Woerden (50.361 inwoners)
 • Middelburg (47.511 inwoners)
 • Overbetuwe (46.486 inwoners)
 • Harderwijk (45.638 inwoners)

Volgens projectleider Jaap Kamminga van de Fietsersbond is deelname aan de Fietsstad-verkiezing erg gunstig voor gemeenten. “Door zich in te schrijven voor de verkiezing tonen deze gemeenten hun ambitie om een Fietsstad te willen zijn. Daarnaast profiteren ze van de publiciteit die dit genereert en ontvangen ze een rapport met concrete aanbevelingen en verbeterpunten. Het is echt een duidelijke stimulans voor het fietsbeleid.”

Over de verkiezing
Fietsers komen tijdens hun dagelijkse fietstochten heel wat hindernissen tegen. Slecht wegdek, drempels, paaltjes, onoverzichtelijke oversteekplaatsen, spoorwegovergangen, autowegen, maar ook andere fietsers, automobilisten, scooters en bussen kunnen een fietsrit onprettig maken. De gemeente die fietsers de beste oplossingen biedt om deze hindernissen uit de weg te gaan mag zich in 2014 Fietsstad noemen.

De verkiezing van Fietsstad 2014 wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Profile ‘de Fietsspecialist’ en sponsor Klaver Fietsparkeersystemen. Kijk voor meer informatie op http://www.fietsstad2014.nl

 

Profile ‘de Fietsspecialist’ hoofdsponsor Fietsstad 2014

Breda, 23 april 2013

Profile ‘de Fietsspecialist’ wordt hoofdsponsor van de Fietsstadverkiezing 2014. Dat zijn de Fietsersbond en de keten van fietsenwinkels overeengekomen. De Fietsstadverkiezing wordt voor de vijfde keer gehouden en staat deze keer in het teken van het wegnemen van hindernissen voor fietsers.

Over Profile

Profile 'de Fietsspecialist' is een van de grootste en bekendste ketens van rijwielspeciaalzaken in Europa. In ruim 110 winkels in Nederland biedt Profile 'de Fietsspecialist' een uitgekiend, herkenbaar en overzichtelijk assortiment fietsen, onderdelen & accessoires en kleding. Nicolette Lohman (marketingmanager van de overkoepelende organisatie Biretco) noemt de keuze voor sponsoring van Fietsstad 2014 een logische. “Profile ‘de Fietsspecialist’ is een winkelketen die zich volledig richt op de fietser. In onze winkels proberen wij mensen alles te bieden om het fietsen zo comfortabel mogelijk te maken. Omdat fietsen over mobiliteit gaat, moet een fiets altijd in topconditie verkeren. Uw fiets wordt bij aankoop niet alleen ‘technisch’ in orde gemaakt maar ook helemaal afgesteld op uw lichaamsbouw en wensen.   Met de sponsoring van Fietsstad 2014 hopen we ook bij te dragen aan het verbeteren van algemene fietsvoorzieningen, iets waar we normaal gesproken weinig aan kunnen doen,”  aldus Lohman.

Projectleider Jaap Kamminga is blij met de nieuwe hoofdsponsor. “De verkiezing van Fietsstad 2014 is bij uitstek een evenement waar lokale inzet van groot belang is. De ondernemers van Profile 'de Fietsspecialist'  zijn lokaal betrokken in hun gemeente, hebben vaak contact met fietsers en kunnen een grote rol spelen in het bekend maken van de verkiezing."

Over de verkiezing

Fietsers komen tijdens hun dagelijkse fietstochten heel wat hindernissen tegen. Slecht wegdek, drempels, paaltjes, onoverzichtelijke oversteekplaatsen, spoorwegovergangen, autowegen, maar ook andere fietsers, automobilisten, scooters en bussen kunnen een fietsrit onprettig maken. De gemeente die fietsers de beste oplossingen biedt om deze hindernissen uit de weg te gaan mag zich in 2014 Fietsstad noemen! De inschrijvingen voor de Fietsstad-verkiezing zijn reeds geopend. Tot de zomer van 2013 hebben gemeenten de kans zich in te schrijven. De eerste gemeenten hebben zich reeds gemeld.

Profielschets Profile ‘de Fietsspecialist’  

Profile ‘de Fietsspecialist’ is met ruim 200 winkels een van de grootste rijwielspeciaalzaakketens van de Benelux. Het is één van de winkelformules van Biretco B.V., de bekende full-service retailorganisatie achter de winkelformules Profile ‘de Fietsspecialist’, Fietswereld en de inkoopcombinatie Biretco Buying Group.

Nadere informatie over Profile ‘de Fietsspecialist’  kunt u verkrijgen bij:

Biretco B.V. Postbus 3254, 4800 ME Breda Telefoon: (076) 578 5525