Winkelmandje
0 product(en), € 0,00


Fietsonderhoud voor de stadsfietsFietsonderhoud voor de stadsfiets

Een van de belangrijkste dingen van jouw nieuwe fiets is het fietsonderhoud. Hieronder enkele tips voor goed onderhoud van jouw fiets. Als je een fiets hebt met gesloten kettingkast, heeft je fiets niet veel aan onderhoud nodig, jouw fiets is onderhoudsarm, dat betekent echter niet dat jouw fiets geheel onderhoudsvrij is.

 

Regelmatig schoonmaken

Vooral als je in de winter met jouw fiets fietst, is het belangrijk dat je hem regelmatig wast. Vooral in de periodes dat er met zout gestrooid is, is het erg belangrijk dat het zout van jouw fiets wordt verwijderd. Je kunt dit eenvoudig doen met een tuinslang en een sopje met afwasmiddel.

Spoel de fiets van boven naar beneden af met een tuinslang, in de winter het liefst met warm water, dan lost het zout makkelijker op. Vervolgens was je jouw fiets met een borstel met lange haren, bijvoorbeeld een behangborstel, van boven naar beneden. Spoelt hem daarna nog even af met de tuinslang of een emmer water en laat de fiets drogen.

Als de fiets droog is kun je hem poetsen, er zal altijd nog rest vuil achterblijven. Dit kun je gemakkelijk verwijderen met een droge doek. Maak vooral de velgen en spaken goed schoon. Bouten kun je na het wassen het beste invetten met wat vaseline. Als de fiets helemaal schoon is wrijft u hem in met fietsglansolie of siliconen spray.

Ketting smeren

Bij de meeste fietsen met kettingkast is aan de achter/onderkant van de kettingkast een klein deel gemonteerd dat je eenvoudig kunt losklikken. Aan de achterkant zit een ruimte waar je met een muntstukje precies tussen kunt. Door het muntstukje te draaien klik je eenvoudig een gedeelte van de kettingkast af. Als je het kapje hebt verwijderd kun je bij de ketting komen.

Je verwijdert het ergste vuil met een kettingreiniger (ontvetter) vervolgens maak je de ketting schoon met een doek. Als de ketting schoon is smeer je hem met een smeringsmiddel (bijvoorbeeld: kettingvet, teflon of dunne olie). Als je de ketting helemaal hebt ingevet draai je hem een aantal keren rond zodat het smeringsmiddel zich goed verspreidt over de ketting. Als de ketting helemaal gesmeerd is haal je het overtollige smeringsmiddel van de ketting af met een doek. Vervolgens het kapje er weer op klikken en je bent weer klaar.

Aanrader!

Breng jouw fiets 2 keer per jaar bij ons voor een onderhoudsbeurt. Je bent er dan van verzekerd dat je zorgeloos blijft fietsen en jouw fiets gaat veel langer mee bij regelmatig onderhoud.

Remmen controleren

Test regelmatig de remmen van jouw fiets. Als je de remhandel te ver moet in knijpen, kun je de kabel wat opspannen. Aan de remhandel zit een schroef die je een paar slagen naar buiten draait, test nu of de remmen beter werken en dat de rem niet aanloopt op het wiel. Als het allemaal correct werkt dien je de contrabout terug te draaien zodat het boutje niet kan losdraaien tijdens het fietsen. Controleer ook altijd even of de banden nog op spanning zijn. Als het nodig is, pomp ze dan ook gelijk op.

Versnellingscontrole

Indien je een constant geratel hoort tijdens het fietsen, is het mogelijk dat de versnellingskabel moet worden bijgesteld. Indien je een Nexus versnellingssysteem hebt is dit vrij eenvoudig. Om toch te voorkomen dat er iets mis gaat raden we je aan op even bij een van onze winkels een afspraak te maken. Onze fietsspecialisten lossen dit geratel dan voor je op.

Belangrijk!

Stal jouw fiets zoveel mogelijk binnen en was modder er zo snel mogelijk af. Jouw fiets gaat dan vele jaren langer mee. Water en modder zijn namelijk erg slecht voor jouw fiets.

Reinigings- en onderhoudsproducten

Reinigings- en onderhoudsproducten voor jouw fiets kun je in één van onze winkels halen. Geen tijd? Dan zijn ze ook online te bestellen.

Bekijk hier onze overige fietsonderhoud filmpjes: 


Hoe vervang ik mijn V-brake remblokken?
Bekijk de video

Hoe kan ik mijn ahead-balhoofd afstellen?
Bekijk de video

Hoe monteer is pedalen op mijn fiets?
Bekijk de video

Hoe stel ik mijn balhoofd af?
Bekijk de video

Hoe kan ik een spaak vervangen?
Bekijk de video

Hoe positioneer ik het zadel en het stuur?
Bekijk de video

Hoe vervang ik mijn V-brake remkabel?
Bekijk de video

Hoe kan ik mijn ketting repareren?
Bekijk de video