Winkelmandje
0 product(en), € 0,00


Fietsonderhoud voor de sportieve fietsenFietsonderhoud voor de sportieve fietsen

Een van de belangrijkste dingen van uw nieuwe fiets is het fietsonderhoud. Hieronder enkele tips voor goed onderhoud van jouw sportfiets.

Nadat je hebt gefietst is het belangrijk dat je jouw fiets schoonmaakt. Dit kun je het beste op de volgende manier doen. Zet uw fiets op een fietsbokje of hang hem op aan een haak zodat in ieder geval het achterwiel van de grond is. Vervolgens spuit je met een ontvetter, bijvoorbeeld ketting- en derailleurreiniger de ketting in. Je kunt dit het handigste doen door de ketting naar achteren te draaien met de pedalen of crank terwijl je de ketting op de achter tandwielen inspuit. Je spuit dan de ketting en de achter tandwielen in 1 keer schoon. De derailleurs worden dan ook gelijk meegenomen. Als je de ketting hebt ingespoten met ontvetter maak je met afwasmiddel een sopje. Met dit sopje maak je jouw fiets van boven naar onderen schoon. Je kunt dit het beste doen met een borstel met lange haren, bijvoorbeeld een behangersborstel. Als de fiets schoon is, spuit je hem met de tuinslang af.

Belangrijk

Gebruik nooit een hoge drukreiniger!

Vervolgens laat je de fiets drogen. Als de fiets helemaal droog is begin je met het smeren van de ketting.

Ketting smeren

Je kunt de ketting smeren met teflon of dunne olie. Ook andere types smeringsmiddel voldoen prima. Je smeert de ketting op dezelfde manier als dat je de ketting hebt ontvet. Draai langzaam de pedalen of crank achteruit terwijl je de ketting insmeert. Bij dunne olie laat je deze op de ketting druppelen.

Als je de ketting hebt ingevet draait je even achteruit en vooruit zodat het smeringsmiddel zich goed verspreidt over de ketting. Als het smeringsmiddel goed is verspreidt over de ketting haal je met een droge doek het overtollige smeringsmiddel van de ketting. Het smeringsmiddel dient immers aan de binnenkant en niet aan de buitenkant van de ketting te zitten.

Kabels smeren

Bij de meeste fietsen met derailleur, kun je de kabels van de versnelling en remmen eenvoudig losklikken. Het is belangrijk dat de binnenkabels goed gesmeerd worden. Je begint met het droogmaken en schoonmaken van de binnenkabel. Normaal kan dat met een doek, als de binnenkabel verwering vertoond kun je deze schoonmaken met een beetje staalwol. Vervolgens smeer je de kabel met hetzelfde smeringsmiddel als je voor de ketting hebt gebruikt.

Pas er wel voor op dat je de velgen niet vettig maakt, want dan werken je remmen niet meer voldoende. De derailleurkabels kun je eenvoudig losmaken door de ketting op het kleinste verzet achter te zetten en dan zonder de ketting te draaien naar het kleinste verzet te schakelen. Nu kun je eenvoudig bij de binnenkabel. Nu heb je de belangrijkste delen gesmeerd en kun je de rest van de fiets gaan poetsen. Dit kunt u doen met bijvoorbeeld fietspoetsolie, maar ook met bijvoorbeeld siliconenspray.

Wielen

Indien de wielen erg smerig zijn kun je ze ook uitnemen en ze apart van de fiets wassen. Als je de wielen uitneemt kun je wel overal iets beter bij.

Nacontrole

Als jouw fiets helemaal klaar is controleert je of de versnellingen en de remmen weer goed werken. Als de achter tandwielen geluid maken in de versnellingen, dan kun je de derailleurkabel iets bijstellen. Bij een racefiets zit aan de onderbuis een stelknopje. Bij een mountainbike zit er een stelknopje aan de shifter en zit er een stelknopje aan de achter derailleur. Beide stelknopjes hebben dezelfde functie. Twijfel je of alles correct werkt breng dan de fiets bij één van onze winkels ter controle.

Belangrijk

Slecht of geen onderhoud betekent dat jouw fiets sneller slijt en dat je niet lekker fietst. Door de snellere slijtage sta je ook al snel voor hoge(re) reparatiekosten.

Reparatiefiets aanbieden

Indien je jouw fiets smerig aan ons aanbied ter reparatie, zijn wij genoodzaakt om jouw fiets eerst schoon te maken alvorens we gaan repareren. Bij een smerige fiets die niet of niet goed is onderhouden zijn wij al gauw 2 uur bezig met schoonmaken aangezien we dan alle losse onderdelen afzonderlijk moeten schoonmaken. Bovenop dit schoonmaken komen dan nog de reparatiekosten. De arbeidskosten zullen hierdoor dan ook hoger zijn dan wanneer je de fiets schoon bij ons brengt.

Grote of kleine beurt

Het is zeer aan te raden jouw fiets 1 tot 2 maal per jaar bij ons aan te bieden voor een beurt. We checken dan alle onderdelen en vervangen waar nodig de onderdelen. Je blijft dan veilig en prettig rijden.

Slechts enkele tips

Natuurlijk zijn er vele mogelijkheden en smeermiddelen om jouw fiets mee te onderhouden. We hebben getracht een leidraad te geven. Er zijn tal van goed smerende smeringsmiddelen op de markt, waarvan een aantal zeer goed zijn die we hier niet hebben benoemd. Indien je vindt dat een ander smeringsmiddel je goed bevalt of beter is dan hierboven beschreven, dan moet je uiteraard dat middel gebruiken.

Reinigings- en onderhoudsproducten

Reinigings- en onderhoudsproducten voor jouw fiets kun je in één van onze winkels halen. Geen tijd? Dan zijn ze ook online te bestellen.

Bekijk hier onze overige fietsonderhoud filmpjes: 


Hoe vervang ik mijn V-brake remblokken?
Bekijk de video

Hoe kan ik mijn ahead-balhoofd afstellen?
Bekijk de video

Hoe monteer is pedalen op mijn fiets?
Bekijk de video

Hoe stel ik mijn balhoofd af?
Bekijk de video

Hoe kan ik een spaak vervangen?
Bekijk de video

Hoe positioneer ik het zadel en het stuur?
Bekijk de video

Hoe vervang ik mijn V-brake remkabel?
Bekijk de video

Hoe kan ik mijn ketting repareren?
Bekijk de video