Winkelmandje
0 product(en), € 0.00


Fietscomputers test

Fietscomputers zijn er in alle maten, soorten en prijzen. Wij gingen op pad met vijf absolute topcomputers die alle mogelijke functies bieden en een ware stortvloed aan data genereren. Welke is het meest geschikt voor de recreant en welke computer hoort thuis op het stuur van het trainingsbeest?

 

Fietscomputers zijn altijd leuke gadgets geweest voor de gemiddelde recreant en een absolute noodzaak geworden voor de serieus trainende biker die wil weten hoe hard hij heeft getraind. In essentie zijn fietscomputers uiterlijk niet veel veranderd de afgelopen tien jaar, maar de techniek aan de binnenkant is wel een stap voorwaarts gegaan. Door nieuwe en vooral energiezuinige digitale techniek zijn vrijwel alle fietscomputers tegenwoordig draadloos en is het aantal functies sterk uitgebreid. De fietscomputers in deze test behoren tot de meest uitgebreide in hun soort en zijn bedoeld voor mensen die hun trainingsgegevens nauwkeurig willen bijhouden. De fanatieke singletrackliefhebber is waarschijnlijk meer geïnteresseerd in het aantal verticale meters dan in de afgelegde afstand. Voor die laatste groep zijn al deze computers uitermate geschikt, want ze beschikken allemaal over een hoogtemeter. Afhankelijk van hoeveel geld je wilt uitgeven, kun je die gegevens bij sommige computers achteraf via een datalink opslaan op je computer en anders moet je ze handmatig in een schriftje of in een Excel-­tabelletje noteren.

Modulaire opbouw

Het mooie van de nieuwste serie fietscomputers is dat ze modulair zijn uit te breiden. Je koopt een basiscomputer, en kunt die met losse een heden uitbreiden. Zo voeg je bijvoorbeeld een hartslagmeter en/of een trapfrequentiemeter toe. De BBB, Polar en O-Synce in deze test zijn voorbeelden van zulke computers. De Sigma is ook in twee varianten verkrijgbaar (ROX 8.1 en de door ons geteste ROX 9.1), waarbij de computer en het uitrustingsniveau vrijwel hetzelfde is, maar de duurdere variant de mogelijkheid biedt om alle gegevens op de pc uit te lezen. Dat is mogelijk met de computers van Polar, Sigma en O-Synce, waarbij deze apparaten vaak ook nog in te stellen zijn vanaf de pc. Dat scheelt je veel knopjes drukken en menu’s doorscrollen tijdens de initiële instelling.

ANT+ technologie

Twee van de vier geteste computers (BBB en ­O-Synce) werken met een snelgroeiende nieuwe standaard voor draadloze gegevensoverdracht van sportapparaten. Deze zogenaamde ANT+ technologie is een relatief nieuwe techniek voor digitale dataoverdracht, die wordt gekenmerkt door een zeer gering energieverbruik (langere batterijlevensduur) en een zeer geringe storingsgevoeligheid en een reikwijdte van ongeveer 6 meter. Het mooie van de ANT+ is dat het mogelijk wordt om een computer van het ene merk te laten werken met sensoren van het andere merk en dat maakt de techniek zeer flexibel. Het betekent bijvoorbeeld dat we zonder problemen de sensors van de O-Synce konden laten samenwerken met die van de BBB (zelfs tegelijkertijd aansturen van beide computers met een set sensors). Nog veel interessanter is dat een merk als Trek al ANT+ sensoren in zijn (race)frames inbouwt, waarmee je dus fietscomputers van diverse merken kunt aansturen. Het betekent ook dat we verlost zijn van kwetsbare bedrading of naar buiten stekende trapfrequentiesensoren die je kapot trapt met je schoenen. De verwachting is dat er steeds meer grote merken gebruik gaan maken van de ANT+ techniek, waardoor je veel flexibeler bent met de aankoop van bijvoorbeeld additionele hartslagbanden, losse snelheidssensoren of trapfrequentiesensoren. Het is simpelweg de apparaten aan elkaar voorstellen (‘pairing’) en binnen een paar seconden werken computer en sensor van verschillende merken probleemloos samen.

Functies

Alle fietscomputers in deze test zijn voorzien van de basisfuncties op het gebied van snelheid en afstand. Cadansmeting is met een optionele sensor mogelijk op alle apparaten, behalve de Specialized. Wel hebben ze allemaal een barometrische hoogtemeter die werkt door de meting van luchtdrukverschillen. Bij stabiel weer krijg je dan meestal een redelijk betrouwbare weergave van de hoogte, maar bij plotselinge weersveranderingen kan de hoogte flink afwijken. De Polar en de Sigma hebben een automatische calibratiefunctie en dat betekent dat de op dat moment geldende luchtdruk wordt gebruikt om de hoogte te meten. Dat is een leuke functie als je vaak van locatie en hoogte wisselt, maar het is betrouwbaarder om – zoals bij alle apparaten mogelijk is – de exacte hoogte van een locatie te weten en die handmatig in te voeren. Bij sommige apparaten (Sigma, Polar en BBB) heb je de mogelijkheid om een thuis hoogte in te voeren, waardoor je bij thuiskomst na een reis altijd weer de correcte waarde hebt. Het aantal functies is overigens wel evenredig aan de prijs. De Specialized is de goedkoopste computer in deze test en heeft de meest gebruikte en essentiële functies. De BBB en O-Synce bieden veel functies voor een relatief scherpe prijs, terwijl de Sigma en de Polar wedijveren om de meeste functies, waarbij de Sigma wint als het gaat om het aantal (en ook leuke extra functies zoals bijvoorbeeld ‘Verzet’ en ‘Ghost Race’) en de Polar de prijs pakt voor de hoogste functionaliteit en bedieningsgemak.

Testuitslagen

+ Zeer gemakkelijke en overzichtelijke instelling en bediening
+ Uitgekiende hoeveelheid nuttige functies
+ Groot display
- Computer zit niet 100% klemvast in de houder

BBB DigiBoard BCP-51 WAH
BBB is al jaren een sterke speler op de markt van fietscomputers. Het aantal – overigens zeer betaalbare en betrouwbare – Dashboard en Microboard-computertjes dat wij in de loop der jaren op fietsen hebben gezien, is schier ontelbaar. Toch ontbrak er een echte topcomputer in het assortiment van BBB, maar met ingang van 2012 heeft het merk daar een eind aan gemaakt met de komst van de nieuwe Digiboard. Er is twee jaar gewerkt aan de ontwikkeling en dat is te merken. Deze computer is wat ons betreft een beetje de Apple in deze test, waar de Polar en de Sigma de Windows-machines zijn. De instelling en de bediening zijn dermate intuïtief dat je eigenlijk zonder handleiding aan de slag kunt. Toch is de bijgeleverde gebruiksaanwijzing een perfecte begeleider bij het instellen van de basisgegevens. Binnen vijf minuten zijn de basisinstellingen gereed en zit de computer op je fiets. De gebruikte ANT+ sensors koppelen zichzelf razendsnel aan de computer en werken feilloos. Er zitten vier grote knoppen op de Digiboard, die prima met handschoenen aan zijn te bedienen. Door het grote display hoef je echter weinig op de knoppen te drukken, want de belangrijkste functies (snelheid, hoogte, hartslag en trapfrequentie) staan permanent in beeld. Met de onderste knop links selecteer je de hoofdfuncties (tijd, afstand, snelheid, hoogte, cadans) en met de rechterknop kun je dan de subfuncties, zoals minimale en maximale waarden en totalen, bekijken. De Digiboard wordt geleverd als modulaire computer in vier varianten, waarvan de basisversie net geen 80 euro kost. Naar wens zijn ze uit te breiden met een los leverbare cadanssensor en hartslagmeter. De uitstekende werking en het overzichtelijke display zonder moeilijke menu’s maken de Digiboard tot een perfecte begeleider voor zowel toerrijders als trainingsbeesten. Alleen als je je gegevens achteraf wilt opslaan op de pc, zul je wat gegevens van het scherm moeten overnemen. Het gemis van een datalink vinden wij niet al te zwaar wegen.

+ Betaalbare basiscomputer met zeer veel functies
+ Uit te breiden tot hoogwaardige trainingscomputer
+ Instelling via de pc mogelijk (interface nodig)
- Stuurhouder lijkt voor mountainbikegebruik enigszins kwetsbaar

O-Synce Macro High-X
Het merk O-synce bestaat sinds 2009 en is een Duits bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in draagbare microelektronica en sensoren voor sportieve activiteiten. De filosofie van het bedrijf is eenvoud, ‘minder is meer’ en nuttige functionaliteit. O-Synce is een samentrekking van O (oneindig) en Synce als samentrekking van synchronisatie en ‘science’ (wetenschap). De Macro High-X straalt de filosofie van het bedrijf uit, want de computer heeft een bijzondere vormgeving. De houder heeft een opvallende verlengde arm, waardoor de computer voor het stuur komt te staan. Fraai, maar wel kwetsbaar. De knopbediening zit op de houder en kan zelfs via een optionele afstandsbediening direct naast het handvat worden geplaatst (meerprijs 20,95 euro). Net als de BBB is ook de O-Synce modulair opgebouwd en kun je de basiscomputer uitbreiden met een hartslagband, een cadanssensor en eventueel een pc-uitleesset, waarmee je ook toer- en trainingsdata naar je pc kunt downloaden. Via de website van O-Synce kun je gratis de ‘TrainingLab’ -software downloaden, waardoor de Macro High-X verandert in een serieuze trainingshulp, inclusief (softwarematige) vermogensmeting. Er is ook een plugin beschikbaar om uitwisseling met Polar-software mogelijk te maken. Voor de rest valt de O-Synce op door de makkelijke ANT+ sensorinstellingen, hoewel de sensoren minder snel ‘pairen’ dan bij BBB. En dat terwijl ze er volstrekt hetzelfde uitzien… De bedieningsknoppen werken erg prettig en geven een duidelijke klik. Het display is niet zo heel groot, maar wel goed afleesbaar. De menustructuur is niet heel ingewikkeld, maar vergt enige gewenning omdat de informatie op drie regels op het display staat, waarbij sommige gegevens op meerdere regels (en dus dubbel) kunnen worden weergegeven. Al met al een zeer interessante en fraai vormgegeven fietscomputer met heel veel functies en uitbreidingsmogelijkheden.

+ Topcomputer met enorm veel gegevens voor trainingsanalyse
+ Feilloze datatransmissie
+ Zeer groot en goed afleesbaar display
- Minder geschikt voor de recreant, want die verzuipt in de mogelijkheden

Polar CX500+ CAD
De Polar CS500+ is een update van de sinds 2010 op de markt zijnde CS500. Uiterlijk zijn er geen verschillen, maar de plusversie is compatibel met het nieuwe Look Keo Power-vermogensmeetsysteem. Daarnaast heeft hij een grotere geheugencapaciteit en kan dus meer uren training registreren. Het blijft een topapparaat dat een ongelofelijke hoeveelheid data en instelmogelijkheden biedt. Zonder uitgebreide studie van de handleiding kun je eigenlijk niet het maximale uit dit apparaat halen. De CS500+ heeft een solide metalen stuurhouder met een dubbele vergrendeling (Dual Lock Bike Mount), waardoor de computer stevig op het midden van je stuurpen of op het stuur te is bevestigen. Er zit slechts één rode knop op de voorzijde van de computer en de rest van de bediening vindt plaats door op de linker- of rechterzijkant van de computer te drukken (Rocker Switch). Dit werkt echt perfect, zelfs met dikke handschoenen aan! Het display heeft zeer grote en duidelijke cijfers en letters en is altijd uitstekend af te lezen. Zoals gebruikelijk bij Polar werkt de transmissie van de data naar de hartslagband en de cadanssensor met een gecodeerd signaal (WIND), waardoor je geen last hebt van een verstoord signaal. Voor wat betreft de functionaliteiten past slechts één opmerking: de lijst met wat er niet op zit, is een stuk korter dan wat er wel op zit. Alle denkbare afstandsfuncties, hoogtemetingsfunties en hartslagregistraties zijn voorhanden. De logica van de menu’s vergt enige studie, maar is daarna redelijk overzichtelijk. Het blijft echter wel een enorme berg gegevens die je het best kunt bekijken op je computer. Voor de dataoverdracht moet je een speciale USB-stick aanschaffen (Datalink), waarmee de koppeling is te leggen met de online software van Polar. Via de website polarpersonaltrainer.com kun je heel veel trainingsinformatie vinden en combineren met je eigen gegevens. De CS500+ is een van de meest uitgebreide en technisch één van de beste fietscomputers op de markt, maar alleen geschikt voor serieuze sporters die alles over hun lichaam in kaart willen brengen.

+ Supercomputer met enorm veel mogelijkheden en leuke functies
+ Makkelijke en goed hanteerbare software-interface
- Vereist tijd en zorgvuldige studie om te programmeren en de menustructuur met maar liefst vijf niveaus te doorgronden

Sigma ROX 9.1
De Sigma ROX is voor het jaar 2012 vernieuwd en nog uitgebreider geworden. Een belangrijke nieuwe toevoeging aan het toch al zeer omvangrijke pakket van functies is de vermogensmeting. Die wordt softwarematig berekend op basis van de snelheid, trapfrequentie en de hellinghoek, aangevuld met gegevens over de rijder zelf (gewicht) en de fiets (gewicht, mountainbike of racefiets). Een andere zeer interessante functie voor de klimmers onder ons is de waarde ‘Verzet’. Op basis van de afgelegde afstand en de trapfrequentie wordt het aantal meters per pedaalomwenteling weergegeven en die geeft dan een indicatie van de krachtsinspanning van de rijder. Overigens kun je ook vrijwel alle gegevens over de beklimmingen op een dag separaat bekijken van de dagtotalen, zodat je bijvoorbeeld de lengte van de beklimming kunt zien, alsmede maximale en gemiddelde stijgingspercentages. Verder beschikt de ROX 9.1 over een zeer uitgebreide opslagcapaciteit van maximaal 90 uur en kun je zelf de intervallen kiezen waarmee gegevens worden opgeslagen (analyses verfijnen met bijvoorbeeld interval van 5 seconden). Via de meegeleverde Datacenter-software kun je op de pc prachtige overzichten en grafieken maken en grondige trainingsanalyses uitvoeren van je progressie. Een hele leuke functie voor een pittige training is de zogenaamde Ghost Race waarbij je (in real time) tegen jezelf kunt rijden op een al eens eerder afgelegd parcours. Het scherm van de computer biedt de mogelijkheid om zelf een aantal favoriete functies in beeld te zetten, zodat je alleen functies in beeld hebt waar je echt iets over wilt weten zonder op een knop te hoeven drukken. Het moet wel worden opgemerkt dat je echt de tijd moet nemen om deze computer in te stellen en te leren gebruiken, want anders zou je de draad kunnen kwijtraken in de vijf niveaus die elk menu heeft. Als je echter eenmaal wegwijs bent in de menu’s en alle functies, heb je bijna een soort spelcomputer onder handbereik die het steeds leuker maakt om de gegevens op te slaan, te analyseren en te vergelijken met vorige ritten. Dit is echt een supercomputer waar je zowel als toprijder en als serieuze recreant ook na het fietsen heel lang plezier aan beleeft!

+ Prima en betaalbare basiscomputer
+ Goede bevestigingsmogelijkheden
- Kleine knoppen

Specialized Speedzone Elite Altitude
De Specialized is de enige computer in onze test met een display dat in het Nederlands kan worden ingesteld. Ook de handleiding is (onder andere) in het Nederlands en is keurig overzichtelijk ingedeeld. Bij de montage valt op dat de computer met een fraaie klapconstructie op het stuur kan worden gezet. Dat voorkomt mogelijk dat de houder afbreekt bij een valpartij. Bovendien moet de computer van opzij in de houder worden geschoven en zit hij perfect vastgeklikt en muurvast vergrendeld. Buitengewoon fraai is de meegeleverde vulring waarmee je de computer onder de topkap van je Aheadset kunt vastzetten, zodat deze centraal op de stuurpen komt te staan. Het instellen van de computer is eenvoudig en overzichtelijk en door de grote symbolen is de computer ondanks het relatief kleine schermpje toch goed afleesbaar. De bediening is overzichtelijk door het beperkte aantal functies en de makkelijke menustructuur, maar de knopjes zijn vrij klein en met handschoenen aan iets lastiger te bedienen. De hoogtemeter werkt net als de overige computers in deze test barometrisch en is dus gevoelig voor weersinvloeden. Er is alleen een basishoogte in te stellen en dat betekent dat als je op pad gaat naar het buitenland, je de hoogte vaak opnieuw moet instellen voor een enigszins nauwkeurige meting. Eenmaal ingesteld werkte de hoogtemeter overigens prima. De Specialized is een fraaie en compacte fietscomputer die vooral geschikt is voor toerrijders die hun hoogtemeters willen registreren. Door de timerfuncties met intervallen en rondetijden kun je de Speedzone echter ook prima gebruiken voor je tempotrainingen. Als je toch al over een losse hartslagmeter beschikt en geen dubbele apparaten op je fiets of aan je lijft wilt hebben en niet geïnteresseerd bent in allerlei dataverzameling achteraf, dan is de Speedzone Altitude de meest voordelige en beste koop.

Bron: Nederlands fietsmagazine, Mountain Bike Plus - editie juni 2012